Всичко ще е ОК. Дали?

Само преди седмица избрахме Румен Радев за президент на Република България.

Публикуваме превод на статията It’s Going to Be Okay на Тим Ърбан, публикувана в блога му Wait But Why (Чакайте, но защо). Ърбан пише в деня след избора на Тръмп за президент. Изумително е как, ако сменим имената на Тръмп и Клинтън с Радев и Цачева, и няколко други думички и числа, статията е силно валидна и за България.

Всичко ще е ОК

Много хора в страната се чувстват така:

1-1-296x600

Или така:

2-1-127x300

Или дори така:

3-1

Разбирам.

Изборите за президент са много важни.

Доналд Тръмп. Човекът, който каза всички тези неща в последните 18 месеца е президент на най-силната държава в света и ще бъде най-важният човек за следващите 4 години. 4 години си е доста дълго време. В края на които, най-вероятно ще има още една кампания на Тръмп. Изглежда това е някой, с който трябва да започнем да свикваме.

Много хора са изплашени в момента поради много причини.

Но, в същия този момент много американци се чувстват така:

4

Или така:

5-289x600

Или така:

7

Тези хора не са изплашени от това, което се случи снощи – те са доволни, благодарни и успокоени.

И дори да изглежда нелогично, изглежда има също толкова много хора, които са очаровани от развитието на събитията снощи, колкото са отчаяните. До всеки един американец, който е гласувал за Хилари и който е гледал изборната нощ в ужас има друг американец, който се е радвал и празнувал. Съотношението е 1 към 1.

Подръжниците на Хилъри ще минат през многобройни етапи на скръб, докато накрая приемат ситуацията. Аз самият вече минах през 9 етапа, стигайки до две основни заключения:

  1. Това не е толкова лошо, колкото изглежда.
  2. Това е момент за размисъл и анализ.

Да поразсъждаваме по извод №1. Разглеждайки реакциите в интернет, видях много от поддръжниците на Хилари да чертаят едни доста тежки драми. Но мисля, че трябва да свалим драматизма поне с една степен. И ето примери, които видях и през които и аз минах:

Етап 1 от 9

„Местя се в Канада“

И аз и вие знаем, че няма да ходим никъде. Първо на първо Канада изобщо не те иска. Второ, това все още е една страхотна държава, с която трябва да се гордеем. Още за това след малко.

Етап 2 от 9

„Тя спечели повече гласове на хората. Тази система е толкова пре****а“

Да. Системата е глупава. Но ако Хилъри беше загубила по гласове на хората, но беше спечелила гласовете на електорите, това за теб щеше да е О.К. Не можеш да протестираш срещу система, само когато губиш.

Етап 3 от 9

„Никога няма да имаме жена – президент“

Изобщо не вярвам в това и не мисля, че и вие вярвате. Хилъри не загуби защото е жена. Хилъри загуби, заради лоша кампания и защото Тръмп имаше послание, което много хора искаха да чуят, а тя нямаше такова. Държавата ни е напълно готова да избере жена за президент и няма да е изненада, ако се случи на следващите или по-следващите избори. И ще е супер, когато и да се случи.

Етап 4 от 9

„Тръмп няма никаква идея как да бъде световен лидер“

Със сигурност няма. Но помислете по този начин: изпълнителната власт трябва да има експертно мнение по около 1000 въпроса, а няма нито един президент, който да встъпва в длъжност със знания за повече от 10% от тях. Работата на президента е да събере екип от експети, които да покрият останалите 90%. За Тръмп най-вероятно този процент е 98, а не 90. Та властта ще се изпълнява от голяма група експерти, не само от Тръмп, които експерти ще имат знанията и опита на всяка друга администрация. Разбира се, президентът има последната дума и  доста индивидуална власт, а това е доста ужасяващо като става дума за Тръмп – но това, че е управлявал огормна и работеща в различни направления компания, както и изненадващо зрелият му изобр на Пенс за вицепрезидент, е обнадеждаващо. Предвиждам, че Тръмп е много фокусиран върху това да се обгради с експерти, които много добре знаят как да движат изпълнителната власт.

Етап 5 от 9

„О боже, ами Върховният съд“

Ако те е грижа за социално-либералните ценности, това е уместен въпрос, за който сериозно да се притесняваш. Но това е и нещо като очаквана реалност. Буш-старши назначи двама съдии. Също както Клинтън. Също както Буш-младши. Също както Обама. И историята показва, че е малко вероятно една партия да държи Белия дом за повече от два мандата, затова изглежда, че просто е дожъл редът да имаме консервативни съдии. Скоро ще има друг либерал, който да заеме най-висшата позиция и тогава ще имаме либерални съдии… И да погледнем и от светлата страна на нещата –  Тръмп не е чак толкова консервативен, така че може би и съдиите му няма да бъдат.

Етап 6 от 9

„Почивай в мир, Америка“

Не, Америка не умря. Напротив, това което се случи означава, че Америка е много жива. Половината държава се е чувствала игнорирана, изолирана и непредставена, затова взе контрола от тези хора, които я накараха да се чувства така. Така работи демокрацията. Не е много комфортен компромис, когато половината държава е ужасена от президента през цялото време. При избора на Обама десетки милиони хора се чувстваха по същия начин.

Е, да си признаем това е по-странен случай. Тръмп е по-ужасяващ от нормалното. До толкова, че неговата собствена партия е ужасена от него. Това не е нормално… Но независимо, че хората не избраха него, той спечели електорите и това го прави не по-малко легитимен от всеки един президент преди него.

И един по-важен аргумент – не съществува личност, която сама по себе си може да погуби Америка, без значение какво прави. Америка е много по-голяма от всички нас, и по-голяма от Доналд Тръмп. В Америка кипи животът на 320 милиона човека – държава, работеща чрез администрация от хиляди хора в най-различни специфични подразделения, управлявана под тежестта на една 240 годишна книга с инструкции, която много ясно и точно прави невъзможно един никаквец, яхнал вълната на народния гняв, да убие Америка. Америка е неубиваема, поне от ръцете на един президент.

Америка преживява гражданска война, робството, две Световни войни, няколко тежки рецесии, 9/11 и много смотани президенти – ще преживее и Доналд Тръмп.

Етап 7 от 9

„Но все пак Тръмп може да навреди много“

Да, може. И това е супер гадно. Но и всеки друг президент би могъл, а много и навредиха, но ние все още стоим здраво. Но запомнете – президентът е силно ограничен в правомощията си да прави неща без санкцията на други институции на управлението, така че е почти невъзможно да извърши нещо тотално безумно и лудо.

От друга страна, опростенческо е да не признаем, че не всяка идея на Тръмп е ужасна. Тръм има някои добри и някои свежи идеи. Той може да е доста добър в някои сектори. Със сигурност може да ни скъса нервите, но нека първо да видим цялостната картинка, като встъпи в длъжност.

Етап 8 от 9

„Лесно ти е на теб защото си бял мъж, блогърче. Но аз съм с тъмен цвят на кожата и вече не се чувствам в безопасност тук“

И ето моят отговор на това: Тази държава стоеше зад теб вчера и ще стои зад теб и утре. Америка не е президентът, и не е правителството – Америка е 320 милиона човека и те не са се променили. Почти всеки етнос е бил в ролята си на нежелан емигрант и мисля, че има дълбоко заложено обществено чувство за приемане, което е по-силно от всичко, това Доналд Тръмп няма да може да промени. Е да, има много расисти и ксенофоби – Америка има доста проблеми, когато става въпрос за раса или религия, но не ми се струва, че изборът на Тръмп е доказателство, че в страната се надига човекомразство. Което ми напомня:

Етап 8 от 9

„Мразя всички, които гласуваха за Тръмп – тези тъпаци, расисти и ксенофоби“

Отново, това е много повърхностен поглед. Тези избори бяха за нещо много повече от гадостите, които Тръмп изрече по време на кампанията. Първо, Тръмп спечели районите, в които Обама беше най-силен сред белите избиратели – хора, които явно не са чак такива расисти щом са избрали черен президент. Второ, Тръмп има доста добри резултати при латиноамериканците. Това не е толкова просто, колкото го представят медиите. Тръмп каза много срамни неща и със сигурност с това си говорене спечели сред хейтърите. Но също така той застана и зад нещо много повече от това. В очите на много хора Тръмп беше лидер, който обещава надежда и промяна – същото,  с което Обама спечели милиони избиратели през 2008.

Хората гласуват за надежда и промяна, когато са недоволни. Когато гледах изборите не видях една група от хора, които гласуват защото мразят, а видях хора, които минават през много болка и се надяват на нещо по-добро.

Затова, ако си подръжник на Хилъри, освен, че това е време за разочарование и отчаяние, това е време и за замисляне. Повече от 50 милиона човека – хора с деца и родители, и с работа, и с кучета, и с календари на стената, в чиито квадратчета попълват уроците по пиано, и часове при лекаря, и празници, и рожденни дни гласуваха за Тръмп. Истински, триизмерни хора, които гласуваха за това, което вярват, че ще бъде едно по-добро бъдеще за тях и семействата им.

Та, да, ще трябва да гледаме лицето на Тръмп доста в следващите години и това е жалко. И той може да направи някои доста глупави неща. И е нормално да бъдем разочаровани, че човек като Тръмп ще ни представлява по света и притеснени как ще бъде управлявана държавата. Но ако искаме да извлечем най-доброто от тази ситуация трябва да попитаме следното: Защо тези 50 милиона човека гласуваха за Тръмп?

Опитайте се да анализирате този въпрос това ще ни помогне да се поучим от миналото, за да сме по-добри в бъдещето.

И не забравяйте – това изобщо не е първия път, в който Америка е яростна за безумния президент, който е избрала. И винаги сме се справяли. И ще се справим сега.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Всъщност хиляди милиони хора са възмутени от Тръмп. Но, да. Въпреки че не е готин характер, Тръмп опеделено е по-малкото зло. Той ще си прави бизнеса. Има повече връзки със чуждите компании, макар и по-малко в САЩ. Никога няма да успее да направи стената, но понеже го каза той, хората му повярваха, включително и аз.

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!