“Sweet and Sour Hour” на Михаил Новаков в “КО-ОП”

Няма нищо по-подходящо за един четвъртък в ранния септември от това да си подариш следработно време в компанията на вино, хубави хора и хубаво събитие. Всичко това се случва днес в “Сладко-киселия час” на фотографа Михаил Новаков и неговата нова, самостоятелна изложба, която се помести в пространството за изкуство и събития КО-ОП

Изложбата “Sweet and Sour Hour” е вдъхновена от познатите във фотографията “син” и “златен” час, в които светлината е най-подходяща за заснемане, споделя авторът. Само че в своите фотографии той не играе толкова със светлината, колкото с формите и обектите, които загубват себе си в пространството. 

Михаил Новаков е от съвременните български фотографи, които са успели да натрупат интересен опит в професията, имат слидно портфолио, като още през 2010 година е селектиран в пътуващата изложба на списание Vice. Основният фокус, който се долавя в неговата работа е свързан с градска култура, социално наблюдение и младежка култура. 

___________________

Още за фотографа и изложбата ти разказват организаторите: 

Живеем в динамично време и в този забързан свят, където сградите растат в устрема си да догонят небето, ние едва успяваме да догоним тенденциите, хората, местата, приятелите, работата, когато отново трябва да сменим посоката. Този ритъм понякога е толкова бърз, че останките от миналото се превръщат в паметници на този преход“, споделя кураторката Мартина Стефанова. “Какво става обаче ако намерим същия този покой в едно друго време, един друг час, откраднат момент между бързината на новия строй? Михаил Новаков улавя този момент и го нарича “Сладко-киселия час”. Това е моментът сред грозноватата кисела среда на бързите промени, моментът на сладката дрямка, паузата в която няма значение кое е обект или субект, защото всичко става един еклектичен пейзаж. В този застинал момент пространството се огъва, а времето почти спира. Тези моменти Михаил улавя, когато е на пътешествие в Китай. Същите откраднати моменти виждаме и в киселата българска действителност, където, подобно на азиатската страна, красотата на абсурда не е по-малка, а сладостта на дрямката – същата“.

Михаил Новаков Започва кариерата си в списание “Едно”, а през 2010-та е селектиран в пътуващата изложба на списание Vice. Първата си самостоятелна изложба – “Коли, Мацки и Пейзажи” с куратори Богданов/Мисирков и Владя Михайлова, прави две години по-късно в галерия „Васка Емануилова“. Новаков взима участие в поредица от проекти и изложби, заедно със съвременни български артисти и фотографи, както и в международния проект “Освети ме”. През 2015 година влиза в колекцията “България: Запази мечтите, Съвременни Артисти от България” на Lucano Benetto Collection (Fabrica, Treviso). През 2018 година, Михаил Новаков и Искра Благоева правят най-голямата си изложбата заедно “Коли, Дзверове и Пейзажи” в галерия +359.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!