Вино по учебник

Почитателите на виното могат да са щастливи – първата в света университетска специалност, посветена на виното, ще бъде създадена в италианския град Перуджа. Новината идва само няколко седмици, след като в друг град на Ботуша – Абруцо, беше открит първият фонтан от вино. Съоръжението е на разположение на местни и туристи 24 часа в денонощието. Скоро Италия ще предложи на света и висше училище със специалност вино, в което студентите ще могат да натрупат професионални знания и умения за напитката. Учебната програма е плод на съвместните усилия на Università dei Sapori в Перуджа, който предлага множество кулинарни обучения, и местния клон на Асоциацията на сомелиерите.

Първите курсове ще започнат през ноември и ще включват високо ниво на обучение за специалисти във винопроизводството, както и програми за любители. Програмата ще предлага и допълнителни курсове, свързани с усвояване на умения за правилно съчетаване между вина и сирена, както и обучения за пенливи вина. Разбира се, че теоретичната част ще бъде съпроводена от множество дегустации.

“Щастливи да споделим и развием винената култура именно тук, в нашия регион”, споделя Davide Marotta, председател на Асоциацията на сомелиерите и допълва: “Нашата мисия е да допринесем за по-голяма информираност и познания за храните и напитките в Умбрия, да подготвим качествени специалисти. Това несъмнено ще развие винения туризъм в Умбрия, а и в цяла Италия”.

fc1cd5431a23673021defbc5c6408bf4d410e122d7877610bfbff611b71d40d8

Това не е първата стъпка за развитие на винената култура на Ботуша. По-рано тази година италиански депутати внесоха законопроект, предлагащ въвеждане на задължителни часове в училище по история на италианското вино, сортове, както и култура на пиене и отношение към напитката. Предложенията, заложени в законопроекта, включват и задължителна практика – ако законът бъде приет, всички ученици ще трябва да прекарат една седмица в област с развито винопроизводство, за да изучат на място тънкостите на виноправането. “Целта е да образоваме учениците и да произвеждаме качествени експерти във винената промишленост, а не да научим децата да пият – въпреки че и това не е толкова лоша идея. Все пак и за пиенето се изискват опит и познания”, казва един от вносителите на законопроекта Dario Stefàno.

medievo-cellar-e1437857900436

С други думи – съвсем скоро ще има дипломирани висшисти в специалност Вино. Очевидно не става само с пиене, трябва и диплома 🙂 Само не разбрахме как ще се кандидатства за тази, със сигурност, най-желана специалност 🙂 А сега сериозно – така се инвестира – и в образование, и в туризъм, и в манталитет, и в култура, и отношение към живота. Отнема време, отдаденост, средства и отношение към детайла… до последната капка вино.

И вместо умни мисли за край на тази вкусна статия, ще споделя нещо, което прочетох някъде из нета. Ако трябва да избирате дали да пиете вино всеки ден или да сте слаби, какъв ще е Вашият избор: бяло или червено? 🙂 

Salute!

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!