“По-добре социалните да ти вземат детето”

18% или почти един милион българи мислят, че задължителната ваксинация е част от световна конспирация. Данните са на изследователски център “Тренд”, поръчано от “24 часа”. Изследването е от април тази година.

Припомням го днес, защото темата за ваксините изскочи отново на дневен ред. Въпросът за имунизациите отново “влезе в телевизора” след като отец Евгений Янакиев заведе дело срещу РЗИ в Сливен заради отказа на инспекцията да допусне детето му до детска градина, защото няма задължителните ваксини. До делото се е стигнало след като жалбата на свещеника до Комисията за защита от дискриминация не е дала резултат. Две от 9-те му деца не са имунизирани.

Пиша всичко това по няколко причини.

1. Майка съм. Дъщеря ми е на година и пет месеца. Ваксинирана е, съгласно имунизационния календар в България. Ако кажа, че не съм се страхувала при всяка ваксинация, ще излъжа. Няма как. От “дали я прегледаха като хората преди имунизация, напълно здрава ли беше наистина” до “ами онези едно на не знам си колко хиляди, които ги пише в листовката”. Не по-малко съм се страхувала обаче, че детето ми няма навършена възраст за дадена ваксина. Преди дъщеря ми да навърши 13 месеца (комбинираната ваксина срещу морбили, рубеола и паротит се поставя при навършване на 13 месеца) разглеждах всяко дете като ходещо морбили. А статистиките за нарастващ брой заболели деца в София никак не ми помагаше. Да, малко се говори за това. Обикновено родители, които не имунизират децата си използват един и същи мотив – “нали вашите деца са ваксинирани, моето неваксинирано не може да ги зарази”. Ами, може! Ако детето не е навършило нужната възраст за имунизация.(Няма как да имунизираш 5-месечно срещу морбили, това означава ли, че трябва да го държиш в изолатор, защото някой е решил, че няма да си ваксинира детето?). Ако има медицинска причина да бъде освободено от ваксина. Винаги има риск. И деца, подложени на риск, заради онези, чиито родители не ги ваксинират.

2. Проблемът се задълбочава. И както сме тръгнали, ще постелем червен килим на болести, които си мислим, че са си отишли завинаги. Заради липсата на комуникация. Заради тоталното отсъствие на такава. От вси страни. И най-любимото ни занимание – да се разделим на два или повече лагера, да се мразим и да се замеряме с обиди. От грозни, по-грозни. От едната страна са т.нар. “антиваксъри”. Хич не я обичам тази дума. Защото изобщо не обичам да лепя етикети. И да слагам хора в кюпа на общите знаменатели. Но… добилият гражданственост “термин” се отнася до заклетите противници на имунизациите. Мотивите – най-разнообразни. От “четох/казаха ми ужасни неща”, през тотално отричане на авторитети и институции до вяра в злокобен заговор и световната конспирация. Основната причина – страх. Оправдан или не, научно обоснован или не, СТРАХ. Ей за този страх искам да говоря. Другият лагер – умните, образовани, информирани хора, които наливат вода в мелницата на невежеството. От “забавните” шегички в социалните мрежи за “глупаците, които се информират от бг мама и не ваксинират децата си” до “социалните трябва да ви вземат децата” или “естествен подбор в действие”. Все фрази, изричани от хора, претендиращи за интелект,
Ами не, няма да стане така. Не познавам човек, който си е сменил позицията (без значение за какво), щото някой, претендиращ за по-умен от него, му е казал, че е адски тъп. Или да е решил да си ваксинира детето, защото някой ерудит му е пожелал да му вземат детето, щото не го имунизира. Като сме толкоз умни, начетени и образовани, що не вземем да просветим 1 човек поне, да му обясним това – онова, рискове – ползи, вместо да се държим като секта от отбрани интелектуалци, които гнетят глупаците във фейсбук. Ма много е умно това. И като гледам – страшен ефект има от този тъй забавен хейт по “невежите тъпаци”. Влезеш, пуснеш един саркастичен пост в социалните мрежи, харесат ти го хора, които и без това мислят като теб, посмеете се дружно на гърба на “олигофрените, които вярват, че фармацевтичните компании са в тежък заговор срещу децата”, малко черен хумор за разкош, някое и друго интелектуално “БЯСНА СЪМ” за тежест… И? Колко “глупаци” убедихте да повярват в науката? Колко родители ваксинираха децата си след вашия мозъчен напън във фейсбук? Или си седите на интелектуалния Олимп и се кръстите детето ви да не срещне дете на “антиваксър” в градината, парка, мола… Докога така? #Zabavno e. Ama ne e produktivno.

3. Педиатрите. Масовата практика е тотален отказ от разговор. Колкото по-уплашени и съмняващи се с родители, толкова по-резервиран лекар. “Ти лекар ли си? Аз това съм учил 6 години. Ами що се обаждаш тогава? К’во да ти обяснявам, като не си ми на нивото? Айде стига глупости! и т.н. и т.н.  На всеки педиатър, който отказва диалог, се “падат” по няколко “специалисти” (наречете ги както искате), които ще обясняват дълго, търпеливо и напоително вредата от ваксините. И после?
На всеки може да се обясни всичко. Да намериш златната среда и баланса между онова, което смяташ за напълно ясно от медицинска гледна точка и да изслушаш родителя срещу теб е умение. Важно умение. Да изградиш доверие. Да изслушаш. И да не подхождаш с ирония към чуждите страхове, дори когато ти се струват смешни от научна гледна точка. Все качества и умения, които приписваме и очакваме от интелигентните хора. Защото дори и човек с по-семпли интелектуалните възможности (според твоите критерии), ще се замисли и ще те чуе, ако види, че уважаваш тревогите му, че разбираш страховете му, че си на негова страна. Другото е горделивост, която води до най-обикновен инат. И засилване на вярата в световната конспирация. Особено, когато лекарите в стремежа си да не засилват страхове на родителите, отричат дори странични ефекти на ваксините, описани в листовката. Всеки средноинтелигентен човек може да ги прочете и това само засилва недоверието. Нито една крайност не е полезна. И не води до резултати.

4. Лекарите, които записват в здравния картон ваксини, които никога не са слагали, за поставени. Кой тук е виновният? Глупавите родители, които вярват повече на шамани, врачки, баячки, форуми за майки и разговори в парка, отколкото на науката и фактите или лекарите, умните лекари, които нарушават закона, за да може неваксинираното дете да отиде на ясла/градина? Никой не говори за това.

И накрая ще завърша с думите на един човек, който всички много уважаваме, често цитираме и чието физическо отсъствие се усеща много осезаемо. Доц. Кристиан Таков. Изречени са в друго време, по друг повод. Но са толкова актуални днес. За всички теми, по които не просто не се слушаме и не се чуваме. А надменно подминаваме и презираме всеки, който смятаме за по-невеж от нас.

“Различавайте човека от делата му. Тях дамгосвайте, него привличайте.

Не отричайте никому шанса да се покае, поправи и развие. С омразата си го гоните по пътя на злото.

Защото:
Дори да победим с омраза – как после ще живеем с нея?

Затова:
Не клеймете тия, които не мислят точно като вас, като предатели, като платени, като комунисти и като каквото друго там си ненавиждате.

Не правете списъци с врагове – оставете тоя специалитет да си го ядат ония, които си го умеят.

Бъдете будители, но не будете никого силом.
И не размахвайте юмрук, а протегнете ръка…”

Та вие, информирани, умни и знаещи хора, колко ръце протегнахте днес. И колко юмрука размахахте? Колко човека приобщихте към полето на знанието и науката? И колко отблъснахте с надменност, злобни подмятания и презрение?

Че глупостта е вредна и опасна няма спор, но горделивостта, грозните обиди и омразата антидот ли са?

_______________

*Заглавна снимка: Charles Deluvio on Unsplash

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!