“ХОди пеша, бе!” и какво искал да каже авторът?

“Институционално да разграничаваме начина на говорене – когато говорим в Народното събрание и когато говорим на партийни срещи. Това беше една партийни среща, на която се явявах като член на Изпълнителната комисия (на ГЕРБ – бел. ред)”. Това заяви днес на брифинг председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Поводът – думите на госпожа Караянчева на партийна среща с актива на ГЕРБ в Лом.

“Някои си пътуват с хубавите коли по магистралите на Борисов и викат: Ама те не стават. Ми, що не ги направихте вие като не стават, бе? Що не ги направихте, а сега критикувате?

Метрото! Отиват, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. ХОди пеша, хОди пеша! Това е положението. И затова няма да подадем оставка. Защото сме отговорни по това, което правим.”

От днешния брифинг стана ясно, че Караянчева е обидена от реакциите, предизвикани от изказването й. 

“Друго ме заболя – говоря човешки, в едно предаване беше изрязана тази моя реплика, която, аз – повтарям – казах на политическо събрание като член на Изпълнителната комисия, в съботен ден, неработен ден. И беше сложена тази реплика до изказвания на предни председатели на Народното събрание, които говорят институционално. Не беше коректно така да се представи моето изказване”, обясни Караянчева.  И допълни: “Никога не съм си позволявала да се меся в работата на медиите и няма да го направя, но чисто човешки – като жена, като политик, беше много обидно, защото предизвика съвсем друг отзвук”.

Размисъл: Наистина е обидна тази сага вече. Безкрайно обидно е да трябва ежедневно да си обясняваме базови, елементарни правила, норми, допустими и недопустими изказвания, етикет, достойнство, хигиена, взаимно уважение и уважение към институцията, която представляваш. Да говорим за добро възпитание. За онези, тъй важни, основополагащи в живота на всеки първи 7 години. И не на последно място – да знаеш кога да замълчиш, да спреш, да склониш глава, да се смириш, да се извиниш, да се оттеглиш, когато си станал за резил. Да не се обиждаш, когато сам обиждаш непрекъснато. Някой много спешно трябва да напомни на госпожа Караянчева, че:

  1. Председателят на Народното събрание е такъв и ТРЯБВА да се държи и говори като такъв не само в Парламента, но и на пазара, лозето, партийна среща, на брифинг, на плажа, на театър, на цирк, че даже и на балкона у тях. 
  2. Подобни публични изказвания, без значение къде, кога и пред кого са направени, издават манталитет, отношение към хората, представа за демокрация, разходване на публични средства, виждане за институциите.
  3. Такива изказвания разделят хората. На наши и ваши. Насъскват гражданите едни срещу други.
  4. България е парламентарна република и строежите на метро, магистрали и други инфраструктурни проекти стават благодарение на публични, не на лични средства. Така че – магистралите МУ, метрото МУ са все неща, които е невъзпитано да си помислиш, камо ли да изречеш на глас. Дори на пейката пред блока, докато обсъждаш със съседките как правиш сарми.
  5. Когато си изпуснеш нервите, волно или неволно, се извиняваш. Публично. Не се сърдиш, че други са реагирали на неадекватната ти реплика. Политиката не е място за обидени, неоценени госпожи и дами.

И накрая – много обичам да ходя пеша. Полезно е и за здравето, и за нервите, по-сигурно е в условия на пандемия и явно осигурява допълнителна права по тези географски ширини – да имаш мнение и позиция. 


 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!