“Лош материал”, наистина… Жалко за институциите!

“Вижте, включих се, за да опровергая лъжите на господин Кутев. Жените, които са от Системата ни убива, бяха допуснати до деловодството на Народното събрание. В 10 часа те внесоха декларацията и тази декларация беше отправена към всички народни представители…Да ме обвиняват, че аз съм разпореждала нещо на НСО, НСО си изпълняват задълженията в Народното събрание.

Министърът на здравеопазването има заповед, която е още от февруари месец. На базата на тази заповед всички учреждения издават свои заповеди за пропускателния си режим. Така беше в старата сграда на Народното събрание. Продължава и сега. В момента се намираме в епидемична криза и затова тази заповед все още действа, но лъжата, която г-н Кутев изрече, че майките не били допускани… Нищо подобно! Дори виждате, че и детенцето беше вътре с майка си.

Има правилник на Народното събрание, в който пише, че след като посетител приключи срещата си, в рамките на 30 минути трябва да напусне сградата. НСО са изпълнявали правилника и аз не мисля, че дамите са били ритани, бити и всичко останало. Има видео, на което може да се види, доколкото знам в НСО… Госпожа Манолова, БСП, всички, които се изказаха, искаха да използват ситуацията с политическа цел. Благодаря Ви!”

Думите са на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която се включи на живо, по собствено желание, в сутрешния блок на bTV “Тази сутрин”. Водещият Антон Хекимян направи опит да зададе и други въпроси – дали пропускателният ремим в НС ще бъде облекчен за външни посетители, но от другата страна на слушалката се чу сигнал свободно.
“Затвори ни г-жа Караянчева, много интересно. Не пожела да отговори на въпросите ни, а искахме да я питаме и за поисканата й оставка от БСП и ДПС”, каза водещият от бТВ.

Днешното поведение на Цвета Караянчева е чудесна илюстрация за цялостното отношение на властта към медиите и към зрителите най-вече. Свикнахме, като че ли, властта да звъни по телефона, да прекъсва разговори, да опровергава някого или нещо, но да отказва да отговаря на въпроси по същество. Ако сме забравили, има правила. Ако някой се почувства засегнат, има право на отговор. По закона за радиото и телевизията. При това, без да превръща ефира, в мегдан за селска раздумка. След толкова години безпардонно поведение, някак забравихме кое е допустимо и кое – не. Кои граници не бива да се прекрачват. А когато, въпреки всичко и всички, си звъннал по телефона, прекрачил си добрия вкус, намесил си се в разговор, имай достойнството и гръбнака да останеш докрай от другата страна на слушалката и да отговаряш на въпроси. Другото, освен че е неуважително, освен че демонстрира непознаване или нежелание за спазване на базисни правила, норми, етикет, е бягане от отговорност. Журналистите не са нито телефон на доверието, нито гореща връзка за недоволни от другарчето политици, нито душеприказчици, нито пък отворена връзка за обяви и съобщения до зрителите. Тяхната работа е да задават въпроси. Елементарни, логични въпроси. Когато си се включил неканен някъде, остани докрай и от-го-ва-ряй. В противен случай, “пакетчето чай” не е никакъв “чай”, а някаква блудкава, безвкусна, неясна течност, която никой не иска да вкуси. Сега, защо изобщо гледаш телевизия, които цялата ти партия, воглаве с лидера й, се опитват от месеци да дискредитират и нарочно публично наричат “Божков Тв”, не е ясно.

Имах една преподавателка в университета, която все казваше: “ядосайте някого, за да видите колко струва. Ако е публична личност, още по-добре. Ще лъсне всичко – характер, манталитет, отношение към другия…” Е, лъсва. Лъсва всеки ден. И хич не е приятно за гледане. И смърди. Без значение от “целофана”, ламето или дантелката, с която е опаковано.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!