Лек за духа

Санди Кеймбрън иска да донесе щипка любов в дома за хора с Алцхаймер в Кентъки по повод Свети Валентин. За целта тя носи на пациентите специален подарък: бебета кукли.

Кеймбрън губи своята свекърва Пърл, през 2008 година, от болестта на Алцхаймер. Именно кукла-бебе помага на възрастната жена през последните дни от живота й. Това е причината, която кара Санди и съпругът й Уейн да започнат да доставят подобни кукли на пациенти с деменция и Алцхаймер в домове за възрастни хора в района на Луисвил с надеждата, че куклите ще донесат радост на хора, точно както играчката помага на Пърл.

“Като ги наблюдавам как се радват на куклите и не спират да повтарят “Благодаря ви, благодаря “, това ми носи неописуема радост”, казва Санди.

p2

 

При последното посещение, на 14 февруари, някои от пациентите са толкова развълнувани, че искат да задържат куклите. Снимките от събитието показват, че много от жените в дома държат куклата с усмивка и прегръщат “бебетата”.

“Повечето от тях бяха толкова благодарни и толкова развълнувани, че държат в ръцете си “бебе”. Някои от тях плачеха. Имаще една дама, която се притесни и тихо ми каза: “Скъпа, аз вече не мога да се грижа за бебе” и аз й казах: “Не е нужно да правите нищо, тя не плаче. Тя е тук, за да ви прави компания. Тя ще бъде вашето малко приятелче “, спомня си Санди.

2

“Когато си тръгвахме от старческия дом, повечето пациенти ни наобиколиха в кръг, всички в инвалидни колички, и държаха куклите в ръце. Някои от тях за първи път от много време излизаха от стаите си. Това е просто невероятно.”

Санди разказва, че тя и съпругът й са подарили над 200 кукли през годините и са решили да създадат проекта “Pearl’s Memory Babies”, в помощ на хора в домове, страдащи от деменция и Алцхаймер.

3

4

Защо се използват терапевтични кукли-бебета при деменция и Алцхаймер?
Според експерти психолози, терапевтичните кукли помагат на възрастните хора да се чувстват полезни и значими,  дават им смисъл и и фокус в живота. Прегръщането на тези кукли пък помага на човек с деменция да се успокои.

Друга причина, поради която терапевтичните кукли са полезни, е, че те връщат щастливи спомени от живота на пациентите – годините на ранното родителство както за жените, така и за мъжете. Да “имат дете”, за което да се грижат отново, облекчава чувството за изолация и тъга. Контактът с кукли-бебета бързо  повдига духа и да успокоява нервите на хората.5

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!