В страната на подменената реалност

Факти: Журналистът Васил Иванов обявява в първия работен ден от седмицата, че напуска Нова телевизия след 14 години работа в медиата. Заявява в статус във Фейсбук, че през последната една година е подложен на системна цензура от директора на Новини и Актуални предавания в Нова телевизия Дарина Сарелска. Обещава да влезе в конкретика и да покаже доказателства за твърденията си същата вечер в ефира на прекия конкурент на Нова – Бтв и по-конкретно в “Шоуто на Слави”. Въпросната вечер БТВ отказва да излъчи “Шоуто на Слави”. Мотивът: “Представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти”. Още същата вечер Васил Иванов и екипът на ‘Шоуто на Слави’ съобщават в социалните мрежи, че на следващия ден двете страни ще дадат официална пресконференция, на която ще ‘повторят’ спряното предаване. Вчера въпросната пресконференция се случи. Васил Иванов отново обвини Дарина Сарелска в цензура. По думите му конфликтът със Сарелска започнал след местните избори през 2015 г., когато ГЕРБ спечелиха вота на много места. Оттогава му казали, че не искат репортажи за кметове и обществени поръчки. В потвърждение на думите си, Иванов пусна запис от свой разговор с Марин Николов – също разследващ журналист в Нова, в който обсъждат въпроса. Иванов заяви още, че има и други записи с колеги от Нова. “В интерес на обществото е” – така Иванов оправда записите на лични разговори с колегите си и пусна аналогичен запис с Антон Събев, координатор на „Разследване“, в който колегиално обсъждат какви теми им е било забранено да засягат. След твърдението си за „къртицата“ Иванов пусна и запис от разговор със Силва Зурлева, член на борда на директорите на телевизията. В него, макар и едва след като е на няколко пъти провокирана от въпроси на Иванов, тя потвърждава за срещата в ДАНС и за листче, върху което прокурорката посочила името на Сарелска. Журналистът обаче каза, че въпросното разследване било засекретено и едва ли може да се намери потвърждение от ДАНС на думите му. Иванов разказа още, че Сарелска е снаха на депутата от ГЕРБ Недялко Славов, който ù бил девер.

Размисъл: Ето какво мисля по тази история. Ще го напиша сега и повече няма да се занимавам с тази тема. Защото я намирам за гнусна. Без извинение.

 1. Да записваш лични разговори с колегите си без тяхно знание е тотална мерзост. Дълбока липса на елементарна лична, човешка хигиена. На всички, които ще кажат, ‘това ли е най-големият проблем’, ще отговоря. Да, проблем е. Огромен. Първо, защото неморалните хора не могат да правят морална, етична и почтена журналистика. Това е манталитет. Маниер на работа. Щом си способен на подобна низост в личните си контакти, едва ли ще изнамериш хигиена в душата си по повод професионалните си действия. Второ, защото журналистиката не бива да е безпардонна. Не бива да “опрасква”, да “мачка” и да е “бухалка”. Не бива да обобщава, да си служи с етикети, епитети и общи знаменатели. Трябва да пази достойнството дори на този, срещу когото е разследването. И трето – ще припомня на всички борци срещу Държавна сигурност, които днес защитават и толерират поведението на Иванов – ей с такива средства са си служели най-гнусните агенти на този репресивен орган, само ви напомням. Клепали, каляли и записвали другарчето, колегата, приятеля и донасяли какво е говорил, какви вицове е разказвал и какво е казал срещу шефа. И всичко това, облечено “в интерес на обществото е”. Това е лепкава гнилоч и гнусен примитивизъм. И в двата случая. И ако не одобряваме едното, а толерираме другото, то ние си служим с двоен аршин.
 2. Много е лесно, но и безкрайно опасно, в тази отровена среда да кажеш: “тука има цензура” и да омаскариш цяла телевизия. Защото всички сме чувствителни на тема “свобода на словото”. А Иванов ни казва това, което искаме да чуем. “Журналистите са продажни и слугуват на властта”. Това кънти в ушите ни. Но! Замисли ли се някой КОЙ има интерес да мразим журналистите? Да се омаскари цяла гилдия. Да не вярваме на никого. Някой замисли ли се, че това са способите на пропагандата и задкулисието, за да подменят истината. Да ни “управляват” и манипулират през нашето недоверие. Замисли ли се някой, че единственото, което задкулисието иска, е да не вярваме на журналистите по принцип. Да не вярваме на никого. Ей в този капан ни напъхват. И ние влизаме с двата крака, съвсем доброволно. Защото границата между интелигентното, здравословно съмнение и тоталния нихилизъм и “всички са маскари” е много крехка. Но именно прескачането й ни прави зомбирани, безпомощни консуматори на подмяна, лъжа и пропаганда.
 3. Шведската медийна компания “Модерн таймс груп” (MTG) продава бизнеса си в България, съобщи шведското бизнес издание “Дагенс индустри” преди 2 седмици. Най-голямото вложение на скандинавската медийна група в България е придобиването през лятото на 2008 г. на “Нова телевизия”, кабелния канал “Нова+” и 80% от списание “Ева”, собственост на гръцката “Антена груп”, за 620 млн. евро. По-късно групата придоби и мажоритарния дял в дигиталната медийна компания “Нет инфо”. Изданието не посочва бъдещия купувач, но съобщава, че сделка ще има до няколко седмици и я оценява на около 1 млрд. крони (близо 100 млн. евро). Вече се появиха твърдения, че евентуалният купувач на Нова телевизия ще е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Информацията не е потвърдена, но не е и отречена от нито една от страните. Въпросът ми е: случайно ли ви се струва, че 2 седмици след информацията за продажба на Нова тв, се появяват тези “бомбастични” твърдения, омаскаряващи медиата. Не ви ли прилича това на сваляне на цената на една телевизия с висок рейтинг и обществено доверие, обявена за продан. Да не се окаже само, че всички, които крещят ‘цензура” днес, помагат, без да искат, на един човек да си купи една телевизия на безценица. Да ви напомням ли какво стана с вестниците? И как Бареков ги късаше в националния ефир на една фалирала вече телевизия? Да ви напомням ли КОЙ стои зад този вестник днес?
 4. Когато имаш претенция, че си “топ острие” и “смел разследващ журналист”, е смешно и нелепо да твърдиш, че щом не можеш да снимаш обществени поръчки на кметове, значи няма какво да снимаш, може и да ти носи дивиденти, но е невярно. Ако си разследващ журналист. Щото теми за разследвания в тази държава, колкото искаш. За избора на нов състав на ВСС, например, прозрачен ли е, не ли, много хубаво и полезно разследване може да стане. Или за делото ‘Червеи’, скандалът с “двете каки”, темата дали и защо главният прокурор “профилактира” собственици на медии и т.н. и т.н. Въобще – теми бол, стига да ти се рови и разследва.
 5. Да твърдиш, че щом журналист има роднинска връзка с политик, то задължително цялата телевизия е овладяна от властта, може и да те прави борец за правда и свобода на словото в очите на мнозина, но всъщност си е най-обикновено твърдение, което не почива на факти. Особено, когато намесваш овластения роднина в разговор за твое разследване, което е излъчено десетки пъти в ефира на медиата, която обвиняваш в цензура.
 6. И накрая – за спряното ‘Шоу на Слави’ от онази вечер. Първо, според правилата на журналистиката, не е етично, най-малкото, да отделиш половин час от едночасово предаване, за да дадеш трибуна на някого (без значение дали е журналист, спортист, адвокат, политик и т.н.), който напада друг човек. И обвиненият, без значение от професията му, не е в студиото, не е потърсен за коментар, няма възможност да се защити. Да, много е удобна тази игра на “ние сме лошите в страшния филм” и “черните ни дрехи крият от вас колко са бели душите ни”, та затова ни цензурират и мачкат, щото ние сме ‘хъшове’, но някак си не е нито професионално, нито етично. Второ, в частния случай става дума за следното – журналист търси изява в конкурентна телевизия, за да говори срещу прекия си ръководител и работното място, което току-що е напуснал? Я да помислим какво щеше да стане, ако предаването беше излъчено – БТВ щеше да бъде обвинявана, че се е намесила в редакционен или личен спор между журналист и началника му, за да извлече дивиденти за себе си. И че нагло и неколегиално се възползва от скандала в прекия си конкурент. И трето – ако наистина си “хъш” и борец за свободно слово, късаш договора си, напускаш цензуриращата те телевизия и я съдиш. А не седиш да чакаш да ти спрат поредното предаване, за да “блеснеш” на другия ден на поредната пресконференция.

Живеем в кал. Кал, която няКОЙ се опитва да ни продаде за райска градина. Гнусна, лепкава кал, в която, без да искаме, всички участваме. Но преди да запратим камъка, не е лошо да помислим. Дали няма да се върне като бумеранг върху собствените ни глави. И върху главите на децата ни.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

4 Коментари

 1. Интересно е да каже Васил Иванов, ако ПП”ГЕРБ” му бяха предложили да бъде народен представител дали щеше да направи този маскарад – да плюе така своите колеги?

 2. Тези дни продадох “Булгартабак” за 100 млн. евро. Точно толкова ми искат за Нова. Ма скъпо ми се видя, зат’ва реших да ги опраскам. Страхуват ли вииии, страхуват ли ви, че в България няма свобода на словото. Ей, точно това искам. Дългия и Васил свършиха чудесна работа. Ще купя телевизията на безценица, за да ви манипулирам после през нея, шушумиги. Пък вие си дрънкайте за свобода на словото. После и БТВ ще купя на същия принцип. Толкова е лесно да го излъжеш тоя народ. Че и да си мисли, че за правда се бори. После, аз съм бил прост. Не, бе, вие сте прости. И много лесно кълвете. Айде, вие се борете за свобода на словото. Аз се кефя да ви гледам сеира.
  Поздрави! Ваш, Шиши!

 3. Най-странното за мен е, защо една такава безпристрастна, чиста и морална медиа държи на работа човек, който няма ‘елементарна хигиена’ и то някакви си 14 години?! Защо хората, които взимат важните решения за медиата, не обявяват своя явен конфликт на интереси, а тъкмо обратното – когато се почувстват застрашени отвръщат със същото, намеквайки за връзки на въпросния журналист (говоря за кума от автомивката). Та, в този ред на мисли, това добре ли е за медиата или е най-добре г-жа Сарелска да постъпи по същия начин и макар с висока хигиена да напусне мястото си с цел запазване на добрия имидж на медиата?

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!