Що e критична публикация – поръчка е!

“Ние не сме получили нито един сигнал за оттеглена подкрепа от страна на ЕНП (Европейска народна партия, бел.ред). Това, което се разиграва в европейската преса, са директно платени публикации от българи. Това заяви в предаването “Още от деня” по БНТ народният представител от ГЕРБ Тома Биков. “Понеже нямам доказателства, няма как да кажа конкретна публикация, но една не малка част от тях са си поръчки”, допълни той.

От медийната програма за Югоизточна Европа на фондация “Конрад Аденауер” са отправили покана за разговор с Тома Биков по повод неговото изказване, но той не се е отзовал, написаха от институцията в профила й във фейсбук.

“С удоволствие щяхме да ви разкажем, че поне в сериозните медии в Германия никой не взима пари, за да прави репортажи – особено за текстове относно България”, написаха от медийната програма.

Позицията на медиите, писали напоследък статии за България, е била потърсена в събота и от брюкселския сайт Euractiv. Оттам са отрекли, че публикациите им са били платени отвън. Те са посочили, че не приемат външно заплащане, за да информират читателите и зрителите си, защото това би било грубо нарушение на професионалните задължения и журналистическата етика.

Размисъл: Нямам никаква идея кога човек губи елементарната си представа за допустимо или недопустимо изказване. Особено, когато говорим за представител на властта. Кога губиш инстинка си, ако щете, че това е грозно, неприемливо, няма да се хареса на тези, които би трябвало да харесват посланията ти. Кога ставаш толкова “себе си”, че се превръщаш в посмешище. Все обвиняваме политиците, че не казват истината, че говорят “популистки”, че изговарят на глас само това, което ще се хареса. Е, това не важи за властта напоследък. Толкова неконтролиран поток на мисълта отдавна не бяхме чували. Обиди всякакви, по адрес на протестиращи и недоволни, общи знаменатели, етикети, епитети, че чак се чудиш това обикновена наглост ли е, самозабравяне от типа “мен никой не може да ме накаже” (по Цветан Цветанов) ли е или са просто “нерви лабави”. Ма как така може да има недоволни, ма как така някой не може да не ни харесва?! Абсурд! Всеки, който е против нас, е платен. Точка. Такова “отлепване” от земята, такова тотално късане с реалността и здравия разум, че чак не можеш да повярваш, че се случва.

И даже вече не става дума за посредствени министри, обидни за институциите техни висши представители, корупция, незапочнати реформи, зависимости и недоизказаности. Даже и за гъвкавия гръбнак на Тома-Биковците, които от най-върли противници на властта, акостираха директно в нея, не иде реч. За елементарно приличие и тоталното му отсъствие говорим. За малко свян, морал, принципи, смирение и… акъл. За подбора на думи и интелигентния избор да замълчиш пред възможността да изръсиш глупост. Инстинкт за самосъхранение го наречете. “Кумува срама”. Чувство за отговорност. Та даже и онова, уж тъй характерно за манталитета български “да не се изложим пред чужденците”, са загубили вече.

Много ме е страх от високо, земетресения и природни бедствия всякакви. И от хора, снабдени с най-различни принципи и с тотално отсъствие на срам. Последните са способни на всичко…

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!