Светът затлъстява

Едно на всеки три деца в Европа на възраст между шест и девет години е или с наднормено тегло, или със затлъстяване според доклад на организацията Европейска обединена гастроентерология (ЕОГ), базиран на данни от 46 страни на европейския континент. Изследването предупреждава, че до 2025 г. броят на децата по света под петгодишна възраст, които са с наднормено тегло, ще се увеличи от около 41 млн. сега до 70 млн.childhood-obesity-a-weighty-issue-537x386

Сред другите основни констатации на изследователите е, че между 20% и 30% от всички чревни заболявания започват още в детството. Докладът стига до извод, че неалкохолната мастна чернодробна болест е най-честата причина за хронични чернодробни заболявания сред децата и подрастващите в западните страни. Дори има случаи на тригодишни деца, диагностицирани с болестта.

Основното послание, което ЕОГ отправя е, че Европа не може да се справи с проблема. “В Европа имаме водещи педиатрични експерти и много центрове за върхови постижения. И въпреки това в момента не могат да бъдат посрещнати нуждите на децата по целия континент”, заявява Микаел Манс, президент на организацията и професор по педиатрия в Hannover Medical School. “Това оказва влияние не само върху отделния индивид и неговото семейство, но и върху обществото като цяло, както и върху предоставянето на здравни услуги.”

Разходите за лечение на разстройства, свързани с наднорменото тегло, в момента е в размер на 10% от общите разходи за здравеопазване в Европа и според доклада това заплашва устойчивостта на публичните здравни услуги във всички страни.

child%20obesity1

Децата съставляват една пета от населението на Европа, а честотата на гастроентерологични заболявания при тях се увеличава. Това е и причината експертите да се опасяват, че научните изследвания в тази област не се финансират в достатъчна степен. “Изключително тревожно е, че само един от 58 изледователски проекта, финансирани от ЕС, се фокусира върху детското здраве”, казва Бертолд Колецко, президент на Европейската асоциация по педиатрична гастроентерология, хепатология и хранене и педиатър в университета в Мюнхен. “Приоритетите трябва да се променят бързо и да се гарантират по-големи инвестиции в областта на профилактиката, разходно-ефективни диагностични мерки и хармонизирано обучение на специалистите.” Манс предупреждава, че затлъстяването при 90% от децата може да остане за цял живот и затова е належащо да се инвестира и в провеждането на целенасочени информационни кампании за култура на храненето и включването на подрастващите в повече спортни дейности.

У нас процентът на затлъстелите българчета през 2015 г. е 19.8, което ни придвижва до пето място сред 32 държави в Европа. При същото изследване за 2014 г. страната ни е била на шесто място по затлъстяване при децата.

Тези тревожни новини не касаят само подрастващите и само Европа. Друго скорошно проучване на Импириъл Колидж в Лондон показва, че населението на света става по-тежко с около 1.5 кг на човек за всяко десетилетие от 1975 г. насам. Учените изчисляват, че в световен мащаб мъжете със затлъстяване са 266 милиона, а жените 375. Като прибавим и 41 милиона деца – чилото е стряскащо и гони един милиард. Ако тази денденция продължи през 2025 г. 19% от мъжете и 21% от жените ще в графата “затлъстели”, а 6% от мъжете и 9% от жените ще са със тежко затлъстяване.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!