Визуалният артист Nicolas Lichtle и неговият сюрреалистичен кратък филм за 2020

Несъмнено 2020 година ни беляза и намери своето място някъде дълбоко в душите ни. Тя съвсем не е свършила още и навярно има с какво още да ни изненада, но явно достигнала своята кулминация за режисьора и графичен дизайнер Nicolas Lichtle, тя беше повод за вдъхновение на нов проект за кратък филм.

“A la fin…”* е заглавието, което носи краткият филм с анимирани изображения. Деликатната анимация протича през поредица от сцени с нежни и леки цветове, които изследват навлизането на COVID-19 в нашия живот, преминават през унищожителните горски пожари, които бушуваха по цялата планета и безкрайното разсейване на хората с технологиите.

Това е момент на самоанализ, много интимен, поставен чрез поредица от малки моменти, прототипи с поезия, абсурд, а понякога дори сюрреализъм.“, споделя авторът.

Лицата на много от героите са с изрисувани цветя, маски, или цифрови устройства и отправят символични препратки към тези сюблимни моменти през годината, а и не само.

Попитахме Nicolas Lichtle кой е неговият синоним на 2020 година, както и какво мисли по отношение на всичко, което ни се случва в световен мащаб. Ето как ни отговори той:

Може би отговорът на първия въпрос ще прозвучи сурово, но мисля, че 2020 година за мен се превърна във време на социален колапс.

Целият свят е засегнат от зло, с което е неспособен да се справи ефективно и на което никой не може да предскаже продължителността. Всички усетихме наложените ограничения и слабостите в действията на правителствата в Европа, както и в останалия свят.

Никой не беше готов да се изправи срещу това… Моят извод е, че ще трябва да бъдем внимателни и основната (може би дори единствената) цел на икономическата политика днес трябва да бъде да се предотврати социалният колапс, във време, когато обществата са под натиск и преживяват здравна, климатична и социална криза и биха могли да започнат да се разпадат.

Изглежда, че предстоят дълбоки промени. Ние ще трябва да предвидим тези събития. Обратът, който следва, трябва да се направи в глобално и местно сътрудничество, за да се запази мирът.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!