Велосипедният гараж в Утрехт – най-големият в света

Официално велосипедният паркинг в холандския град Утрехт, който стана готов още през 2017 година, вече е най-големият в света. Още преди две години, амбициозният проект имаше за цел да надхвърли 12 000 места през 2018 година и това се случи. Съоражението се простира на 17100 квадратни метра и побира над 12 500 велосипеда.

Досега конкуренция му беше само паркингът при метро станция Касай в Токио, но той събира едва 9 400 велосипеда, които се паркират автоматично в дълбокото 15 метра съоражение.

Гаражът в Утрехт е и единственият с такъв мащаб, в който може да се кара колело, тъй като колоездачите влизат в него, движейки се по специални рампи, които обхождат пространството, а монтирани дигитални системи им помагат да се ориентират къде има свободни места.

Велосипедният паркинг се превърна в основна част от градското преустройство, което свързва разширения железопътен възел с историческия център на град Утрехт. Гаражът работи 24 часа, 7 дни в седмицата, като ползвателите имат специални чипове, като паркирането е безплатно първите 24 часа, а също така имат и включен достъп до услуги като ремонт, поддръжка, нови части и други необходими артикули.

Мащабният вело гараж в Утрехт е проектиран от Ector Hoogstad Architects в сътрудничество с фирмата Sant & Co и Royal Haskoning DHV и в момента се управлява от общината, съвместно с неправителнствената организация ProRail.

Не се питаме дали и кога и у нас ще заработи такова място, засега мигаме на парцали пред развитието на останалите и скръстваме пръсти, дано скоро и у нас!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!