„Великата красота“

“Този модел прилича на страдащ от анорексия”

“Затова дъщеря ми смята за нормално да се храни съвсем малко.”

Гняв в социалните мрежи отприщи снимка от новата колекция очила на Виктория Бекъм. Причината? Моделът, избран да рекламира един от моделите очила.

Снимките, публикувани от Виктория Бекъм в профилите й в социалните мрежи, са с главен герой 29-годишният модел Giedre Dukauskaite. Причината за недоволството и гневните реакции на мнозина са: “прекалено слабото тяло на момичето” и “прилича на анорексичка”. Профилите на госпожа Бекъм във Фейсбук и Инстаграм бяха заляти с коментари от гневни родители: “Не знам кое налага модел на очила да е толкова клющав и дали наистина момичето изглежда така, но това е снимка, която не искам да вижда моята 13-годишна дъщеря”, пише ядосана майка. “Изглежда опасно слаба – заявява друг родител.” “Дрехите, които продаваш са много скъпи. Не успяваш ли да събереш пари да нахраниш моделите, с които работиш”, добавя друг ядосан потребител.  “Работата с модели, които очевидно страдат от хранителни разстройства, не е добро послание към младите момичета, които в момента изграждат модели на поведение. Това е нереалистично и опасно”, пише баща на тийнейджърка.

Това не е първият случай, в който Виктория Бекъм завихря скандал около работата с твърде слаби модели. Преди време бившата певица обяви, че гарантира, че всички модели, с които нейната модна марка работи, са минали всички задължителни прегледи и са абсолютно здрави. Този път Виктория не е отговорила на критиките до момента.

victoria-kSiD-U43420748646385MWC-593x443@Corriere-Web-Sezioni

Много е уморителен този нов свят, пълен с перфектни хора. И очевидно все повече хора го разбират. Или паник атаките, хроничният стрес и “изпушването” ни го напомнят безмилостно. Чертаем илюзорни, изкуствени светове, пълни със свръхстандарти към самите себе си, към децата и най-близките си, а после се депресираме, че не можем да се напъхаме в калъпа на собствените си комплекси и свръх очаквания. Убийственият модел, който се налага/доброволно налагаме върху съвременния млад човек. Жената трябва да е най-красивата, най-сексапилната, никога не напълнява, каквото и да яде, никога на остарява, защото “това е ген”, винаги е най-щастливата, въпреки отговорностите, трудностите, децата, работата, сутрин се събужда в перфектна форма, с перфектна прическа и 3 часа след като роди е с тяло на художествена гимнастичка. И после се чудим защо зачестяват хранителните разстройства, паник атаките, депресиите, дупки. Не, не е от звездите, ретроградния Меркурий и слънцестоенето. А от факта, че не си позволяваме лукса да сме долу, да сме изплашени, да изядем 2 парчета торта, без това да е грях, да имаме кофти година, абе да не сме перфектни. Да знаеш, че си обичан и ценен, без значение от размера на задника, банковата ти сметка, плешивото петно на темето, стриите… Свят от ходещи перфектни роботи, поне в обществения си имидж, разболява. И  създава грешни представи, стандарти и очаквания…

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!