Това е България – България на добрите новини! (04.10 – 11.10.19г.)

Посрещаме почивните дни с още хубаво време и още по-хубаво настроение! Вижте защо:

_________________

Ученик от Първа немска гимназия спечели международно състезание по дебати

Снимка: Гьоте институт

Михаил Крумов е ученикът от Първа немска гимназия в София, който спечели 13-то международно състезание по младежки дебати, което се проведе в Будапеща. Темата тази година беше “Трябва ли да се въведат индивидуални лимити за честотата на пътуване със самолет?“. Международното състезание по младежки дебати е насочено към ученици, които изучават немски език и проявяват интерес по актуални теми и провеждането на дискусии. Страната ни беше представена от Михаил Крумов и Александра Иванова, ученик от Немско училище София.

До финала на състезанието достигнаха четирима дебатьори, като на финалния дебат Михаил Kрумов извоюва първото си място, следван от Катрин-Лиса Лайус от Естония, трето място – Андреа Соскова от Словакия, а четвърта завърши Марина Дмитрик от Украйна.

“Jugend debattiert international” e състезание, провеждащо се в Централна и Източна Европа, което е общ проект на Гьоте-институт, Фондация “Спомен, отговорност и бъдеще” (EVZ), Общополезна фондация Херти и Централа за училищно дело в чужбина.

_________________

С нов рекорд завърши петата кампания на “Капачки за бъдеще”

120 тона пластмаса събра петата кампания на “Капачки за бъдеще”, след като на 28-ми и 29-ти септември в над 150 населени места в България се проведе инициативата за събиране на пластмасови капачки. Над 500 доброволни пункта в страната успяха да организират кампанията, която помага за закупуването на необходима, съвременна техника за малките обществени болници в цялата страна. Със събраното количество от 120 000 килограма пластмаса ще има възможност да се закупят поне още 7 нови кувьоза за недоносени бебета.

От създаването си през 2017 година досега кампанията е дарила 12 кувьоза, като количеството пластмаса, което е събрано досега от всички кампании надхвърля 250 тона.

_________________

Паметник на Пенчо Славейков ще бъде поставен в Милано

Паметник на българския поет Пенчо Славейков ще бъде поставен в Милано, по инициатива на Генералното консулство на България там. Автор на монумента е Адриан Новаков от Габрово, който 4 месеца работи по него.

Това ще бъде вторият паметник на талантливия български поет, който ще бъде поставен в италиански град. През 2007 година в двора на къщата, в италианското градче Брунате, където Пенчо Славейков умира през 1912 г., също е поствена паметна плоча.

Авторът на паметника Адриан Новаков споделя, че е държал монументът да бъде с човешки размери и всеки да има свободата да се снима с него, тъй като това е образ, който има задачата да стои близо до хората.

_________________

Мъж откри чанта с пари и документи и издири собственика, за да му ги върне

За втори път Илия Савов открива пари и документи, които са изгубени и издирва собствениците, за да им ги върне. Първият път намира портмоне на възрастна дама, в което има лични документи и пари, а Илия открива жената, за да й ги връща. Отказва финансовото възнаграждение, което тя му предлага и приема само шоколад. Преди дни, след провелото се автомобилно шоу Smolyan race, Илия открива чанта, в която има близо 3000 евро, 1450 лева и 9 дебитни карти. Чрез социалните мрежи мъжът успява да намери собственичката, с която се среща пред полицията, където той отново връща всичко намерено. В знак на благодарност към постъпката на Илия жената му дава сто лева, които той оставил в кутия за дарения.

Илия Савов е израснал в дом за сираци в смолянското село Широка Лъка, а от момента, в който е пълнолетен работи целогодишно и споделя, че макар да е имал нужда от пари, никога не си е помислял да вземе от намерените. Илия вярва, че трябва да си добър човек, за да успееш. Днес мечтата му е да има дом и семейство, на което да даде грижата, която никога не е получавал.

_________________

“Задачи за деня” в надпреварата за “Оскар”

Късометражният анимационен филм “Задачи за деня” ще бъде второто българско предложение след филма “Ага” за най-престижните филмови награди “Оскар”, които ще се проведат на 9 февруари 2020г. “Задачи за деня” е къс филм, създаден по едноименното стихотворение на Стефан Иванов и ще се бори за наградата в категорията за късометражен анимационен филм.

За първи път филмът беше представен у нас на 16-то издание на международния фестивал за късоматржно кино In The palace, който се проведе във Варна. Тогава “Задачи за деня” спечели наградата за най-добър национален филм. Режисьор на продукцията е Петя Златева, а филмът е част от проекта “Щрих и стих” на Весела Данчева и “Компот Колектив”, който има за цел да преплита анимация и поезия като за целта популярни български режисьори избират стихове, по които да създават кратки филми.

_________________

България отчита ръст на износа на стоки за ЕС

Първите 7 месеца на годината бележат ръст за износа на страната ни за Европейския съюз (ЕС) с 4.8% спрямо същия период на 2018г. Данните са на Националния статистически институт (НСИ). През юли тази година износът на страната ни се е увеличил спрямо същя месец на миналата година с 3%, което е 3.6 млрд. лева.

Най-голямо процентно увеличение за първите 7 месеца на годината се наблюдава в сектор “Минерални горива, масла и подобни продукти” – 46.4%. Най-голям пък е спадът в сектор “Мазнини, масла от животински и растителен произход” – 17%. Страната ни изнася стоки главно за германия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 66% от износа за ЕС.

За същия период и вносът у нас се покачва с 2.1% спрямо същия период на 2018 г. И е в размер на 23.8 млрд. лева. Сред основните вносители у нас са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Испания.

Най-голямо процентно увеличение при вноса за първите седем месеца отчита секторът “Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” – 24.9%, а най-голямо намаление се наблюдава в сектор “Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)” – 28.6%.

Външнотърговското салдо на страната ни с ЕС за периода януари-юли 2019г. Е отрицателно и е на стойност 1.2 млрд. лева.

_________________

Ще бъдат влагани повече пари в университетите, за да се обучават качествено бъдещи учители

Един от големите проблеми, който стои на през страната е нарастващият недостиг на учители, който в следващите години се прогнозира да достигне критични размери. В опит да се справи с проблема, държавата разработва мерки за насърчаването на качественото обучение в педагогическите специалности в университетите.

Планирано е да бъдат отпуснати и повече средства на университетите за обучението на всеки първокурсник в тези специалности. Освен това се работи по създаването на други стимули, включително финансови, за промяна и осъвременяване на учебните програми. Обмислят се допълнителни стипендии за дванадесетокласниците с най-добри резултати, които да бъдат стимулирани да запишат педагогическа специалност, а също и математика, физика, химия и инженерните специалности, където също се прогнозира недостиг. В момента издръжката на един студент по педагогика в университетите е 1.25, или 867 лева. Предложението на министър Красимир Вълчев е сумата да стане 1108 лева. Министерството продължава и своята програма, с която финансира допълнителната квалификация на учители, както и възможността на хора с друго висше образование да получат педагогическа способност. Кандидатите, които към момента се интересуват от програмата са 183. По 500 лева са получили и четирима учители от 9 кандидати, които работят с деца от уязвимите групи.

_________________

В София монтират първата люлка за деца със специални нужди

В Столичния парк “Света Троица” ще бъде монтирана първата люлка за деца със специални нужди, благодарение на средства, които бяха събрани по проекта “Различните деца на България” на фотографа Анна Йончева.

Началото на проекта беше дадено през април месец 2019 година, като фотографът се впусна в идеята да заснеме деца със специални нужди, заедно с техните връстници в моменти, когато се забавляват, танцуват и играят заедно. Така се стигна и до създаването на благотворителната кампания “Да играем заедно”.

Анна Йончева започна събирането на средства за изработването на съоръжението, което да даде възможност на деца със специални нужди също да играят навън и сумата от 4200 лв., която беше необходима, вече е събрана. До дни се очаква люлката да бъде монтирана на площадката, където ще може едновременно да се ползва, както от специално дете, така и от негов връстник.

_________________

Август месец отчете най-много нощувки в хотелите от най-висока категория

през тазгодишния летен сезон общият брой на нощувките във всички места за настаняване е нарастнал с 5.4%, като най-големо увеличение (6.5%) е отчетено от хотелите 1 и 2 звезди. Това са данни на Националния статистически институт. През авуст месец 2019г. В хотелите с 4 и 5 звезди са извършени 65% от общия брой нощувки на чуждите граждани и 26.2% на български туристи.

11.4% е процентният ръст на броят на пренощувалите в местата за настаняване през август в сравнение с август 2018 г. Българските граждани са били 566.6 хил. И са реализирали средно по 3 нощувки, а чуджите турсити са 901.7 хил. И са реализирали средно по 5.1. нощувки у нас, като 65.5% от тях са нощували в хотели 4 и5 звезди.

Приходите от нощувки достигат 377.8 млн.лева, което е с 8,6% повече спрямо август 2018 година. Увеличение на приходите се отчита както от български граждани – 18.7%, така и от чуждестранни – 6.2%.

_________________

Държавата отпуска 2.3 млн. лева за джудото

Сумата, която правителството одобри като допълнителна по бюджета на Министерството на млдежта и спорта ще бъде насочена към джудото. Парите ще бъдат използвани за организирането и провеждането на Европейската купа по джудо, която е и олимпийска квалификация и ще се състои от 31 януаридо 3 февруари догодина.

Част от сумата е предназначена за подпомагане на българските състезатели в квалификационните състезания.

Провеждането на първенствата на територията на Република България ще доведе до повишаване на възможностите на българските спортисти за изява на световни и европейски първенства и до повишаване на качеството на дейностите по организация и провеждане на международни първенства, включени в международния спортен календар. По този начин ще се създаде мотивация в деца и млади хора за практикуване на системна тренировъчна и състезателна дейност и ще бъде оказано положителното въздействие върху развитието и популяризирането на българския спорт“, се казва в информацията на пресслужбата на правителството.

_________________

Продължава реставрацията на крепостта Трапезица

Археолози информираха за нови открития по източния и западния склон на Трапезица. Проучен е цял жилищен район с църква западно от Южната кула, а също в Епископския комплекс са проучени две автентични улици, които са били със статут на централни. През последните години Трапезица беше превърната в архитектурно-музеен резерват, като по работата за началните етапи са вложени около 7 млн. лева. Средствата са от реализирани проекти, финансирани както по европейски механизми, така и след дарение от Фондация “Гейдар Алиев” (Азербайджан). Новите открития дават повод реставрационните процеси да бъдат продължени и задълбочени, като средства ще се търсят отново през европейски фондове, които финансират паметници на културата от национално и световно значение.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!