Да преплуваш през болката и тъмнината и да излезеш победител

Нейната история е забележителна. Тя се превръща в ролеви модел за хиляди хора по света, но най-вече за свои връстници, които се борят с трудна съдба, като нейната. Анастасия Пагонис губи напълно зрението си, когато е на 14 години. В тази, така или иначе, трудна възраст, това се оказва огромно предизвикателство за психиката й. След 8 месеца терапия и огромна воля, тя успява да приеме и да продължи живота си напред. “Просто трябваше да допусна тази мисъл в главата си. Добре, аз съм сляпа. Сега какво да правя с живота си?”.

Анастасия е родена в Лонг Айлънд и на практика е израснала във водата. Няколко месеца преди изцяло да загуби зрението си, тя започва усилено да тренира плуване. Толкова бързо обаче губи зрението си, че се отказва от всичко, дори и от плуването, а това й окачва тежък емоционален ефект.

След успешно преминатата терапия, Анастасия се чувства готова да се върне в басейна. Решението не е лесно, но и пред нея се появява друг проблем. Никой не иска да се заеме с обучението на сляпо дете. Нови осем месеца в търсене на подходящ треньор и Анастасия попада на точния човек. “Той търсеше всякакви начини и дори покриваше очите си, докато плува, за да може да намери начин как аз да плувам“.

На 17 години Анастасия има изградена репутация на яростен състезател, който вече е печелил два златни медала World Para Swimming World Series в Австралия. Макар да придобива популярност и да жъне впечатляващи успехи, Анастасия дълго време не смее да се появи в социалните мрежи. Но идва момент, в който тя осъзнава, че нейната сила не е само във водата, а и извън нея. Там, където може да разкаже своята мотивираща история, своя опит, своя път и да помогне на много други като нея. “Исках да помогна на хората, по начина, по който имах нужда да ми се помогне и на мен”, споделя Анастасия пред TEAM USA. Десетки хиляди вече следват профила й в инстаграм, а тя разказва, че всекидневно получава окуражителни съобщения, и благодарствени такива, в които деца разказват своите проблеми и житейски борби, като й благодарят, че е успяла да ги мотивира и вдъхнови.

Guide Dog Foundation

Обратно във водата, Анастасия наистина е в своята стихия. “Това е моето щастливо място. Това е мястото, където чувствам, че нямам увреждане. Единственото място, на което се чувствам свободна“, разказва тя.

Анастасия започва да придобива увереност и да се чувства по-добре, когато в живота й поднася хубав повод да се усмихне широко. Той идва от програмата Puppies With Purpose на New York Islander’s, създадена съвместно с Guide Dog Foundation и се казва Radar. Поради мерките, които се взеха в цял свят в борбата с пандемията, Radar и Анастасия започнаха своето обучение заедно в нейния дом. На 19 август те вече бяха готови да поемат по света заедно. “Толкова съм щастлива, че имам Radar“, казва момичето пред GNN. “Той ми върна независимостта и моят “partner in crime”“.

Guide Dog Foundation

Именно тази независимост даде възможност на Анастасия да заеме мястото си като постоянен спортист в Параолимпийския учебен център в Колорадо, където тя ще се подготвя за Токио 2021г. “Това беше огромно и много страшно решение за мен. Но понякога е необходим този скок, защото ако не опитаме, никога няма как да знаем какво ще се случи. Винаги следвайте мечтите си“.

_________________

Снимки: Guide Dog Foundation

Източник: goodnewsnetwork.com

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!