Залостената врата на Църквата

Факти: Светият синод се обяви срещу… йогата. Поводът – два текста, свързани с йога практиките, включени в матурата по български език и литература тази година. Синодът изпрати писмо до депутатите от парламентарната комисия по образование, в което изрази своето възмущение. “Недопустимо е нетрадиционно за България източно религиозно учение да бъде пропагандирано и натрапвано на учениците чрез включването на неподходящи текстове и въпроси в задължителните зрелостни изпити по български език и литература. Тази форма на популяризиране и скрито пропагандиране на принципите и практиките на йога сред учениците в България, и то от страна на образователното министерство в рамките на зрелостните изпити по БЕЛ, е неприемлива и недопустима”, заявяват архиереите. “Включването на въпросните текстове в изпита по БЕЛ на практика е индиректна пропаганда на чуждо окултно учение пред десетки хиляди зрелостници. Не вярваме, че те са попаднали случайно пред очите на учениците. С действията си, при това в навечерието на 24 май, Вие показахте, че нямате нищо против да занимаете децата с йога учението, което е не само духовно вредно, но и чуждо на българската образователна традиция и култура”, гласи писмото, в което се настоява за възпитание на “бъдещите поколения в здрав дух”.

Размисъл: Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, да Ви е направило впечатление, че в България една акушерка преби новородено? Да сте забелязали, че един български град остана без АГ отделение, защото едно бебе не можа да се роди дори. Животът му беше прекършен преди да вдиша първата си глътка въздух. Случайно да сте обърнали внимание, че 16-годишно момче беше намерено убито в Борисовата градина? Че деца убиват деца? Това не Ви ли касае? Къде сте в тези страшни за цялата нация моменти? Случайно да Ви е направило впечатление, че живеем в омраза, вечно разделение, отчуждение. Не е ли църквата тази, която трябва да обединява, да приобщава, а не да чертае нови разделителни линии? Не е ли църквата тази, която трябва да вдъхва вяра, да дава надежда и упование, да спасява изгубени души? Давате ли си сметка, че вменяването на непрестанна вина, вечно размаханият пръст, менторският тон и вглеждането в глупави, безсмислени каузи отчуждават, разделят, отблъскват. Нима да забраните концерта на Мадона, да заклеймите Лейди Гага, татуировките и ин витро процедурите са Вашата основна мисия?!

Бог е Любов! В България има хронична нужда от любов и топлина. От помощ, подадена ръка, добра дума, подкрепа, благословия. Къде сте, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства? Защо не ни водите по правия път със смирение, благост, усмивка? Църквата не бива да плаши, обвинява, отблъсква, разделя! Докога ще стоите дистанцирано и ще се държите като бездушни регистратори на човешки трагедии. Докога любимото Ви занимание ще е да заклеймявате? Доброто е заразно! Бъдете светъл пример, задайте вярната посока, покажете съпричастност! Проповядвайте мир, любов, сплотеност. Застанете зад смислени каузи! Идете при хората. Излезте от калъпа и черупката на собствените си дребни, битово-еснафски, низки човешки предразсъдъци. Не съдете! Само Бог може да ни съди, би трябвало да го знаете! Отворете душите и сърцата си за миряните! Разпръсквайте любов! Във всичките й измерения. И в безмерни количества.

И помнете посланието на апостол Павел до Галатяните: „Братя, и да падне човек в някое прегрешение, вие духовните поправяйте такъв с дух на кротост, като се пазите да не би и вие да бъдете изкушени” (Гал. 6:1)

___________________

*Заглавна снимка: Unsplash.com

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!