България най-зле в ЕС по свобода на словото

България за поредна година се срива в световната класация на “Репортери без граници” в индекса за свобода на словото. През 2016-та година страната ни заема 113-то място от общо изследвани  180 държави, като тази година е паднала надолу със 7 позиции, след като в предишния доклад беше на 106-то място.  България се доближава по свобода на словото с държави като Замбия, Нигерия и Парагвай. В страни като Уганда, Габон, Кения и Бутан ни изпреварват по медийна свобода.

На първо място по свобода на словото е Финландия, следвана от Холандия. Челната петица оформят Норвегия, Дания и Нова Зеландия.

“В България средата е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, сред които и Делян Пеевски, директор на разузнавателна агенция (организацията е пропуснала да отбележи, че Пеевски е бивш председател на ДАНС, след като подаде оставка няколко часа след избора си, бел.ред.) и собственик на “Нова българска медийна група”, която притежава 6 вестника. Комисията за финансов надзор  работи като “медийно ченге”, като налага глоби, заповядва на журналистите да разкриват източниците си и ги спира да хвърлят повече светлина върху проблемите на банките и банковата система в страната””, аргументират оценката си “Репортери без граници”.”

Свободата на медиите по света в “дълбок и тревожен упадък” заради натиска на властите и компаниите, заявява международната организация.

От 2009 година досега България бележи единствено спад в класацията. Преди 7 години сме били на 68-мо място.

Кои от 16-те най-четени (според Gemius) ни информираха за печалното ниво на свобода на словото у нас? Вижте в таблицата:

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”pik.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”blitz.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”vesti.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dir.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”24chasa.bg” ]Заглавие: “Свободата на медиите деградира, България пада със 7 позиции за година в класация”

Цитат: “България е на 113-о място по свобода на медиите, сочи годишният доклад на международната организация “Репортери без граници”, публикуван днес. По този показател страната ни е паднала надолу със 7 позиции, след като в предишния доклад беше на 106-о място. България не е изключение, а част от общия пейзаж на “дълбок и тревожен упадък” на медийната свобода по света заради натиска на властите и компаниите, става ясно от доклада.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”actualno.com” ]Заглавие: “И като последни в ЕС по медийна свобода успяваме да копаем надолу”

Цитат: “България се нарежда на 113-то място от 180 страни в световния „Индекс на свободата на пресата за 2016 г.“ на международна организация „Репортери без граници“. Страната заема най-ниската позиция в Европейския съюз. За сравнение Румъния е на 49-то място в света, а Сърбия на 59-то.”В България средата е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, сред които и Делян Пеевски, директор на разузнавателна агенция (организацията е пропуснала да отбележи, че Пеевски вече не е шеф на ДАНС) и собственик на “Нова българска медийна група”, която притежава 6 вестника. Комисията за финансов надзор (КФН) работи като “медийно ченге”, като налага глоби, заповядва на журналистите да разкриват източниците си и ги спира да хвърлят повече светлина върху проблемите на банките и банковата система в страната””, аргументират оценката си “Репортери без граници”.”

Автор: Деница Райкова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dariknews.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnevnik.bg” ] Заглавие: “България е най-зле в ЕС и продължава да потъва в класацията на “Репортери без граници”

Цитат: “Това се дължи на факта, че средата е доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, сред които и Делян Пеевски, директор на разузнавателна агенция (тук организацията е пропуснала да отбележи, че Пеевски вече не заема този пост – бел. ред.) и собственик на “Нова българска медийна група”, която притежава 6 вестника. Комисията за финансов надзор работи като “медийно ченге”, като налага глоби, заповядва на журналистите да разкриват източниците си и ги спира да хвърлят повече светлина върху проблемите на банките и банковата система в страната”, обясняват от “Репортери без граници” в профила на страната ни.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”btvnovinite.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novini.bg” ] Заглавие: “България надолу със седем места в годишния доклад за свободата на словото”

Цитат: “Свободата на медиите по света в “дълбок и тревожен упадък” заради натиска на властите и компаниите, заяви международната организация “Репортери без граници” в годишния си доклад, публикуван днес, предаде Асошиейтед прес.България е на 113-то място, надолу със седем места, след 106-о в предишния доклад.”

Автор: Константин Тодоров[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”offnews.bg” ]Заглавие: “България 113-та по свобода на словото, настигаме Замбия”

Цитат: “България за поредна година се срива в световната класация на “Репортери без граници” в индекса за свобода на словото. За 2016-та година сме поставени на 113-то място от изследвани общо 180 държави. От 2009 г. насам България отбелязва само спад в класацията. Преди 7 години сме били на 68-мо място, показват архивите на “Репортери без граници”. България се доближава по свобода на словото с държави като Замбия, Нигерия и Парагвай. В страни като Уганда, Габон, Кения и Бутан се радват на повече свобода на словото. Ако следващата година България отново се срине в класацията, то тя вече ще бъде отбелязвана с червено на картата и ще бъде една от малкото държави в Европа маркирани по този начин и единствена в ЕС. На първо място по свобода на словото е Финландия, последвана от Холандия. Топ 5 по свобода на словото в света оформят – Норвегия, Дания и Нова Зеландия.“[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnes.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”fakti.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”trud.bg” ]Заглавие:“България е на последно място в ЕС по свобода на пресата”

Цитат: “Страната заема най-ниската позиция в Европейския съюз. Това се дължи на средата, доминирана от корупция, и тайно споразумение между медии, политици и олигарси. Комисията за финансов надзор действа като „медийно ченге“, налагайки глоби, поръчвайки на журналистите да разкрият източниците си и пречейки им да хвърлят светлина върху проблемите с банките в страната, отбелязва организацията.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”topnovini.bg” ]Заглавие: “Репортери без граници”: ЮАР и Уганда с по-свободни медии от нас, вече сме 113-и”

Цитат: ” Страната ни вече е на 113-о място от 180 държави. В миналогодишната класация бяхме на 106-о място. Това ни поставя на последно място в целия Европейски съюз. Но и много след държави като ЮАР и Уганда, които са на 110-о и 102-о място съответно. “Позицията на България се дължи на средата, доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, сред които и Делян Пеевски – (бивш – бел. ред.) шеф на разузнаването и собственик на “Нова българска медийна група”, притежаваща шест вестника. Комисията за финансов надзор (КФН) пък работи като “медийно ченге”, налагащо глоби и нареждащо журналисти да разкриват източниците си и ги спира да хвърлят повече светлина върху проблемите на банките и банковата система в страната”, пишат от “Репортери без граници”.[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”bnt.bg” ] Новината не е отразена! [/ft_toggle]

[/ft_toggles]

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!