Не сте достойни да ни информирате. Сори.

Да не мислите, че омразата след атентата в Париж е секнала? О, моля Ви се, ще ме обидите. Злобата по тази територия никога не се губи. Само се видозменя. Вчера най-големият проблем на иначе-толкова-толерантното-ни-общество бяха френските знамена на профилите във Facebook. От снощи сме на ново ниво. Двете ни най-големи телевизии – БТВ и Нова, се изподраха пред очите ни, докато си мерят… професионализма. Кой колко отразил ужаса във френската столица, ма в колко часа точно, ма кой бил на запис, кой бил на живо, кой пуснал крол, кой бил най-гледан и кой – най-четен. Сега, щом им е толкова важно, да знаят. В петък бях зрител и се информирах от CNN, TV5 и France 24. А най-адекватна от българските телевизии беше БНТ – имаха извънредни емисии хората. Щото в света се случи извънредно събитие. Така се прави. Вярно, че всички сме в калта, ама някои поне “гледаха към звездите”. Нова тв съобщи за атентата в късната си емисия, факт. БТВ пропусна. Но скромното ми, зрителско мнение, че никой не издържа изпита: “Не си гледай пъпа, докато света гори”. Но – да живее цифровата ера, че благодарение на нея, световните новинарски канали са ни на един клик разстояние. За да се информираме наистина.

Давам си ясна сметка, че извънредните емисии изискват извънреден ресурс. Няма какво да се лъжем. Телевизия се прави с пари. Не, с много пари. И със сърца, ум и отдаденост, ама това е друга тема. Донякъде разбирам пропуските. Не ги оправдавам, но си ги обяснявам.

Не мога да си обясня обаче това грозно състезание на фона на нечовешката трагедия, сполетяла френската столица. Това ли е най-важното в този момент? Това ли е темата на хората, призвани да ни информират, да предизвикват обществени дебати (смислени, държа да подчертая), да питат, да изискват, да “водят” обществото? Снощи гледах пехливанската битка между репортера на “Господари на ефира” и директора на “Новини и актуални предавания” на БТВ? И умирах от срам. Заяждане на дребно, ехидничене, неприятни намеци, мерене на професионализъм, делене на зрителите на наши и ваши /?!/, “мога поименно да изредя имената на хората, които са те пратили”… Чалга. Кич. И евтино боричкане. В което егото е 100 пъти по голямо и бодящо очите от състраданието. На гърба на умрели хора. В момент, в който целият нормален свят скърби, мълчи и се е обединил.

Не сте достойни да ни информирате. Сори. За това се искат класа, широкоскроеност и човещина. Все качества, които не се учат нито във факултета по журналистика, нито в нюзрума. Скандалите Ви са обикновен егоцентризъм. И каляне на конкурента. С какви очи утре ще обвините политиците в подобни грехове? И как ще погледнете нас, зрителите?! Ако не уважавате душите на загиналите – то помълчете за минутка в памет на собствената си погребана чувствителност.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!