Новозеландският министър-председател обещава да постигне 100% възобновяема енергия в цялата страна до 2030 г.

От момента, в който през 2017 година Джесинда Ардърн зае поста министър-председател на Нова Зеландия, тя се превърна в един от най-изявените световни лидери, които говорят за климатичните промени. Още през първата седмица, в която тя пое премиерския пост, Джесинда Ардън представи споразуменията, които нейната Лейбъристка партия беше постигнала с други партии, влизащи в новото правителство. Правителствените инициативи през следващите години включваха засаждането на 100 милиона дървета всяка година, инвестирането в повече велоалеи и жп транспорт. Освен това правителството въведе ограничения относно бъдещи нефтени проучвания, които се извършват на територията на страната. Планът, който правителството имаше, предвиждаше до 2050-та година Нова Зеландия да сведе до нула нетните си емисии вредни газове.

До 2017 година, страната произвеждаше 85% от електроенергията си от възобновяеми източници, включително от геотермални източници, вода и вятър. Целта беше до 2035 година този процент да достигне 100.

Photo: Anders Jacobsen on Unsplash

Сега Лейбъристката партия обеща, че ако бъде преизбрана на предстоящите избори на 17 октомври 2020, цялото производство на енергия в страната ще бъде 100% възобновяемо до 2030.

Според изявление на партията, планът предвижда “ускоряване на електрификацията на транспортния и промишления сектор” и инвестиране в “Зелен водород”.

Икономическото възстановяване след COVID-19 представлява възможност поколението да преработи енергийната система на Нова Зеландия, за да бъде по-възобновяема, по-бърза, достъпна и сигурна“, каза Ардерн.

Инвестициите във възобновяема енергия също дават възможност за разкриването на много нови работни места. Нашият план включва развиването на висококвалифицирана работна сила, от която бъдещата ни икономика да процъфтява.

Също така, правителството гледа на бъдещите инвестиции в чиста енергия като средство за намаляване на зависимостта на страната от вносна енергия.

Можем да произведем едни от най-чистите зелени водороди в света – обясни министърът на енергетиката и природните ресурси Меган Уудс  – и потенциално да получим премия за това на международните пазари.

Ако Лейбъристката партия на Нова Зеландия спечели националните избори и изпълни обещанията си, страната скоро може да се присъедини към Исландия и Парагвай в списъка на нациите, които разчитат на 100% възобновяеми източници на енергия.

Коста Рика също е в този списък, като 99% от енергията й идва от зелени източници.

______________

*Заглавна снимка: Thomas Richter on Unsplash

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!