Правосъдие по “бързо производство”

Неделя следобед. Центърът на София. Шофьор е спрял на изхода на оживен паркинг и е “запушил” двайсетина коли. Няма мърдане. Всички са ядосани и изнервени. Група мъже се опитват да преместят неправилно паркиралия автомобил, но опитът им с мускули да разрешат проблема претърпява пълно фиаско – автомобилът се оказва прекалено тежък, за да бъде повдигнат току-така. Следва надсвирване с клаксони, викове и поименно споменаване на всички близки роднини от женски пол на кофти паркиралия шофьор. Оказваме се неволни свидетели на тази мила родна картинка. В този момент, шофьорът в една от колите, които не могат да излязат от паркинга, отива до препречилия пътя автомобил и започва да го удря с физиономия, побрала световния гняв. Следват юмруци последователно по двете странични огледала. Успява да ги счупи. Хвърчат парчета. Следващата му мишена са чистачките – успява да откърти едната с цялата мъст, на която е способен. Рита едната гума, изплюва се и се връща обратно в своя автомобил. Останалите шофьори, намиращи се в плен на въпросния шофьор, стоят в колите си и доволно протриват ръце. В този момент, млада жена, в друг автомобил, окрилена от колегата си по паркингова вендета, застава пред изпочупената кола и й дръпва задната чистачка. С ярост. Публичен линч за виновника. Наглецът е “ошамарен” пред всички. Страх ме беше да си помисля какво щеше да се случи ако нарушителят се беше появил отнякъде в момента, докато разярените шофьори му отмъщаваха за паркирането. Още повече ме беше страх, че си решаваме проблемите с улично правосъдие. Че основният ни закон май е този на джунглата. Зрелищни, показни наказания за виновника. Мъст. И бързо възмездие. Никой не се сети да звънне и да повика “Паяк”, да сигнализира институциите и т.н. Такива мисли се въртяха в главата ми вчера. Днес реших да проверя каква е процедурата да извикаш т.нар. “паяк”. Първо ми отне известно количество време да намеря телефон за връзка. След това с ужас разбрах, че се заплаща такса (в събота, неделя и празници по-висока) от този, който подава сигнала. Всичко това от информация по форумите – никъде не успях да намеря официална такса, публикувана на сайта на Центъра за градска мобилност?! (Цената, която срещнах из различни форуми, варира от 15 до 30 лв. Дори не знам дали е актуална) Пак във форумите хората описват как се действа в подобна ситуация в няколко стъпки (Публикувам произволно избран коментар, който се разпространява свободно в мрежата. Запазила съм автентичността на “рецептата” за справяне с проблема).

Не се излагайте да викате паяк да вдига колата на идиота спрял пред вашия гараж. Така, без да сте изобщо виновни, ще трябва да плащате за това, че някой идиот е решил да спре с колата си ТОЧНО пред вашия личен гараж… За такива случаи си има изпитана методика която действа безотказно. Тя е в 2 стъпки…
Стъпка 1 – Отивате да си вадите колата от гаража и виждате позната гледка – някой идиот е спрял най-нахално пред гаража ви. Вземате една по-голяма тухла или паве и я джаскате в предното стъкло на идиота. Стъклото се чупи и алармата писва… Вие се оттегляте най-невинно настрани и гледате сеир. В 99 % от случаите павето си свършва работата – идиота идва след като е чул алармата си и псувайки си маха колата, а вие се кефите тайничко и тихичко 😀

Стъпка 2 – Ако идиота го няма наблизо няма да чуе алармата. В такъв случай се обаждате на някой приятел да дойде с неговата кола, вързвате колата на идиота с въже и по най-грубия възможен начин я изтиквате където ви хрумне. Зарязвате я на някое място по възможност до боклукчийска кофа за да я одерат здраво циганите когато дойдат да вдигат кофата с боклука… Не забравяте естествено да му надупчите и четирите гуми за урок как се спира пред гараж…

Стъпка 3 – Изваждате си вашата кола и си свиркате… току що спестихте 15-20 лв от това да викате паяк… 🙂

Останах безмълвна. Представих си следната още по-мила картинка. Решаваш да си съвестен, активен гражданин. Викаш паяк. Чакаш. Идват. И тук следват нови два варианта. Първият: докато чакаш, въпросният нарушител се връща и отпрашва с колата си. Идва паякът. Чиновниците, отзовали се на сигнала ти, те овикват, че си ги пратил за “зелен хайвер”, плащаш си таксата, псуваш звучно и си тръгваш. Прецакал си неделята си.

Втори вариант: Идва паякът. Идва и шофьорът. Почва да те псува, да те обижда и да те заплашва. Нещо от типа: “К’ъв си ти, беее?!? Бях спрял само за 5 минути!” Качва се в колата, пали и отпрашва с мръсна газ. Ти гледаш тъпо, чиновниците от градска мобилност гледат теб и ти обясняват, че трябва да си платиш. Защото си им изгубил времето. Тръгваш си с олекнал джоб, псуваш и съжаляваш, че си прецакал неделята си.

Извод: Липсата на правила и отсъстващата справедливост раждат уродливи явления. Желание за зрелищно възмездие, война, публично наказание, бесилка на мегдана, както и усещане за недосегаемост. Никой не разчита на институциите, камъкът е достатъчен. А това е страшно. Защото днес е счупена кола, утре ще е счупена глава. И после пак ще се чудим “ама защо така стана”.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Попадал съм в подобна ситуация.
    Бях паркирал пред жилищен блок в едно от не много незаетите места. След около час се върнах и видях, че точно пред моята кола беше паркирал не много скъп немски автомобил, но ясно си личеше, че бе на някой, който още живее в годините след прехода. Определено бях паркирал на “неговото” място. И който си мисли, че съм му натрошил колата или пък съм се обаждал на 112 или пък, че може би съм се обаждал на градска мобилност ще го разочаровам. Обадих се директно в Районното управление чийто номер първо ми излезе в Google. Представих се, казах им за какво става въпрос, казах им номера на колата, те от своя страна ми отговориха, че трябва да се спазва някаква колегиалност, а аз се съгласих с тях. Казаха ми да изчакам и да видят какво могат да направят.
    Точно след 3 минути излезе един триклирен гардероб по гащи и гледайки ме подозрително и недоумявайки какво му се случва си премести талигата, за да изляза.
    По номера на колата ченгетата са му звъннали по телефона.
    Всичко това се случва в Бургас в к-с Славейков.

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!