Това е България – България на добрите новини! (20.11 – 27.11.20г.)

Добрите новини, които съвсем потънаха в потока от черна статистика, пандемия, криза и проблеми. Но не са спирали да се случват. Просто съвсем им обърнахме гръб. На никого не му е лесно в момента. Но… петък е. Намалете темпото, пуснете си хубаво музика, прочетете добри новини, усмихнете се на живота! Полезно е за имунитета 🙂

Детският радиохор на БНР с първа награда в конкурса Сибелиус

Детският радиохор на БНР спечели първа награда на 8-я международен конкурс Ян Сибелиус Фест във Финландия. Радиохорът стана безапелационен победител в категория “Детски хорове до 16-годишна възраст”.

___________________

Над 15 000 картички, нарисувани от български деца, ще излетят в Космоса

Благодарение на инициатива “Космическа поща”, картичките на над 15 000 български деца ще направят своето космическо пътешествие съвсем скоро. Те ще бъдат изстреляни с ракетата “New Shepard”, която е изработена от компанията “Blue Origin” на Джеф Безос. В момента картичките вече са във Ван Хорн, Тексас където е и площадката за изстрелване на ракетата. България е първата държава в целия свят, която на национално ниво става част от програмата на предприемача Джеф Безос #КосмическаПоща. По този начин български ученици от цялата страна получиха възможност да изпратят в Космоса картички със свои послания към бъдещето.

___________________

Българи спечелиха 12 медала на Европейско клубно първенство по таекуондо в Загреб

 3 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала спечелиха бълргари на Европейското клубно първенство по таекуондо за юноши и девойки, което се проведе в Загреб, Хърватия. Успехът им е огоромен, предвад факта, че българският отбор имаше само 15 състезатели, заради пандемията от COVID-19.

___________________

6 медала спечелиха българските състезатели на Европейското за младежи и девойки

2 златни, 1 сребърен и 3 бронзови спечелиха българските състезатели по бокс на Европейското първенство за младежи и девойки, което се проведе в Будва, Черна Гора. Ясен Радев стана шампион в категория до 52 килограма. Радослав Росенов спечели титлата в категория до 60 килограма. Сребърен медал спечели Красимир Джуров в категория до 65 килограма. С бронзови медали се окичиха Шакир Стоянов в категория до 49 килограма и Емирджан Мехмед в категория до 69 килограма. При девойките Тала Хабас остана на третото място в категория до 54 килограма.

___________________

Ивайло Иванов стана европейски вицешампион по джудо

Ивайло Иванов спечели сребърен медал в категория до 81 килограма на Европейското първенство по джудо, което се проведе в Прага, Чехия. Това е второто му поредно сребърно отличие от европейски шампионат. На финала българинът загуби с ипон от грузинеца Тато Григалашвили, който е европейски шампион при юношите и при младежите до 23 години.

__________________

Русенска компания спечели най-големия блокчейн хакатон в света Odyssey Momentum

ReCheck e русенска IT компания, която спечели блокчейн хакатона Odyssey Momentum. Компанията разработва “идентификатор” за обмяна на данни при сключване на сделки с недвижими имоти. Компанията вече е подписала договор с правителството на Нидерландия, което позволява разработената от ReCheck платформа да бъде използвана от институциите.

Хакатонът Odyssey Momentum е сред големите международни състезания по програмиране. Фокусиран е върху откриването на решения на проблеми в различни сфери – “здравеопазване, сигурност при обмяната на данни при работата с информационни технологии, бизнес”. Русенските ReCheck се включват в състезание между 2000 участници, в 105 екипа от 50 държави, сред които Нидерландия, Франция, САЩ, Германия, Швеция и други. В рамките на Odyssey Momentum всички екипи решават 15 задачи, обменят опит и информация.

___________________

Проекти на военноисторическия музей с национално и европейско признание

Националният военноисторически музей беше отличен с две награди на Панаира на музейните изложби 2020. В рамките на форума пространството за изживяване “Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София” спечели първа награда на Министерството на културата за атрактивен и иновативен проект за самостоятелна мобилна изложба сред кандидатурите на десет други български музея и бе отличено с приз от наградите „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“ в категорията „Събития и работа с публики“. С „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ НВИМ разказва за разрушителните бомбардировки от Втората световна война. За проекта са създадени тематичен сайт „Белезите на войната“ и специалното мобилно приложение със същото име, чрез които всеки може да се разходи из улиците на София, да види изгубения облик на града и да се запознае с историята на разрушените сгради преди, по време на и след бомбардировките.

___________________

Доброволци занесоха храна на екипа на Спешна помощ в София

#ХапкаНадежда занесе топъл обяд на екипа на Центъра за спешна медицинска помощ, който всеки ден е на първа линия в битката срещу пандемията. Нито един от дежурните екипи – 129 души, не успя да вземе своята хапка надежда веднага заради спешната им и по-важна работа. Доброволци и дарители доставиха храната точно в 12,00 ч., добре опакована, за да остане топла.

 

 

 

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!