Уникални цветни фотографии от Вивиан Майер

Едва ли има някой, който да не е чувал за Вивиан Майер и брилянтната й фотография. Снимките й обикалят в най-престижните галерии и музеи по света, а тя се превърна в едно наистина великолепно откритие.

Родена през 1926 година, Вивиан прави над 100 000 снимки, който обаче са скрити за света. Огромна част от тях дори самата тя не е виждала, тъй като остават непроявени. Животът й минава между Ню Йорк, Франция и Чикаго, където се установява и работи 40 години като детегледачка.

Две години преди тя да си отиде от този свят продава почти всичките си вещи на безценица поради финансови затруднения. През 2007 година 29-годишният агент на недвижими имоти Джон Мафуул се сдобива с няколко кашона непроявени филми със снимки от 50-те и 60-те години, които открива случайно в заложна къща RPN Sales, където отива да търси стари фотографии от района на Portage Park във връзка с книга, която пишел.

Творчестовото на Вивиан Майер започва да се появява на бял свят и се превръща в истинско откритие във фотографията. До момента една много малка част от всички открити снимки са проявени и показани, но и те разкриват един забележителен свят, който Вивиан е наблюдавала и заснемала през годините. Нейните черно-бели фотографии са невероятно съкровище, а тя самата е обявена за “един от най-големите американски фотографи”.

Вивиан умира през 2009 година, а нейните снимки едва тогава започват своя дълъг живот.

Популярността й привлича нечувано внимание и през 2010 година снимките й започват да се представят в различни галерии и музеи из целия свят. Интересът и любопитството около живота й са огромни. Появява се и документалният филм Finding Vivian Maier.

Голяма част от личния й живот остава загадка, но пък творчеството й още дълго ще ни изненадва.

Скоро бяха показани и първите цветни снимки, които разкриват неподправения и неповторим почерк, с който светът вече я познава. Howard Greenberg Gallery в Ню Йорк представи изложбата Vivian Maier: The Color Work.

Критиците определиха новооткритите снимки като “поезия на младата фотография”, а снимките, документирали живота в Ню Йорк и Чикаго, приковаха вниманието на хората.

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!