125 години история, смисъл и вкус

Годината е 1886-та, две млади дами от Великобритания, Анна-Мария Бабингтън и Изабел Къргил, пристигат в Италия, за да преболедуват любовна мъка – и двете са изоставени от годениците си на прага на венчилото. Антъни Babington конспиратор обесен по заповед на Елизабет I, другата дъщеря на капитан Каргил основател на град Дънидин в Нова Зеландия.

Двете дами пристигат в италианската столица Рим и се отдават на градския живот, който времето им предлага. Съблазнени от прекрасния, мек климат, съкровищата на изкуството и архитектурата, Ана Мария Бабингтън и Изабел Къргил са искрено възхитени от римския дух, но им липсва и нещо типично английско – чайна, където англоговорящата общност във Вечния град да се събира, да се наслаждава на чаша чай, приятни разговори и хубава книга. Така, през 1893 година, с предприемачески дух те решават да инвестират спестяванията си, за да подарят на Рим един английски ъгъл, една викторианска дневна. Истинска авантюра за времето било да решат да внасят чай от родината си, а след това да го продават в аптеките на Италия като лекарство. За да имат по-голям шанс за успех, двете дами решават да отворят чайна в близост до места, където се събират повече англосаксонски общности.

1

Мястото, в което се установява чайната и, което се превръща в неин исторически дом е легендарният площад Испания, в самия център на Рим. Малко след откриването чайната се превръща в социокултурно средище за английската общност в италианската столица, любимо място за дамите, които могат да се срещат и разговарят на спокойствие, и предпочитано пространство за млади хора от богати семейства от различни страни, преминаващи през Рим по време на обиколки из Европа с цел образование, социализация, разширяване на мирогледа… “Дами и господа, уморени след посещение на музеи или след дълга обиколка на Рим по лични причини, тук, в центъра на града, можете да се освежите с успокояваща чаша чай в топла, приятна и приятелска атмосфера.”  С този надпис двете дами приканват своите посетители.

“Когато двете дами отварят чайната, те я насочват предимно към британската общност и по тази причина в началото предлагат само черен чай, кифлички и сандвичи”, разказва Киара Бедини, правнучка на една от основателките. – Освен това, Бабингтън е едно от първите места в Италия, в което има и дамски тоалетни. Годините минават, а малко по малко чайната печели популярност и сред римляните, така че La Guida Monaci я описва през 1899 година като “любимия светски адрес на отбраната клиентела”.

2

По време на Голямата депресия и през годините на Първата световна война чайната преживява сериозна криза и развитието й е силно затруднено. Още през 1929 година Анна-Мария Бабингтън се оттегля в Швейцария, където умира през 1939 година. Чайната остава в ръцето на Изабел, която, междувременно е сключила брак с художника Джузепе да Поцо, автор на портретите на двете дами, които и до днес висят на стената в първата зала на чайната.

В края на войната Изабел е загубила съпруга си, който умира от т.нар. испански грип (световната пандемия от грип, обхванала целия свят) и своята приятелка и бизнес партньор Анна-Мария Бабингтън. Тежките загуби я потапят в голяма емоционална дупка и тежка депресия. За да помогне на майка си, в Рим пристига Дороти, дъщеря на Изабел, която инвестира голяма част от спестяванията си в ремонт на помещенията,  в нова тапицерия и мебели, като постепенно възвръща блясъка на чайната.

3

Чайната Бабингтън се оказва перфектното огледало на времето. Краят на войната и последвалото възобновяване донасят нов блясък в чайната, вече ръководена от Дороти с помощта на по-големите й деца, които внасят дух на обновление.

4

“Дълго време чайна Бабингтън предлага чай, внос от Великобритания, но от 1950 година насам си има специална собствена селекция”, разказва днес Киара, дъщеря на Валерио, третият син на Дороти.

“Много популярни лица от шоубизнеса обичат това място: Одри Хепбърн обичала да похапва от нашата шоколадова торта, Лайза Минели се крие тук от напористи фенове”, казва с любов към клиентите си Киара. Обожавам това място не само защото е неразривна част от семейната ми история. Тук са “гравирани” 125 години история и духът и традициите на 4 поколения. Тук са вложени много емоции, чувства, спомени…”

5

“Ние винаги сме били верни на себе си, будни и отворени към новото, към онова, което ни заобикаля” – това трябва да е тайната на дълголетието на чайната, която през годините не просто оцелява, но се обновява и разширява капацитета и асортимента си. Днес чайна Бабингтън се ръководи от Рори Брус Бабингтън и Киара Бедини, братовчеди, преследващи качество и изисканост. Към различните видове чай са добавили и вкусни блюда: ирландски бекон, пай с извара и  сьомга, кифлички от кестеново брашно…

6

Отношение към семейството, корените и традициите, съчетани с широк размах и модерна визия, помагат днес чайната да празнува 125 години от откриването си.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!