Правна комисия прие ветото на президента

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс за гласуването в чужбина беше подкрепено от правната комисия, но преговорите за вота зад граница между управляващите продължават. Предложението Народното събрание да бъде преодоляно ветото на държавния глава беше подкрепено само от двама депутати от Патриотичния фронт, трима от БСП и ДПС бяха “против” и 7 се “въздържаха” – ГЕРБ, Реформаторския блок и БДЦ.

В 16 ч. е насрочена среща между трите парламентарни групи от мнозинството – ГЕРБ, Реформаторсикя блок и Патриотичния фронт. “Ако ветото на президента Росен Плевнелиев не бъде отхвърлено, напускаме управлението. ” Това заяви по-рано днес лидерът на ВМРО и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов.

Как различните медии отразиха решението на правната комисия? Вижте в таблицата:

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”pik.bg” ]Заглавие: “ПЪРВО В ПИК! Ветото на президента за изборния кодекс мина през първата цедка!”

Цитат: “Ветото на президента за изборния кодекс мина при гласуване на правна комисия. Това стана след като само двама депутати от Патриотичен фронт гласуваха “за”, трима бяха против, а останалите 7 бяха въздържали се. Преди това обаче председателят на комисията Данаил Кирилов скочи на “протестърите” за обвинението им, че е наречен лъжец, за това че обявява суми, които според тях не са верни. “Ще поискам експертиза, за да ви покажа каква е истината, а това може да направи съда”, обяви Кирилов.”

Автор: Гергана Танева[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”blitz.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”vesti.bg” ]Заглавие: “Ветото на Плевнелиев върху Изборния кодекс мина”

Цитат: “Решението значи, че оспорените текстове се връщат за преразглеждане в пленарна зала. С 2 гласа „за” , 3 „против” и 7 „въздържал се” гласуваха членовете на комисията. Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на текстовете на Изборния кодекс, с които изборни секции извън страната могат да се отварят само в дипломатическите служби на България – консулства и посолства в градовете с население над 1 млн. души извън ЕС. Предложението за тези промени беше направено от парламентарната група на Патриотичния фронт. Във връзка с приетите промени българи живеещи извън страната организираха протести в различни държави, а съпредседателят на ПФ дори ги нарече “псевдосънародници”.

Автор: Виолета Русенова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dir.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”24chasa.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”actualno.com” ]Заглавие: “Правна комисия прие ветото на президента за ИК, само Патриотите “против””

Цитат: “Решението беше взето след гласуване “за” или “против” върнатите текстове. Само депутатите Емил Димитров и Християн Митев от Патриотичния фронт подкрепиха оставането на спорните предложения. Трима от ДПС бяха “против”, 7 се въздържаха.”

Автор: Ивайло Анев[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dariknews.bg” ]Заглавие: “Правната комисия в НС прие ветото на президента”

Цитат: “Патриотичният фронт гласуваха против ветото. Реформаторският блок и ГЕРБ гласуваха въздържали се.БСП и ДПС препотвърдиха позицията си, че текстовете в Изборния кодекс са противоконституционни и гласуваха в подкрепа на ветото.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnevnik.bg” ] Заглавие: “Ветото върху Изборния кодекс мина в правната комисия”

Цитат: “Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Димитър Делчев от Реформаторския блок посочиха, че гласуват “въздържал се”, защото имало различни варианти за текстове за гласуването в чужбина, така че да се даде по-широк достъп до упражняването на правото на вот и да се гарантира националната сигурност, но нямало съгласие между управляващите.”

Автор: Биляна Рилска[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”btvnovinite.bg” ]Заглавие: “Президентското вето мина през правната комисия”

Цитат: “ПФ се оказа в изолация, останалите във властта се въздържаха”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novini.bg” ]Заглавие: “Ветото на Плевнелиев отива за гласуване в Пленарна зала”
Цитат: “Комисията по правни въпроси към Народното събрани обсъжда ветото на президента, наложено върху Изборния кодекс, в частност на член 14. На комисията присъстват освен членовете й, експерти и представители на българите, живеещи зад граница. Дебатите минаха доста разгорещено, очакваше се да дойде и певицата Поли Генова, предаде репортер на novini.bg. Членовете на Правната комисия гласуваха по следния начин: 2 гласа „за“ от ПФСБ, „против“ са 3 гласа от БСП и ДПС, „въздържал се“ са гласували 7 души. По този начин ветото на президента върху ИК мина и отива в Пленарна зала за гласуване.”
Автор: Калина Атанасова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”offnews.bg” ]Заглавие: “Правната комисия прие ветото на президента”

Цитат: “Миналата седмица ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт стигнаха до обща позиция, че ще преодолеят ветото на държавния глава, а след това ще направят нови промени в Изборния закон и така ще облекчат режима за разкриване на секции в чужбина. Днес в 16 часа ще има среща между партиите от управляващото мнозинство, като темата ще е именно ветото на държавния глава. Предстои ветото на президента да влезе в пленарна зала утре. Патриотите заплашиха, че ще оттеглят подкрепата си за кабинета, ако ветото бъде подкрепено. За да се отхвърли ветото, то против него трябва да гласуват повече от половината депутати.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnes.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”fakti.bg” ] Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”trud.bg” ]Заглавие: “Правната комисия прие ветото на Плевнелиев”

Цитат: “За довечера са насрочени консултации между партиите от мнозинството, на които да бъде формирана обща позиция. Окончателното решение трябва да бъде взето в пленарна зала.”

Автор: Павлина Живкова[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”topnovini.bg” ]Заглавие: “Президентското вето бе подкрепено в правна комисия”

Цитат: “По време на дебатите възникна спор между управляващите и опозицията за това как трябва да се тълкува ветото – като пълно или като частично. Според БСП се касае за цялостна ревизия на приетите промени, а партиите във властта подчертават, че държавния глава ясно е посочил какво точно оспорва. Поправките в изборното законодателството бяха върнати за преразглеждане с мотива, че се ограничават правата на българските граждани да гласуват в чужбина. По идея на Патриотичния фронт в държавите извън Европейския съюз няма да се разкриват избирателни секции, а бюлетини ще се пускат единствено в посолствата и консулствата на България.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”bnt.bg” ]Заглавие: “Правната комисия в парламента прие ветото на президента”

Цитат: “Очаква се да стане ясна и окончателната позиция на ГЕРБ дали ще подкрепят, или ще отхвърлят ветото в пленарната зала. В този час започва срещата с Патриотичния фронт и Реформаторския блок.”[/ft_toggle]

[/ft_toggles]

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!