Белезите от войната

Войните никога нямат пълен край, защото макар да приключват на бойното поле, много ветерани донасят войната обратно вкъщи и са принудени да живеят с белезите от нея до края на живота си.
Тази тъжна и отрезвяваща истина илюстрират фотографите David Jay и James Nachtwey, които документират млади американски войници след завръщането си от войните в Ирак и Афганистан.
“Събитията, които съм записал с фотоапарата си, не бива да се забравят и не бива да се повтарят “, пише Nachtwey. Проектът на David Jay пък е финалист в категория” Портрети”  за Magnum Photography Awards 2016.
Чрез снимките си двамата фотографи искат “да се започне диалог по теми и въпроси, които не са непременно комфортни и политически коректни”. Това са кадри, които ни вадят от комфортната ни зона. Изправят ни очи в очи  със страхове, свързани със живота и смъртта. “Реалността не винаги е красива. Но това е реалност. Нека да се обърнем към нея”, призовават авторите на снимките.

Една галерия, която ни напомня по най-истинския, смислен и вечен начин – чрез изкуство, някои истини за живота ни… Една тъжна илюстрация реалността. Без претенции, без сочене с пръст и генерални изводи. Но със смисъл.

1

234

5

6

7

8

9

10

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!