10 търговски камари с призив към властта за съдебна реформа

съдебна реформа

Десет смесени търговски камари у нас излязоха с обща позиция в подкрепа за съдебната реформа, в която се казва, че по мнението на международните инвеститорски среди “в България има недостиг на върховенство на закона”, а това понижава желанието им да инвестират в икономиката ни.

Позицията е изразена в отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, с копие до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев, вицепремиерите Румяна Бъчварова, Меглена Кунева, Томислав Дончев и Ивайло Калфин и до министъра на правосъдието Екатерина Захариева.

Публикуваме пълния текст на писмото:

Долуподписаните камари изразяват загриженост от последните развития, свързани с осъществяването на дългоочакваната реформа на съдебната система и засилващото се впечатление, както в страната, така и сред международните инвеститорски среди, че в България има недостиг на върховенство на закона. Нашето мнение е, че натрупаните и нерешени проблеми в правосъдието са системни и изискват също такъв подход за тяхното елиминиране, подход, който да е основан на принципа на справедливостта и върховенството на закона и на стратегията за реформи, одобрена от Народното Събрание.

Създаденото усещане, че реформата не се случва, води до неувереност от страна на инвеститорите и действащите в страната икономически субекти. Понижава се желанието за инвестиции в България в полза на други държави. Има ли инвестиции, ще има динамична и развиваща се икономика. Това е ключът към развитието на България и успешното осъществяване на нужните реформи в останалите сектори, като здравеопазване, образование, околна среда, инфраструктура и т.н. Без икономика и без добавена стойност, постигната чрез законни средства и инвестиции, положително и устойчиво развитие в страната не може да се очаква. А от това страда и ще продължи да страда цялото общество. В крайна сметка, изчерпва се един от най-ценните негови ресурси — доверието.

Търговските камари вярват, че в правосъдната система има качествени професионалисти, отличаващи се с безупречен морал и почтеност, хора, познаващи проблемите и имащи воля за промяна, експерти, които работят за ефективно и справедливо правораздаване и защитават правото и доброто име и репутация на българската съдебна система. Търговските камари изразяват своята съпричастност с усилията за реални промени отвътре в правосъдната система, които осигуряват необходимата независимост на съдиите и магистратите. Камарите вярват, че тези хора знаят как и могат да осъществят така нужните реформи.
В заключение долуподписаните камари биха искали да подчертаят, че нито една реформа на правосъдната система не би била възможна без политическа воля за прилагане на закона. Реформа не означава само законодателстване, но и изпълнение и прилагане на законовите норми – това ще повиши доверието на българското общество и бизнеса в правосъдната система.

С уважение,

Американска търговска камара, Красимира Чемишанска, Президент на УС
Бизнес клуб Белгия-България-Люксембург, Франк Янсен, Президент
Британско-българска бизнес асоциация, Дейвид Хампсън, Председател на УС
Българо-швейцарска търговска камара, Бони Бонев, Председател на УС
Германо-българска индустриалнo-търговска камара, Митко Василев, Главен Управител
Италианска търговска камара в България, Марко Монтеки, Президент на УС
Камара на испанската промишленост и търговия в България, Алберт Марко Гомез, Председател
Конфиндустрия България, Роберто Маскали, Директор
Френско-българска търговска и индустриална камара, Стефан Дюлае, Председател на УС
Холандска търговска камара в България, Кос Схаутен, Председател

Кои медии отразиха новината и кои ни я спестиха можете да видите в таблицата:

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”dir.bg” ]Заглавие: “Чуждият бизнес до Борисов: Няма реформи, няма инвестиции”

Цитат: “От търговските камари подчертават, че създаденото усещане, че реформата не се случва, води до неувереност от страна на инвеститорите и действащите в страната икономически субекти. Понижава се желанието за инвестиции в България в полза на други държави, допълват авторите на писмото. Те вярват, че в правосъдната система има качествени професионалисти, отличаващи се с безупречен морал и почтеност, хора, познаващи проблемите и имащи воля за промяна, експерти, които работят за ефективно и справедливо правораздаване и защитават правото и доброто име, както и репутация на българската съдебна система.”

Автор: Десислава Димитрова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Blitz.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”pik.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”24chasa.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”vesti.bg” ]Новината не отразена! [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novini.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”offnews.bg” ] Заглавие: ”Инвеститори към властта: Губим желание да работим в България”

Цитат: “Желанието на чуждестранните инвеститори да работят в България се понижава заради засилващото се впечатление за недостиг на върховенство на закона. Това се казва в отворено писмо на десет смесени търговски камари в България до правителството и президента. В него се изразява съпричастност към усилията за промени в съдебната система и очаквания за независимост на магистратите. “Нашето мнение е, че натрупаните и нерешени проблеми в правосъдието са системни и изискват също такъв подход за тяхното елиминиране, подход, който да е основан на принципа на справедливостта и върховенството на закона и на стратегията за реформи, одобрена от Народното Събрание”, се казва в писмото.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnevnik.bg” ]Заглавие: “Чужди инвеститори апелират за ефективна реформа в правосъдието”

Цитат: “Натрупаните и нерешени проблеми в правосъдието са системни и изискват също такъв подход за тяхното елиминиране. Това пишат в отворено писмо до държавните институции представители на десет търговски камари, чиито страни са водещи търговски партньори на България и през последните две десетилетия са направили над 20 млрд. евро преки инвестиции в страната – САЩ, Белгия, Великобритания, Германия, Италия, Испания, Франция, Холандия, Швейцария и Люксембург. Копие от писмото е изпратено до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев, вицепремиерите Румяна Бъчварова, Томислав Дончев, Меглена Кунева и Ивайло Калфин и до министъра на правосъдието Екатерина Захариева.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dariknews.bg” ]Новината не е отразена! [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnes.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”btvnovinite.bg” ]Заглавие: “Чуждестранният бизнес у нас призова за съдебна реформа”

Цитат: “Според чуждестранния бизнес “натрупаните и нерешени проблеми в правосъдието са системни и изискват също такъв подход за тяхното елиминиране, подход, който да е основан на принципа на справедливостта и върховенството на закона и на стратегията за реформи, одобрена от Народното събрание.” “Създаденото усещане, че реформата не се случва, води до неувереност от страна на инвеститорите и действащите в страната икономически субекти. Понижава се желанието за инвестиции в България в полза на други държави.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”fakti.bg” ]Заглавие: “Безпокойство от недостиг на върховенство на закона”

Цитат: “Редица Камари с представителства у нас изказаха подкрепата си за българската съдебна реформа в отворено писмо по президента Плевневиел, премиерът Борисов и редица министри. В писмото се изразява загриженост от последните развития, свързани с осъществяването на дългоочакваната реформа на съдебната система и засилващото се впечатление, както в страната, така и сред международните инвеститорски среди, че в България има недостиг на върховенство на закона. “Нашето мнение е, че натрупаните и нерешени проблеми в правосъдието са системни и изискват също такъв подход за тяхното елиминиране, подход, който да е основан на принципа на справедливостта и върховенството на закона и на стратегията за реформи, одобрена от Народното Събрание.”

Автор: Милена Богданова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”actualno.com” ]Заглавие: “10 търговски камари с обща позиция: Засилва се впечатлението за недостиг на върховенство на закона”

Цитат: “Камарите изразяват загриженост от последните развития, свързани с осъществяването на дългоочакваната реформа на съдебната система и засилващото се впечатление, както в страната, така и сред международните инвеститорски среди, че в България има недостиг на върховенство на закона. “Нашето мнение е, че натрупаните и нерешени проблеми в правосъдието са системни и изискват също такъв подход за тяхното елиминиране, подход, който да е основан на принципа на справедливостта и върховенството на закона и на стратегията за реформи, одобрена от Народното Събрание”, се посочва в писмото.
Организациите отбелязват, че създаденото усещане, че реформата не се случва, води до неувереност от страна на инвеститорите и действащите в страната икономически субекти. Понижава се желанието за инвестиции в България в полза на други държави, посочват още те.”

Автор: Петя Бързилска[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”trud.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novanews.bg” ]Новината не отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”bnt.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[/ft_toggles]

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Досега като крадяха и се перяха /ЧРЕЗ ВЛАСТТА/ не им пречеше пробитият “съд”, на сега като се опраха и огладиха може и позапушат някоя и друга дупка другарските пишман “бизнесмени”. Напрао “риволюция”! /от риване/ 😛

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!