Как училищен окръг в Арканзас успя да преодолее сериозни финансови затруднения и дори да увеличи заплатите на своите учители

Училищният окръг Бейтсвил в щата Арканзас от години се бори със своя бюджетен дефицит, а учителите не получават заслуженото възнаграждение, вследствие на което напускат работа и училищата изпитват недостиг на млади преподаватели. В стремежа си да прекратят тази порочна тенденция и да преодолеят всички финансови затруднения, училищните ръководства на няколко учебни заведения обединяват сили в търсене на ефективни решения. Едно от тях се появява след одит на компанията за енергийна ефективност – Entegrity, благодарение на който става ясно, че годишно се харчат около 600 000 долара за електричество между шест училищни сгради, които едновременно с това имат бюджетен дефицит от 250 000 долара.

Управителят на Бейтсвил, Майкъл Хестър, се решава да предприеме генералната крачка към преминаването към слънчева енергия и взима заем, с който да подпомогне финансирането на процеса по преминаване от конвенционална електрическа енергия към възобновяема енергия, под формата на 1400 фотоволтаични слънчеви панела.

Само за три години той успява да преобърне бюджетния дефицит от четвърт милион долара в излишък от 1.8 милиона долара. Позитивните резултати и добрият финансов климат му позволяват да увеличи драстично заплатите на всички преподаватели, а с това не закъсняват и още от добрите новини. Все повече млади хора остават, за да преподават, доволни от възнагражденията си, а учениците бележат все по-добри резултати, благодарение на повишеното качество на учебния процес. Близките райони решават да се престрашат и да последват примера на Майкъл Хестър и също инсталират слънчеви панели.

Бейтсвил не е първият окръг в Щатите, който решава да премине към възобновяема слънчева енергия. В края на 2019 г. в САЩ близо 5,3 милиона деца посещават училища, захранвани от слънчева електроенергия.

Това е само един от примерите как правилно разчетените проблеми и непоколебимото желание да се адаптираме и променяме спрямо условията и бъдещето, така че да сме ефективни и продуктивни, могат да дадат истински голям тласък и да бъдат генератор на добри решения с още по-добри резултати.

_______________

*Заглавната снимка е илюстративна. 

Източник: Unsplash.com

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!