Това е България – България на добрите новини / 8.08 – 14.08.2015/

Ето тазседмичната ни рубрика „България на добрите новини”. Скача износът за страната ни, увеличава се промишленото производство, а децата ни печелят спортни и образователни състезания. Наши млади хора с престижни позиции в световни компании, българи са сред най-умните в света. Това е повод за гордост и сериозен размисъл обаче – добри сме, силни сме, умни сме – остава да капитализираме това не другаде, а в България. За да се умножават добрите новини за страната ни.

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”Българка проби във Формула 1″]Цветелина Мавродиева е българката, която проби като инженер в отбора на Ред Бул, който се състезава във Формула 1. Тя е завършила специалност Аеронавтика в университета Саут Хемптън. Дипломиран инженер-дизайнер на летателни средства до и над стратосферата е. Според нея съвсем неочаквано е одорбена след две тежки интервюта.
Цвети е фен на автомобилните спортове, от малка била свикнала на шума на двигателите. В отбора на Ред Бул ще бъде дизайнер и от нея ще зависи каква ще бъде формата на болида.
[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Зрелостникът Атaнac Шaлaвepoв oт Елeнa cpeд 130-тe нaй-yмни млaдeжи”]Зрелостникът на СОУ „Иван Момчилов” в Елена Атaнac Шaлaвepoв е сред 130-те най-умни младежи и той пpeдcтaвя Бългapия нa cвeтoвния шaмпиoнaт зa Мaйкpocoфт oфиc cпeциaлиcти. Форумът се провежда в Дaлac. Шалаверов e с нaй-виcoки peзyлтaти нa изпититe зa пpoфecиoнaлнa cepтификaция в oблacттa нa инфopмaциoннитe тeхнoлoгии, като е cъбpaл мaкcимaлния бpoй oт 1000 тoчки. Именно този му резултат го нарежда cpeд 130-тe нaй-yмни млaдeжи в cвeтa. [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Цвета Калейнска на престижна позиция в американска световна компания”]Млада дама, българка, заслужи престижна позиция в световна компания в Ню Йорк. Тя е избрана за директор на отдел, който отговаря за социалните мрежи в международната компания “Brandwatch”.
Цвeтa Кaлeйнcкa е носител на cpeбъpния мeдaл от cвeтoвнитe бизнec нaгpaди “Stevie Awards зa жeнитe в бизнeca” в кaтeгopиятa “Жeни пoмaгaт нa жeни” зa цялocтнa дeйнocт пo peaлизaциятa нa Лидepcкa aкaдeмия зa мoмичeтa “ГЛОУ” във Вeликo Tъpнoвo. Автор е и на първата книга на българския пазар, посветена на социалните мрежи – „#Кpaлицaтa: coциaлнaтa мpeжa“.
Младата дама e възпитaник нa Езикoвa гимнaзия “Пpoф. д-p Аceн Злaтapoв”, владее aнглийcки, фpeнcки, иcпaнcки и итaлиaнcки. Заминава за САЩ през 2008 г. със cтипeндия зa oбyчeниe в кoлeжa “Св. Фpaнциcк” в Ню Йopк, в двe бaкaлaвapcки cтeпeни – пo мapкeтинг и мeниджмънт и пo мeждyнapoдeн бизнec и икoнoмикa. Сeгa cлeдвa мaгиcтъpcкa cтeпeн. [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Плевенски лекари с уникална терапия за битка с туморите”]Плевенски лекари приложиха уникална за България терапия и стопиха туморите на 10 пациенти. Методът буквално унищожава образуванията с ултразвук от прецизна апаратура. Той влиза у нас благодарение и под ръководството на проф. д-р Григор Горчев, ректор на Медицинска академия Плевен. Новата терапия нарежда страната ни на 4-то място в света в хайфу лечението. Вече са извършени първите напълно безкръвни операции, за които често не е нужда дори пълна анестезия.[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Промишленото производство с ръст четвърти пореден месец”]През юни спрямо май промишленото производство в страната нараства с 0,6% по предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е четвърто поредно повишение, при това с ускоряващо темпо. На годишна база промишленото производство се покачва с 5,7%, или с повече от отчетеното повишение от 3,9% през май, сочат още данните на НСИ.
Спрямо месец май предприятията в добивната и преработващата промишленост са произвели повече, като ръстът е от 1,9% и 1,1, съответно. В същото време производството и разпределението на енергия намалява с 1,4%, или с по-малко от отчетения спад от 2,5% през май.
От преработващата промишленост най-голям ръст бележи производството на химични продукти – от 13,9%, като се представя значително по-добре от предходния месец, когато записа спад от 6,6%. Най-голямо е понижението при производството на превозни средства без автомобили – с 12,9%.
Спрямо юни миналата година НСИ наблюдава повишение и в трите компонента на промишленото производство, като отново най-голям ръст записва добивната промишленост – от 6,6% на годишна база. Преработващата промишленост расте с 6,4%, а производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 3%. [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”С 11 % скочи износът на страната ни през първото полугодие”]С 11 % скочи износът на България през първото полугодие на годината. Това е изключително добра новина като се има предвид, че през цялата 2014 г. износът за пръв път от пет години се сви с 0,7 %.
Съживяващата се европейска икономика, по-евтиното евро и по-ниските цени на петрола и други суровини са сред основните стимули за растежа.
Експортът към основните ни търговски партньори в Европа расте, в това число и към Гърция. Износът през първите шест месеца на 2015 г. се увеличава с 11%, или с 2,23 млрд. лв., до 22,397 млрд. лв., сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Само през юни експортът нараства с 8,7% на годишна база, или с 4,026 млрд. лв. Ръстовете са в резултат не само от по-високия износ към ЕС, но и заради активизираната търговия на пазарите извън Европа.
Вносът на чуждестранни стоки през първото полугодие е с 4,7% по-голям спрямо същия период на 2014 г. Става дума за стоки на стойност 25,44 млрд. лв., което е с 1,135 млрд. лв. повече в сравнение с миналата година.
Само през юни вносът се повишава с 5,8 % на годишна база, или с 4,409 млрд. лв. Юни се оказва и с ръст на импорта от трети държави през второто тримесечие. И през април, и през май имаше понижение на вноса от тези пазари – с 0,8% и с 9,3%, съответно. Същевременно вносът от ЕС отново на плюс. Заради по-бързия растеж на износа над вноса в края на юни търговския дефицит намалява с 26,4%, или с 1,09 млрд. лв., до 3,045 млрд. лв.[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Инвестиция за 30 млн. лв ще открие хиляди работни места край Хасково, отчитаме ръст на чуждестранните инвестиции с 2,4%”]Инвестиция за 30 млн. лв ще открие хиляди работни места в нов завод между Хасково и Димитровград. По проекта се работело от две години. Ясно е, че новото съоръжение ще бъде в сферата на производството с пазари за ЕС. Според Българската агенция за инвестиции най-голям потенциал за развитие през следващите 5 години у нас и привличането на нови инвестиции са сферите на туризма, производството на части за автомобили и химическата промишленост.
От януари до април в България се отчита 2.4% ръст на чуждестранните инвестиции в сравнение със същия период на миналата година.[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Ромска бригада храни Долни Цибър”]Ромска бригада храни жителите на ломското село Долни Цибър. По социалния експеримент се обработват 70 дка земя в близкото землище. За труда си хората получават по половин минимална заплата и част от реколтата, която са произвели. Останалата продукция – картофи, домати и лук, земеделците раздават без пари на другите бедни в селото. Долни Цибър е с над 1200 души жители, предимно роми. Те са категорични, че не са мързеливи и не искат да просят или крадат, а сами да изкарват прехраната си. Бригадата иска да разшири работата си, а желаещите да се включат в нея се увеличават. [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”18-годишният Йордан Ангелов с рекорден резултат на МЕНСА”]18-годишният ученик от Първа езикова гимназия във Варна Йордан Ангелов е с рекорден резултат на тест на МЕНСА. Той е получил 156 от 156 възможни за неговата възраст точки, или 100 %. Този резултат на IQ-тест е най-високият за 18-годишните, който поставя Йордан в онези малко над 1% от населението на планетата, отличаващи се с най-висок коефициент на интелигентост.
На последната сесия, проведена в Морската столица в края на юли, Йордан е бил най-младият сред явилите се общо 15 варненци на възраст от 18 до 38 години. 8 от тях са издържали теста с над 98 % и са се наредили в редиците на най-интелигентните хора на планетата. Момчета възнамерява да учи математика в Англия след завършването си догодина. [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”15-годишният Алекс Георгиев играе футбол и пише песни в Манчестър”]15-годишният Алекс Георгиев е вратар в школата на „Манчестър Юнайтед”, а в същото време се занимава с музика и пише песни. Момчето е от Пловдив. Негов музикален идол е Майкъл Джексън, а самият Алекс още на 7 годинки се изявявал като певец.
Днес момчето е категорично, че иска да се занимава не с футбол макар да тренира в професионалната школа, а с музика. Той иска да накара хората да изразяват емоциите си, а музиката според него му дава повече възможности за това.  [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”9-годишен шахматист печели състезания за мъже”]9-годишният Александър Ташев е номер едно в европейската ранглиста и четвърти в световната на своята възрастова група според международния рейтинг ЕЛО (1954). Той тренира при бащата на бившата световна шампионка Антоанета Стефанова – Андон. Само от началото на годината хлапето печели седем турнира, три от които за мъже. Момчето има пълната подкрепа на родителите си, които дори му търсят по-голяма конкуренция, затова и го насочват към състезания за големи.
Според специалистите Александър демонстрира манталитет на шампион и на него се възлагат големи надежди за сериозни постижения в бъдеще. [/ft_toggle]

[/ft_toggles]

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!