Неправилна журналистика

Този текст е за личната отговорност. За избора да имаш гръбнак и да стоиш с изправена стойка. За позицията да бъдеш журналист. Не дръжка на микрофон, не изтривалка на статуквото, не послушен регистратор на активни мероприятия, режисирани сбирки и евтина читалищна самодейност. Без значение дали работиш в София или във Враца. Независимо дали си “популярно лице”, “име”, журналист в национална медиа или репортер в кабелна телевизия в Северозападна България.
Моника Пенева. Така се казва журналистката от ТВ Враца, чийто репортаж се върти от сутринта в социалните мрежи, информационни сайтове и канали за видео споделяне. Репортаж, който вече беше свален от Youtube. Беден район е Северозападът, беден и гладен, въпреки лъскавите немски заводи, които се строят върху “блато” и които премиерът открива на фона на бурни аплодисменти. Трудно, най-вероятно се прави бизнес в “СеверозаПАДНАЛА България”, така че сигурно не им лесно на собствениците на тази кабелна телевизия с такива непокорни, непослушни, невъзпитани репортерки, които си играя с огъня. Така че – разбирам мотивите им да свалят видеото, което направи популярна в цяла България кабелната им телевизия, позната до момента само на жителите на Враца и региона.
На бизнеса не му е лесно. Особено на фона на кризата. А представяте ли си какво му е на един репортер? Във Враца? Да не прави това, което съвестта му не му позволява. Как се намира работа във Враца, ако останеш без хляб, заради снощния репортаж? Кой ще вземе нея, непослушната, непокорната, грешната сестра на истината…
В последните години в медийния ни “пазар” не се намери място за популрни, утвърдени, рейтингови лица – Анна Цолова, Дарина Сарелска, Миролюба Бенатова, Генка Шикерова, Милен Цветков (светло му Небе!, постмортем ни залипсваха много и характера, и въпросите му, и позициите му, но късно, трагично късно…), а Моника Пенева? Ако остане без работа днес? Не вярвам да не осъзнава риска. Просто има хора, които избират да бъдат от “светлата страна”. Или просто не могат да бъдат от другата. Защото така са устроени.” Ако изберете светлата страна, ще ви е трудно, вероятно бедно, може би самотно и – със сигурност – несправедливо. Награда не се предвижда. И въпреки това този избор неизменно го прави голяма част от вас. Така че, бъдете спокойни – изборът е ваш. И не търсете оправдания. Защото изборът е ваш.”
(Доцент Кристиан Таков)

Репортажът оставям тук. Изводите оставям на вас.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!