Вие къде си изхвърляте възпитанието?

Излизаш от вкъщи, и точно пред входната врата на блока нещо пада гръмко, почти върху главата ти… На някой от етажите се чува мъжки глас:

– Леко, щеше да удариш момичето!

– Няма, спокойно, аз я видях – отвръща жена.

Малко са тези, които не са били свидетели на подобни случки или не са слушали разкази на други очевидци. За чанти с боклуци, които хвърчат през терасата, през вратата на колата, на тротоара, в градинката, на плажа, в морето, в реката… само не и в коша за боклук. Защо?

Разпознахте ли се?

Или просто не Ви пука… защото е по-лесно, защото „не съм само аз“, защото, защото… до безкрай. И всичко това, за да се намери оправдание за една немарливост, безотговорност, нехайство, неуважение и липса на хигиена. Улиците преливат, градинките също, глупостта и липсата на възпитание често също изплуват на повърхността. Останалите просто отминаваме. Рядко правим забележка на някой, който току що е захвърлил пред лицето ни недопушен фас, опаковка от вафла или празна бутилка от безалкохолно. Ами да, понеже сценарият е познат: „Ти ли ще ми кажеш?! К‘ва си ти, ма?! Какъв ти е проблемът?! Я, си гледай работата!“. Да бе, хора, но не сте ли и Вие от онези, които хвалят красивата чужбина, с хубавите, зелени градинки и детски площадки? Да, да, онази, която Ви се струва така подредена, така цветна, така чиста! И аз съм била там, и аз съм я виждала! Само че не си спомням някой да е вървял зад гърба ми да чака да пусна на земята мазното картонче от пица, за да го вземе и да го изхвърли в кошчето за боклук. Да и кошчета си имат. Същото като у нас е! Само хората са различни. Или поне повечето. И са такива от малки. Само тук се намират такива, за които двата метра до кофата са равняват на два часа къртовски труд. Значи се избира по-лесния вариант.

Организираме каузи и инициативи, един път в годината излизаме задружно да чистим. Много хубаво. Лошото е, че през останалото време, т.е. всекидневно, си изхвърляме боклука, не където трябва, а често с него и възпитанието.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Същата картина е и при оценката на депутатите. Всички говорят за тях, като за нещо различно от себе си. Хора, същите сте, сменяте си социалния статус( за което драпате), за да можете да бъдете говеда. Сърдете се на себе си !

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!