Велизар Бинев – за киното и актьорския клас в Творческа академия “Заешка дупка”

Не е от актьорите, за които вечно се говори, около които се шуми и са винаги на първа страница. По-скоро тихо, смело и гордо върви по своя път и трупа солидни успехи. До момента Велизар Бинев е единственият български актьор с над 80 участия в чуждестранни кинопродукции.

Сега върви и записването за актьорския клас, който ще води в Творческа академия “Заешка дупка”, така че, ако искаш да скочиш в дълбокото и да се учиш от един от най-успелите български актьори, то сега е моментът да не се колебаеш, а да действаш.

Иначе ние го разпитахме за актьорската професия, както и надихнахме малко завесата, за да знаеш какво те очаква в курса. Виж какво ни отговори той:

В едно свое интервю казвате, че според вас добрите актьори никога не играят, а по-скоро са себе си в поставените обстоятелства. Не е ли важно обаче един актьор да може да се превъплъщава в коренно различни и далечни от него герои? Не е ли това огромна част от таланта?

Не просто добрите, а никои актьори никога не играят други хора. Това не е само мое мнение, а и на всчки кино и театрални звезди, чиито интервюта съм гледал, слушал и чел. Актьорите постоянно се превъплащават в коренно различни от тях образи като поставят себе си в различни обстоятелства, което често ги превръща в неузнаваеми хора. Това е основата и същината на атьорската професия.

Като зрител съм си създала някакво усещане, че ролите в киното и театъра влияят на актьорите по различен начин. Сякаш в театъра те порастват и житейски се дооформят като хора спрямо героите, които са пресъздали и тези, които са допуснали да заживеят в тях. В киното същите следи ли остават или е по-различно?

Актьорите не могат да се делят на театрални и кино актьори. Има минимални разлики в спецификата на кино и театралната актьорска игра. Но актьорската професия е една. Не съм съгласен, че ролите в киното и театъра влияят на актьорите по различен начин. И в киното и в театъра, играейки всеки актьор израства не само професионално, а и духовно. Ако образът, който пресъздаваш като актьор не заживее в теб, значи не си за тази професия.

С вас стартира двумесечен актьорски клас за кино в Творческа академия “Заешка дупка”. Кои са уроците, без които не може един актьор да стъпи на здрава основа? И нямам предвид толкова практическите, колкото житейските уроци в тази професия?

Практическите уроци, как един бъдещ актьор да стъпи на здрава основа в актьорската професия, ги преподавам в класа си. Житейските уроци ги преподава животът. Ако решите да превърнете актьорската професия в свой живот това означава, че ще живеете много животи на герои с много професии и ще се учите докато сте жив.

Курсът ще се провежда два пъти седмично, през какви етапи ще се преминава?

В 10 годишната си практика, като преподавател по актьорско майсторство изработих свой метод на обучение, който доказа своята ефективност през годините. От самото начало поставям курсистите в ролята на актьори, а себе си в ролята на режисьор.

Избирам индивидуални монолози и чрез работата ни върху тях ги обучавам в същината и тънкостите на кино актьорската професия.

Първата и най-важна част от работата е психологическият и действен анализ на текста. В тази част индивидуално със всеки един курсист анализираме най подробно смисъла и подтекста на всяка една дума която е написал драматургът.

В течение на курса ще изработя с всеки курсист по два монолога.

През целия работен процес всичко се записва с видео камера.

Това се прави по две причини.

Първата е, че когато правя анализ на току що приключилото изпълнение аз мога да покажа нагледно и веднага на видеото, какви са кокретните проблеми, над които имаме да работим, при което бъдещият актьор няма нужда просто да се доверява на думите ми, а може сам да го види в изпълнението си.

Втората причина е в края на курса всеки да има два видео материала, с които може да кандидатства във всички кастинг агенции.

Имате ли предпочитани български актьори, които харесвате?

Българските актьори, които харесвам са много и не винаги са предпочитани.

Защо се върнахте в България?

Аз съм живял петдесет и една години в България и половин година в Съединение Щати. Заминах за половин година до Съединените Щати, но не останах там, защото не ми хареса и разбрах, че не мога да живея без професията си. Бях на 32 и ми беше късно да започвам от нулата и то като помощник началник на авто мивка в Лас Вегас. Затова станах “breaking bad” – прибрах се в България и заснех 83 Холивудски филма в София.

Докога е отворен приемът в класа ви по кино актьорско майсторство, в “Заешката дупка”?

Приемът в класа ми по кино актьорско майсторство в Творческа академия “Заешка дупка” ще продължи до 19:00ч. на 7-ми юли. А самият курс ще стартира на 9-ти юли. Местата са твърде ограничени, затова, който иска да сбъдне мечтата си да побърза в правенето на първата крачка.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!