“Twist” – новият музей за модерно изкуство в Норвегия

На 18 септември 2019 година Норвегия се сдоби с още един прекрасен музей за модерно изкуство, чийто нестандартен облик го популяризира мигновено. Името на музея е “Twist” и подсказва извитата структура на сградата, която представлява усукан мост, който пресича река Рандселва в Кистефос – един от най-големите скулптурни паркове в Скандинавия.

Проектът за нестандартната архитектура е на датския архитект Бярке Ингелс, който е много популярен именно с неконвенционалните си идеи.

Името му се свързва и с датската архитектурна група BIG, която той основава през 2006 година. Оттогава до днес екипът му печели множество конкурси, а запазена марка на всички презентации на архитектурните му проекти са комиксите, които присъстват с различни елементи. В свое интервю за whata.org, Бярке Ингелс споделя много хубаво своята философия – “Мисля, че по време на рецесия точно от такъв тип архитектура имаме нужда. Архитектура, която създава максимален ефект с минимални средства. Максимален комфорт с минимално потребление на енергия. Максимална функционалност на минимална площ и максимално качество на живот с минимален разход на ресурси.“.

Новосъздадения от архитекта музей е разделен на три части, характеризиращи се с изчистен минимализъм и преливащи, плавни форми – широка галерия, в която навлиза естествена светлина, малка, тъмна галерия с изкуствено осветление и в средата голямо, извито пространство.

На 1000 кв.м площ в момента е разположено концептуалното изкуството на автори като Martin Creed и Howard Hodgkin.

Какво още ще се случва в музея предстои да видим, но сме сигурни, че няма как да бъдем разочаровани.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!