За великаните сред нас

Преди дни в социалните мрежи беше публикувано видео на 9-годишно момче от Австралия, което системно е тормозено в училище, заради това, че е джудже. В отчаянието си как да се справи със състоянията, в които изпада детето всеки ден като последствие от отношението към него, неговата майка засне клип, чрез който иска да покаже на хората до какво може да доведе тормозът в училище. Във видеото се чува и как Куейдън се обръща към своята майка с думите “дай ми нож, искам да се самоубия, искам да умра сега“.

Това е влиянието от тормоза. Вече наистина не знам какво да направя! Синът ми иска да се самоубие почти всеки ден. Моля, образовайте децата си и приятелите си.”, казва неговата майка.

This is the impacts of bullying! I seriously don’t know what else to do! 😭

Публикувахте от Yarraka Bayles в Вторник, 18 февруари 2020 г.

Клипът обиколи всички социални мрежи и мигновено достигна до множество популярни личности, които записаха свои клипове с мотивиращи послания към Куейдън и неговата майка. Актьорът Винсент Донофрио също беше сред хората, които изказаха подкрепата си, като написа: “Ти си великан сред хората, синко“.

Видях клипа снощи и не можах да го изгледам докрай. Може би за мен беше по-лесно, в момента, в който почувствах, че се разкъсвам душевно на парчета, просто да спра видеото. Все още не съм родител и дори не мога да си представя какви чутовни усилия са нужни, за да можеш в такъв момент да се събереш и да вдъхнеш надежда, кураж, да успокоиш, да бъдеш подкрепа, но най-вече да промениш нещата. Не знам и какво се случва в душата на 9-годишно момче, системно тормозено, заради това, че не е като другите. И, добре че не е, бих казала.

Това обаче не пречи да запомня тези очи и тези думи на Куейдън и съсипаната му от мъка майка. За времето, в което гледах, в мен се надигнаха множество емоции, които си мисля, че всеки здравомислещ човек е нормално да изпита.

Дори и гняв. Гняв към живота, който е поставил едно 9-годишно същество през изпитание, което и “големите” невинаги могат да преминат.

Макар темата за тормоза в училище да е многократно дискутирана, може би беше време хората да погледнат резултата в очите и да чуят какво има да им каже. През унищожителната мъка, болка и унижение, това видео остави и едно послание, като молба на една майка, която не може просто да натисне паузата и да подмине с два скрола напред – “Моля, образовайте децата и приятелите си“.

Децата могат да бъдат жестоки. Но тази жестокост търпи промяна само в правилна среда и с правилно отношение. Игнорирането на проблемите не е отношение. Затварянето на очите не е отношение. Неглижирането на проблемите не е отношение. Натикването на някого и нещо в ъгъла не е правилно отношение.

Научете децата си, че да обичаш, да уважаваш, да разбираш, да бъдеш съпричастен и да подаваш ръка, са човешки черти, присъщи само на истинските Човеци. Научете ги, че няма “безобидна шега”, когато сочиш с пръст.

Научете ги, че различността не стои в ъгъла. Научете ги, че в живота съществува и нещо наречено парадокс. Научете ги как едно джудже може всъщност да бъде великан.

Аз вярвам, че промяната идва от добрия пример. Добрият пример у дома е добрият пример и извън него. Не знам доколко връстниците на Куейдън могат да разберат това видео, но дълбоко се надявам то да стигне до повече родители, които ще притежават нужната емоционална интелигентност, с която да преведат на езика на по-малките най-важните послания от него.

И, да. Не всички се раждаме с равен старт в живота. Но единствено онези, които успеят да израстат вътрешно, завършват като победители.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!