Да ви тъпча по римските мозайки

Факти: Районната прокуратура в Ивайловград се самосезира по публикации в медиите и разпореди проверка на състояла се в античната римска вила “Армира” край града сватба, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Тържеството е било извършено в условията на пандемия. Прокуратурата ще изяснява дали са били спазени противоепидемичните мерки.

Проверката е възложена на РУ-Ивайловград при ОД на МВР – Хасково, уточняват от прокуратурата. Във вила “Армира” се съхраняват уникални антични мозайки. Тя е национален туристически обект и през последните години се утвърди и като атрактивно място за семейни празници. Срокът за приключване на проверката е едномесечен.

Припомняме:  Възмутeн пoceтитeл нa aнтичнaтa римcкa вилa “Aрмирa”, кoятo ce нaмирa в близocт дo Ивaйлoвгрaд, oтбeлязa кaк ce oпaзвaт цeннитe мoзaйки, oткрити тaм. Oкaзвa ce, чe нa тeрeнa нa пaмeтникa oт нaциoнaлнo знaчeниe ca пoзвoлeни cвaтби. Рaзкaзът нa Димитър Ивaнoв във фeйcбук предизвика много реакции в социалните мрежи.

Размисъл: Ето това, мисля, е един от най-големите проблеми у нас. Бездънната простотия, тъй безпардонно съчетана с наглото усещане, че всичко започва от теб и че никой няма да те накаже, защото превъзхождаш другите – обикновено с пари или връзки или и с двете. Евтиното наглеене, че аз съм най-важен, “кой ще ме накаже мен?” много често върви вкупом с тотална безквусица, евтина парвенющина, незачитане и непознаване на история, на култура, на нищо…

Що да не направя сватба, насред пандемия, и да тъпча римски мозайки, които за мен не значат нищо, но пък ще изглеждам важен в очите на останалите. На фона на вечно отсъстващи правила, на закони и норми, които са врата “у поле” и не са еднакви за всички, на постфактум проверки, ще “създадем комисия”, ще “входираме жалба”, “ще архивираме документация някаква”, всеки арогантен, позахлебил човек с нисък индекс на интелект, вкус, морал и качества може да се ожени, “иза*ка”, напие, напише някоя невероятна сентенция, да се изяви по неговия си първобитен начин съвсем безнаказано.

На един му хрумнало да играе хоро насред рилските езера, друг вдигнал сватба в римска крепост, трети – изсякъл стари дървета да направи тераска, четвърти – си “обзавел дворчето” с жълти павета. Къде е възможно това? Там, където ни срам, ни правила, ни критерий виреят. Там, където всеки “Бай Ганьо” може да е себе си, не зачитайки нищо по пътя си. Кичът и простотията ще си живеят безнаказано и вечно на тази територия.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!