“Има ли пилот в самолета”

Факти: Служебният министър на правосъдието Мария Павлова е спряла Проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство, съобщават от правосъдното ведомство. Нещо повече – Павлова е освободила директора на дирекция “Съвет по законодателството” Любомир Талев във връзка с изготвения Проект на Закон за допълнение на Закона българското гражданство и внесените с него промени в Изборния кодекс в частта “Заключителни разпоредби”, сложени за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на правосъдието, допълват още оттам. Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра. 

Припомняме – проектът предвиждаше законодателни промени, които въвеждаха уседналост за всички видове избори. Проектът даваше възможност на избори да гласуват само граждани, които са живели в България най-малко 3 месеца преди датата на вота.

Размисъл: Толкова нелепо започна да изглежда поведението на служебното правителство, че е трудно да се коментират действията/бездействията им. И все пак:

  1. Кой управлява държавата в момента? И кой носи отговорност за това? Президентът? Премиерът (той май само докладва желанията на държавния глава)? Директорът на дирекция “Съвет по законодателство”? Има ли изобщо “пилот в самолета”? Или пилот има, но той не се съобразява с никой друг от екипажа?
  2. Ама наистина ли всеки може да си качи каквото си иска на сайта на правосъдното министерство без да го съгласува с министъра? Дано хигиенистката на ведомството не се заиграе с компютъра в този мрачен следобед, че не знам с какъв проект на закон ще се събудим утре…
  3. От съобщението на Министерство на правосъдието става ясно, че служителят на ведомството е уволнен, а проектът оттеглен, защото “каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра”. И нито дума за ограничаването на избирателните права на български граждани. Тези промени не само противоречат на основните демократични принципи и Конституцията (чл. 10 и чл. 42, ал. 1). Противоречат на обещанията на самия президент Румен Радев. “Ще работя с всички сили сънародниците ни зад граница да усещат подкрепата и грижите на България независимо в кой край на света се намират”, заяви той при встъпителната си реч пред 43-то Народно събрание.
  4. За избора на Румен Радев за държавен глава гласуваха и български граждани, които живеят в чужбина. Във Великобритания, например, на балотажа на президентските избори, Румен Радев спечели вота на 55% от гласувалите.
  5. “Да мразим българите в чужбина” е новият тренд. Вярно, че сме виртуози в мразенето, деленето и самолинчуването, ма явно тук не остана някой с когото да не сме се скарали, да не сме го обвинили за нерадостната си съдба и да не сме му залепили някакъв етикет, та метнахме сега и “българите в чужбина”. Ми така де, да се редуваме в плюенето, на някакъв паритетен принцип, те к’во си мислят, че не можем да ги наричаме тъпи, само щото са емигрирали ли? Айде де, стига с тези привилегии!
  6. Демокрация не означава” всички да мислят и гласуват като мен. Който не мисли и не гласува като мен, ще му забраним да гласува”. Кои ще са следващите “врагове”? Блондинките? Хората, които не ходят на театър? Хората, които не живеят в София?

Насъскват ни помежду ни. Като озверели, осакатени, озлобени песове. Искат да се хапем до кръв, да се мразим и да се презираме. И ни подават поредния “враг”, който трябва да разкъсаме.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!