Съдът освободи Румяна Ченалова под гаранция

Софийският градски съд освободи под парична гаранция от 8 хиляди лева съдия Румяна Ченалова. Според съда, прокуратурата е представила доказателства единствено по обвинението срещу магистрата за документна измама. За останалите обвинения не става ясно в какви са нарушенията на съдията и последиците от тях. Решението на съда може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Припомняме – Ченалова е обвинена в престъпление по служба и в документно престъпление. Тя се предаде сама, след като беше обявена за общодържавно издирване. 7 съдии от Софийския градски съд си направиха отвод по делото за мярката за неотклонение.

Пред съдебната зала дойде семейството на убития през 2009 г. пред дискотека “Соло” Кирил Въжаров.

Като съдия в Софийския градски съд, Румяна Ченалова оправда подсъдимия за убийството Илиян Тодоров, който по-късно избяга, въпреки че беше получил осъдителна присъда от Върховния касационен съд.

Новината в други медии:

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”dir.bg” ]Заглавие: “СГС пусна съдия Ченалова под гаранция от 8000 лева”

Цитат: “След 5-часово заседание Софийски градски съд освободи Румяна Ченалова с мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 8000 лева, предаде БНР.”

Автор:  Виктор Стефанов [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Blitz.bg” ]Заглавие: “Съдът пусна Румяна Ченалова на свобода”

Цитат: “Според съдебния състав прокуратурата не е посочила точно какви действия е извършила съдията[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”pik.bg” ]Заглавие: “Първо в ПИК! Пуснаха съдия Румяна Ченалова срещу 8 хил. лева. Тя получи ново, трето обвинение”

Цитат: “Софийски градски съд (СГС) освободи колежката си съдия Румяна Ченалова с мярка парична гаранция от 8000 лева.
Заседанието продължи повече от 5 часа.

Автор: Милан Николов [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”24chasa.bg” ]Заглавие: “Бившата съдийка Румяна Ченалова на свобода под гаранция от 8000 лева”

Цитат: “Бившата съдийка от СГС Румяна Ченалова излиза на свобода под гаранция от 8 000 лв., реши Софийският градски съд на среднощно заседание. Румяна Ченалова бе обвинена в престъпление по служба и документно престъпление. За първото обвинение няма достатъчно доказателства, прецени съдия Веселина Ставрева. Тя беше осмият съдия, който пое делото, след като 7 други си направиха отвод.”

Автор: Димитър Мартинов [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”vesti.bg” ] Заглавие: “Съдът пусна от ареста съдия Румяна Ченалова”

Цитат: “Според прокуратурата Ченалова нарочно е забавяла процеса, като не се е явявала за да ѝ бъде предявено обвинението.
По време на заседанието обаче тя отрече да е сторила това и посочи, че дори е уговаряла часове с разследващите, в които може да се яви. Пречка за нея са били
посещнията ѝ при психиатър, при който се е лекувала.” [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novini.bg” ]Заглавие: “Пуснаха Румяна Ченалова под парична гаранция ”

Цитат: “В последните моят брат и адвокат имаше служебни ангажименти. Когато разбрах, че съм обявена за общодържавно издирване, аз избрах да се явя в ДАНС с друг адвокат. Нямам намерение да се укривам. Прокуратурата твърди, че не са успели да ме издирят на двата адреса по време на празниците. Кой нормален човек си стои вкъщи по време на празниците? Беше ми споделено, че трябва да има жертва. Нарочиха ме за адвокат на Георги Първанов, Цветан Цветанов и Делян Пеевски. Е, явно не съм, щом съм тук”, завърши пледоарията си Ченалова.”

Автор: Филип Епитропов [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”offnews.bg” ]Заглавие: “Съдия Румяна Ченалова на свобода срещу 8000 лева”

Цитат: “СГС прецени, че случаят не отговаря на изискванията за тежко умишлено престъпление и няма опасност магистратът да се укрие или да въздейства на по-нататъшния ход на процеса и затова постанови една от най-леките мерки за неотклонение.”

Автор: Ива Оприкова [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnevnik.bg” ] Заглавие: “Съдът освободи Ченалова срещу гаранция от 8 хил. лв.”

Цитат: “Според съда прокуратурата не е посочила точно какви действия е извършила съдията, какви вредни последици са настъпили от тях и за кого. Съдът прие, че има данни, че Ченалова е извършила само престъплението по чл. 311 – съставяне на официален документ с невярно съдържание, но не и за обвинението за длъжностно престъпление. Обвинението е събирало много доказателства, но малка част от тях имат връзка с повдигнатите обвинения. От тях по-скоро може да се изведат данни за друг вид престъпления, извършени включително от съдия Ченалова, както и от адвокати и бизнесмени.

Автор: Лора Филева [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnes.bg” ] Заглавие: “Пуснаха Румяна Ченалова от ареста срещу 8 000 лева”

Цитат: “Съдия Румяна Ченалова напуска ареста. След петчасово среднощно заседание Софийският градски съд отхвърли искането на прокуратурата за постоянния й арест и я освободи срещу парична гаранция от 8 хиляди лева. Ченалова има три дни, за да внесе сумата, предаде БНР.

Автор: Камелия Цветанова [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”btvnovinite.bg” ]  Заглавие: “Съдът пусна Ченалова под гаранция”

Цитат: “Прокуратурата не обяснила ясно какви са нарушенията й отвъд документната измама[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”fakti.bg” ] Заглавие: “Съдът оправда Росен Желязков по делото ‘Костинброд”

Цитат: “По-рано днес прокуратурата поиска две години условно за Желязков[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”actualno.com” ] Заглавие: “Ченалова излезе от ареста срещу парична гаранция от 8 хиляди лева”

Цитат: “Съдия Веселина Ставрева видя в събраните дотук доказателства данни за документно, но не и за престъпление по служба. Според нея обаче в свидетелските показания се съдържали и твърдения за взет от Ченалова подкуп, които разследващите не са изследвали. Прокуратурата може да протестира решението пред Софийския апелативен съд.”

Автор: Евгения Гигова [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”trud.bg” ]Заглавие: “Софийски градски съд освободи Румяна Ченалова срещу 7000 лв. парична гаранция”

Цитат: “Съдията по делото Веселина Ставрева призна само повдигнатото обвинение по чл. 311 от НК. По отношение на повдигнатото й обвинение в длъжностно престъпление, съдия Ставрева обясни, че не са събрани достатъчно доказателства. Нейният брат и адвокат по делото Станимир Ченалов, коментира след заседанието, изложените от съдия Веселина Ставрева мотиви за наложената мярка.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novanews.bg” ]Заглавие: “Пуснаха Ченалова срещу гаранция от 8000 лв.”

Цитат: “Заседанието приключи късно снощи, след като продължи четири часа”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”bnt.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[/ft_toggles]

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!