Урок по архитектура с Алексaндрина Ризова

На този свят има хора, така отдадени на работата и собствения си творчески път, че без време за слава под светлината на прожекторите. За да се докоснеш до тях, трябва да бъдеш или от бранша, или да имаш щастието да си техен клиент.

Такъв е случаят с Александрина Ризова – име, което по-скоро ще срещнеш из чужди медии като The Evening Standard например, в престижни издания за дизайн и уоркшопи, но не и в собствената ни страна. И в това няма нищо драматично – просто тя е поела по пътя на предоставените възможности и е запретнала ръкави да надгражда постигнатото, без да е в очите на масовото око. С присъщата си деликатност и ненатрапчивост на професионалиста.

Но преди да те срещнем с Алекс, нека накратко ти разкажем нейната история.

Един бърз рисърч в мрежата ще ти представи Александрина като архитект, отдаден на проектиране, управление и предлагане на високопрофилни търговски и жилищни сгради във Великобритания. Преди да създаде ALEKSA Studio, Алекс работи за световноизвестните Rogers Stirk Harbor + Partners и по-специално в търговския, жилищен и културен сектор. Участва в изграждането и координацията на място на забележителната лондонска кула Leadenhall.

Днес младият архитект може да се похвали с богат опит в управлението на големи мултидисциплинарни екипи, както и с активна архитектурна и дизайнерска практика. Общуването й с клиенти, сред които са Националният исторически музей в Лондон, световноизвестният бранд за професионален грим KIKO Milano, търговски и обществени обекти в Шангхай, Кардиф, Ливърпул и Сау Пауло, винаги е насочено към едно – към увеличаване капиталовата стойност на проектите чрез иновативно мислене.

През 2008 г. Aлександрина Ризова получава награда за най-добро вътрешно пространство от президента на RIBA за бакалавърската си работа, а през 2011 г. завършва магистърска степен с отличие в престижното училище по архитектура Бартлет, Лондон. Алекс e преподавала в университети в Оксфорд, Лестър и Инсбрук (Австрия) и понастоящем заема длъжността преподавател за бакалаври по архитектура и инженерство и архитектурно проектиране в Бартлет, Лондон.

През 2015 г. в Лондон създава собствeното си архитектурно и дизайн насочено ALEKSA Studio. Портфолиото му е изградено от смели и иновативни проекти – екипът обича да експериментира и проектира чрез използване на нови материали, цветове и усъвършенствани техники за производство, като услугите обхващат архитектура, интериор, графичен дизайн и брандинг.

Работата на ALEKSA Studio e показвана в Кралската академия на изкуството Summer Show, в Clerkenwell Design Week, в The Pompidou Centre и принадлежи към най-голямата европейска колекция на изкуствата и дизайна в Центъра за национални изкуства в Париж.

И за да те срещнем от първо лице с Алекс Ризова, й изпратихме няколко скромни въпроса, за които тя (за наша радост) успя да намери време и прати отговори. Приятно четене.

Здравей, Алекс. Къде те откриваме в момента – опиши ни настоящия проект, към който е насочено вдъхновението ти?

Намирате ме в студиото в Лондон. В момента приключваме работа по новия магазин за дизайнерски слънчеви очила на марката For Art’s Sake’ в Лондон. Започнахме работа по проекта през лятото и сме много доволни, че магазинът вече е отворен. Миналия месец завършихме техния магазин и в Шанхай; и двата проекта са обединени от естетика, насочена към милениал купувачи, отразяващи елегантните и сложни рамки, произведени от марката. Магазинът в Covent Garden е смел съвременен подход при съблюдаване на историческата обстановка с луксозна палитра от контрастни материали – огледално полиран месинг, синя кадифена тъкан и бял дървен материал с висок гланц. Пастелните цветове, selfie станция и Instagram местата са ключови характеристики на дизайна – искахме проектите да говорят на младото поколение.

Магазин за For Art’s Sake 2018, Шангхай

Магазин за For Art’s Sake 2018, Шангхай

Магазин за For Art’s Sake 2018, Шангхай

Портфолиото на АLEKSA Studio включва широк спектър от услуги – архитектура, дизайн, интериорни решения, да не забравяме и преподавателската ти дейност. Къде е твоят личен комфорт?

Обичам да работя в много сектори и с различни дисциплини. Стремежът ми във всеки проект е да осигуря цялостен подход, който включва многостранен дизайн – от графичен дизайн, мебелите и детайлите, до интериора и архитектурата. Бих искала да проектирам повече нови сгради, но повечето от нашите проекти са базирани в Лондон, където работим със съществуващи, понякога listed сгради в исторически контекст, където външни модификации или разширения не са възможни. Обичам да работя с търговски интериори, където можем да експериментираме с доста смели форми и облицовки. Също така разработваме нова колекция мебели и аксесоари и се надяваме тя да стартира до лятото на тази година.

Магазин за For Art’s Sake 2019, Covent Garden, London

Магазин за For Art’s Sake 2019, Covent Garden, London

Преподаването ми дава много вдъхновение и енергия, които ми помагат за проектите в ALEKSA studio. Обичам обмена на идеи в университета, това ме държи жива и мотивирана. Също така обичам да споделям своите знания и опит с учениците.

Но честно казано, аз се чувствам най-удобно, когато се срещам с клиенти и създавам интересни и иновативни концепции!

Pattern House, London 2017 (Photo: Richard Stonehouse)

 

Pattern House, London 2017 (Photo: Richard Stonehouse)

Кой е проектът, с който се гордееш най-много?

Чувствам се горда с много проекти, въпреки че съм много критична, когато става въпрос за собствената ми работа. Горда съм с 3D принтираната ни маса ‘Transitional Fields’, която беше изложена в центъра Помпиду през 2017 г. и в момента участва в изложба в Saint-Etienne Museum of Modern Art, Франция. Този проект представя идеята ми за съчетаване на дигитални и ръчни занаяти и аз виждам това като силна тема във всички наши проекти. Той също така оспорва материалните граници и ни позволява да експериментираме малко повече с материали и методи за дигитално производство. Надявам се, че ще можем да приложим тези техники в по-мащабни интериорни и архитектурни проекти в бъдеще.

Дизайнерска маса “Transitional Fields” от 3D принт, 2014 (Photo: Alessandro de Bessi)

Дизайнерска маса “Transitional Fields” от 3D принт, 2014 (Photo: Alessandro de Bessi)

Дизайнерска маса “Transitional Fields” от 3D принт, 2014 (Photo: Alessandro de Bessi)

Как се ражда новата идея? С проучване или залагаш на собствените си виждане и опит?

Всеки проект е различен и ние винаги се опитваме да предложим уникален дизайн, който надминава очакванията на клиента. Първо проучваме бранд идентичността и стремежите на всеки клиент, както и други проекти в същата дизайн сфера. Също така разглеждаме съществуващия контекст и черпим вдъхновение от архитектурни мотиви, стил и детайли, характерни за района. Например в случая с магазина на KIKO Milano на Regent Street – нашата витрина отговаряше на новата им колекция и имаше за цел да покаже нови продукти по оригинален начин. Създадохме колоритен и привличащ погледа дисплей, вдъхновен от играта между светлина и сянка, непрозрачни и прозрачни, ясни и текстурирани повърхности. Чувството за движение е резултат от вълнообразния ефект и женските криви, намиращи се в геометрията на дисплейните елементи, отразяващи и съществуващите сгради на Regent Street.

Магазин на KIKO Milano, 2016 Лондон (Photo: Liam Clarke)

В много от случаите имам ясна концепция и визия за проекта още в самото начало, може би до голяма степен, основаваща се на интуиция. След това заедно с екипа развиваме тази начална идея, като разбира се търсим feedback и от клиента.

Често формите, които създавате, търсят взаимодействие с окото на зрителя. Много от тях са динамични и различни от всеки ъгъл. Това ли е внушението, към което се стремиш?

Може би да. Искам проектите да бъдат динамични, интересни и емоционални. Искам хората да бъдат заинтригувани, да искат да открият повече, да се върнат да погледнат отново.

Може да се каже, че нашите проекти са противоположни на минимализма. Обичаме да комбинираме силни текстури и цветове; използваме инструменти за дигитален дизайн, за да създадем доста сложни конструкции, които ще са невъзможни да се проектират или направят на ръка. Прилагането на CNC и 3D принт позволява по-голяма свобода на изразяване и разнообразие.

Спомням си един прекрасен цитат от Стивън Хол, който казва, че архитектурата трябва да бъде форма на изкуството. Надявам, че ще продължаваме да развиваме работата на студиото в този дух. Вярвам, че всеки проект е различен и е артистичен израз, който трябва да бъде преживян лично, за да бъде напълно оценен.

Скейтпарк в Ливърпул, 2015 Съвместен проект с Koo Jeong A x Wheelscape

Cardiff Four Sight, 2018 Съвместен проект с Design Haus Liberty (Photo: Nicholas Worley)

Cardiff Four Sight, 2018 Съвместен проект с Design Haus Liberty (Photo: Nicholas Worley)

Cardiff Four Sight, 2018 Съвместен проект с Design Haus Liberty (Photo: Nicholas Worley)

Откъде черпиш вдъхновение? Кои са имената, които приемаш като учители?

Вдъхновена съм от всичко около мен, поглеждам към природата. За много от нашите иновативни мебели и дизайни на аксесоари – Neri Oxman ми идва на ум. Когато става въпрос за интериорни и архитектурни проекти, се възхищавам на работата на Zaha Hadid Architects с тяхната скулптурна плавност, както и на невероятното внимание на Carlo Scarpa към детайлите и използването на комбинации от богати материали.

ALEKSA Studio е все още много млада компания, но мисля, че започваме да разработваме определен признат стил, който е доста разнообразен и богат; той не е сдържан, а напротив – смел, провокативен и уникален.

Каква е голямата ти мечта в професионален план?

Мечтата ми е да продължа да развивам студиото в Лондон, но също така и да създам сателитни офиси в чужбина, а защо не и в България. В близък план бих искала да разширя бизнеса и да предложа колекции от иновативни мебели и аксесоари на достъпни цени за продажба в целия свят. По отношение на нови проекти, проектът ми мечта е нова сграда, обществена галерия, където бих искала да проектирам всичко – от архитектурата до дръжките на вратите и осветителните тела!

____________

Повече за работата на Алекс и проектите на Aleksa Studio ще откриеш в Instagram, както и на техния сайт

____________

Лилия Угринова
Always and never the same.

Завършила “Изкуствознание” в Национална художествена академия, главен “виновник” да поставя равенство между минало и настояще. Дълго работи като копирайтър и коректор – цени думите с емоция, които тежат на място. Свикнала е да подслонява в себе си крайности и да ги опитомява в хармония. Определя се като странна смесица между интроверт и екстроверт; притежава сетива за детайли и интуиция за същност. Когато е интроверт се гмурва в книги, филми и изложби; в дълги разходки из улици с
вътрешен диалог и музика в слушалките. Когато е екстроверт е тук и сега – за партита и градска култура; за красиви места със смях, искреност и вдъхновения.
Вярва безкомпромисно в добрия вкус и смята, че мисията на всеки е да развие такъв. Добрият вкус като естетика и поведение. Днес тя е тук и сега и на нашия сайт – за да пише за това, което възпитава и вдъхновява добрия вкус.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!