ПФ предлага томбола с предметни награди като стимул за гласуване

Томбола с парични и материални награди (телевизори, перални, печки) като стимул за гласуване на избори. Такова предложение са направили депутати от Патриотичния фронт по време на работна група в парламента за промените в Изборния кодекс, което се е провело снощи. Тези, които не са гласували, да бъдат премахвани от изборните списъци, гласи предложението.

Първоначално патриотите искаха да се налагат парични санкции на негласувалите – за работещите ще има глоба от 50 лв., а за социално слабите – спиране на помощите за 3 месеца.

“По-добре да стимулираш избирателите, отколкото да ги наказваш, защото при българина обикновена наказанието има обратен ефект. Стимул значи нещо като томбола от хората, които са гласували, да се изтеглят печеливши, които по някакъв да бъдат наградени. Това пред погледа на цялото общество би стимулирало хората повече, отколкото да ги наказваш с 50 лева глоба”, заяви днес съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

По думите му “наказаните” с премахване от списъците ще трябва да се регистрират, за да участват в следващи гласувания.

Припомняме: Опити за подобен вид стимули вече са правени у нас. През 2005 година тогавашните управляващи от НДСВ въведоха томбола с мобилни телефони и автомобили, която се разигра в изборния 25 юни сред гласувалите. Тогава обаче стана ясно, че лотарията не е достатъчен мотивационен подход, тъй като активността на вота не беше по-висока от предишни избори.

Кой, как отрази  идеята за стимул за гласуване, вижте в таблицата: Очевидно екзотичните предложения, “раждат” и екзотични заглавия 🙂

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”pik.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”blitz.bg” ]Заглавие: “Валят странни идеи за стимулиране на изборния вот”

Цитат: “Най-любопитен вариант предлага лидерът на НФСБ Валери Симеонов, според когото е добре за гласувалите да има томбола с предмети за бита – плазмени телевизори, перални, печки, които те да получават на късмет след вота. Въпреки че е заявил тази своя идея на вчерашното заседание на правната комисия, той обаче отказа да я доразвие пред журналисти и заяви, че това ще стане на заседанието на същата комисия в четвъртък. Нищо неестествено не вижда в това и партньорът му в Патриотичния фронт и лидер на НФСБ Красимир Каракачанов, който отхвърля обвиненията, че това е купуване на гласове и хазарт, а точно обратното, защото истинският хазарт е 20% купени гласове на всички избори според социолозите, от което накрая ще банкрутира държавата.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”vesti.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dir.bg” ]Новината не е отразена[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”24chasa.bg” ]Заглавие: “Ще стимулират с томбола избирателите да гласуват”

Цитат: “Да има предметни и парични награди, които да се разиграват като томбола за избирателите, които са гласували в деня на вота. Такъв стимул за повишаване на избирателната активност са предложили от Патриотичния фронт на заседание на работна група по промените в Изборния кодекс късно във вторник. На него депутатите са се разбрали да остане задължителното гласуване, но да отпадне предвидената санкция от 50 лв. Стимулирането е по-добър вариант от наказание, коментира съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов. Според него държавата може да отдели 1 млн. лв., с които могат да се купят доста автомобили и телевизори например. Тази стъпка щяла да бъде полезна и срещу “алъш-вериша” на избори.”

Автор: Лиляна Клисурова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”actualno.com” ]Заглавие: “За по-висока избирателна активност – томбола вместо задължително гласуване”

Цитат: “Лидерът на НФСБ Валери Симеонов е предложил за гласувалите на избори да има томбола с предмети за бита – плазмени телевизори, перални, печки, които те да получават на късмет след вота. Не е ясно колко сериозно е говорил Симеонов, но засега индикациите са, че такова предложение ще бъде официално внесено.”

Автор: Ивайло Анев[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dariknews.bg” ]Заглавие: “Томбола с избори не се връзва много, смята депутат реформатор”

Цитат: “Делчев посочи, че идеята за участие в томбола като стимул за гласуване идва от Патриотичния франт. “Разбира се, на изборите не трябва да се гледа като на нещо лековато или на нещо, от което могат да се спечелят пари”, допълни Делчев. По принцип реформаторите са се спрели на принципа като стимул да има известни облекчения за гласуващите, но томбола и предметни награди не им се връзвало много с изборите, стана ясно от думите на народния представител.”

Автор: Велина Величкова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnevnik.bg” ] Заглавие: “Гласуването става граждански дълг, който не го изпълни – ще се заличава от списъка”

Цитат: “В Изборния кодекс да бъде записано, че гласуването е граждански дълг, а за този, който не го изпълни, се предвиждат “неблагоприятни последици” – заличаване от избирателния списък. Това е последната идея на ГЕРБ за промяна в Изборния кодекс, свързана с въвеждането на задължителен вот по искане на Патриотичния фронт, научи “Дневник”. Патриотичният фронт също е променил идеите си за насърчаване на гласуването. Вместо глоба вече искат стимули, като томбола – “от хората, които са гласували, да се изтеглят печеливши, които по някакъв начин да бъдат наградени”, обясни Красимир Каракачанов. Според него това би стимулирало хората повече, отколкото глоба от 50 лева. Предметните награди ще зависят и от сумата, заделена за тях. “Ако се отделят 1 млн. лева – представете си колко автомобила са това, колко парични награди могат да се отделят”, коментира Каракачанов.”

Автор: Биляна Рилска[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”btvnovinite.bg” ]Заглавие: “Патриотичният фронт предлага на изборите да има томбола с награди”
Цитат: “Ако се отделят 1 млн. лева, представете си колко автомобила са това, колко парични награди могат да се дадат”, коментира Каракачанов. По думите му това не би било вид купуване на гласоподаватели. “Спортният тотализатор купуване ли е, благотворителните кампании купуване ли са”, попита депутатът. Хазарт според него би било, ако се остави практиката институциите президент, общински съветници, кметове, парламент да се избират чрез купен и корпоративен вот. Останалите парламентарни групи обаче не гледат сериозно на тази идея, която смятат за екзотична и необоснована.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novini.bg” ] Заглавие: “Патриотите предлагат награди-поощрение за избирателите, пуснали бюлетини”

Цитат:  “Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов обясни, че предвиждат да остане задължителното гласуване, но вместо наказания да има поощрения. ЦИК щяла да организира т. нар. томбола, а парите за наградите да са от държавния бюджет, предава БТА. Така, смятат в ПФ, ще се стимулират хората да гласуват, защото по-добре било да се поощрят, отколкото да се наказват, и това трябва да бъде пред погледа на цялото общество. Противното – глоба 50 лв., каквато определи НС при първото четене на промените в ИК, нямало да има положителен ефект. Ако се отделят един милион лева, представете си колко автомобила са това, колко парични награди могат да се дадат, коментира Каракачанов. Той не смята, че това би било вид купуване на гласоподаватели. Спортният тотализатор купуване ли е, благотворителните кампании купуване ли са, попита депутатът. Хазарт според него би било, ако се остави практиката институциите президент, общински съветници, кметове, парламент да се избират чрез купен и корпоративен вот.
Автор: Росица Валентинова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”offnews.bg” ]Заглавие: “ПФ искат задължителен вот, а негласувалите да се премахват от списъците”

Цитат: “От Патриотични фронт предлагат гласуването на избори да стане задължително. Те искат да се организира томбола с парични и материални награди между участвалите във вота, а тези, които не са гласували – да бъдат премахвани от изборните списъци.

Това предложение са дали те по време на работна група в парламента за промените в Изборния кодекс, което се е провело снощи. Първоначално патриотите искаха да се налагат парични санкции на негласувалите – за работещите ще има глоба от 50 лв., а за социално слабите – спиране на помощите за 3 месеца.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnes.bg” ]Заглавие: “Играта на щастието” – гласуваш, търкаш и печелиш”

Цитат: “В последния ден за предложения за промени в Изборния кодекс, патриотите излязоха с радикална идея, която обаче вече е пробвана с цел да накара повече избиратели да отидат до урните, но се оказа неработеща. Става въпрос за организиране на томбола и всеки, който е отишъл да гласува да участва в “Играта на щастието”. През 2005 г. тогавашните управляващи от НДСВ първи дадоха старта на поредната треска за “бърза печалба”. Томболата за 4 милиона лева от джоба на данъкоплатците с мобилни телефони и автомобили се разигра в изборния 25 юни между тези, които застанаха пред урната. Това пък освен, че изуми Съвета на Европа, въобще не стимулира избирателите и се оказа, че активността не е по-висока от предишния вот. Въпреки горчивия опит от преди 11 години, сега патриотите възраждат идеята. “Ние винаги сме поддържали идеята за задължителното гласуване, но по-добре е да стимулираш хората, отколкото да ги наказваш, защото при българинът наказанието играе обратна роля”, обясни съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.”

Автор: Камелия Цветанова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”fakti.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”trud.bg” ]Заглавие:“Депутати предлагат Тото 3 – изборна томбола за съвестни гласоподаватели”

Цитат: “Депутати предлагат томбола с предметни награди след изборите, която да подкрепи въвеждането на задължителен вот. “Идеята ни е да стимулираме участието в изборите, но не чрез задължително гласуване, а въпросът за томбола – това е идея, която идва от колегите от Патриотичния фронт, която ще обсъдим – обясни Димитър Делчев от Реформаторския блок пред Нова ТВ – Томболата не е обсъждана, но по принцип реформаторите са се спрели на принципа като стимул да има известни облекчения за гласуващите – например подобни на тези, когато човек си плати по-рано данъците.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”topnovini.bg” ]Заглавие: “Нова патриотична идея: Томбола с джипове, ако гласуваш на избори”

Цитат: “Да се раздават джипове и други предметни награди на принципа на томболата на гласувалите на следващите избори, които ще са задължителни. Тази идея е хрумнала на депутати от Патриотичния фронт (ПФ), но все още не внесена официално в деловодството на парламента. Съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов смята, че идеята е добра и не изисква големи суми. Според него с 1 млн. лв. можело да се купят 20 джипа, примерно. Димитър Делчев от Реформаторския блок също обяви, че би могло да има стимулиране, но с данъчни облекчения.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”bnt.bg” ] Новината не е отразена! [/ft_toggle]

[/ft_toggles]

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!