Как един супермаркет “спаси” над 2000 тона храна за една година

В последните години Германия и Дания са от страните, които проявиха най-много креативност по отношение на решаването на проблема с изхвърлянето на все още годна храна, както от ресторанти, така и от магазини. Различни неправителствени организации, доброволчески сдружения, а също така законови изменения, спомогнаха да се намали огромното количество стоки, които са изхвърляни, поради дребни нарушения в производството, които не ведят на качеството, или изтичащ срок на годност.

Според Световната хранителна програма на ООН (WFP) годишно в световен мащаб се изхвърля над 1.3 млрд. тона храна, докато един на всеки десет души страда от недохранване. Това представлява една трета от храната, която се произвежда и загубите за глобалната икономика се изчисляват на около трилион долара годишно.

Някои страни вече усилено работят в посока на това да се сведат до минимум хранителните отпадъци и да създадат условия, при които храната да бъде най-ефективно и правилно разпределена.

Отново от Германия идва една от ефикасните идеи за справяне с проблема, която за една година успя да “спаси” 2 000 тона хранителни продукти.

Магазинът за хранителни стоки SirPlus е един по-различен магазин. Той зарежда рафтовете си с хранителни продукти, чийто срок на годност наближава или е изтекъл, но те са все още годни на употреба. Също така, по стелажите могат да бъдат намерени продукти, които са изрядни и годни за консумация, но имат странен вид (криви плодове и зеленчуци например) или имат грешки в обозначенията и това отказва големите супермаркети да ги продават. Освен, че тези стоки намират своето място в SirPlus, то те могат да бъдат закупени и с до 80% по-евтини цени, отколкото биха стрували в големите вериги магазини.

Част от храната, която големите магазини, ресторанти или търговци на едро бракуват, минава през специалистите по осигуряване на контрол на качеството, които инспектират продуктите всеки ден, преди те да бъдат достъпни за хората. Екипът на Timo Schmitt работи особено внимателно, за да могат да осигурят годни за храна стоки.

Освен продуктите, които са с грешно обозначение или странна форма, инспектиращият екип внимателно проверява и стоки, чийто срок на годност наближава или вече е изтекъл.

Според немското законодателство, стига храната да е безопасна за консумиране и клиентът да разбира рисковете, които предпиема с това, което купува, то бисквити, кисело мляко, та дори и месо с изтичащ срок на годност, е законно да се продават.

Доставчиците като земеделските производители и търговците на едро имат огромен стимул да си партнират с нас“, обясняват основателите на SirPlus в свое интервю от 2017 година. “Когато купуваме или търгуваме излишъка им чрез нашия пазар, ние им спестяваме значителни разходи за унищожаване на стоката, като същевременно им осигуряваме нов източник на приходи“.

Преди четири години Франция при закон, според който супермаркетите са задължени да не изхвърлят храни, които все още са годни за консумация. Всички магазини с търговска площ над 400 квадратни метра са длъжни да даряват непродадените храни на благотворителни организации. За разлика от Чехия обаче, където неспазването на същия закон може да струва на нарушителите 390 000 евро, то във Франция глобата може да достигне едва до 3750 евро.

Италия също взима мерки срещу разхищението на храна, но там има предвидени стимули, а не наказания. Фирмите, които се грижат за непродадената си храна и я раздават, могат да се възползват от данъчни облекчения.

Fellmer и Schott дават възможност на производителите и дистрибуторите да спестяват разходи за съхранение и изхвърляне на непродадени хранителни стоки, като ги даряват на SirPlus. В случай, че площта се окаже недостатъчна за съхранение, то тогава от магазина даряват безплатно продуктите на неправителствени организации.

Компанията има амбициозни планове за 2020 година и иска да отвори още магазини в Германия, както и да стартира собствена продуктова линия с етикета SirPlus, както и да създаде онлайн платформа, кяото да позволява доставка по домовете.

Стъпка в правилната посока, от която може би е време да се поучат всички, както и ние. Възможност и варианти има много, но без осъзнатост на проблема няма как да се достигне до ефективни и сигурни решения.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!