Wikitongue и изчезващите езици по света

Изминалата 2019 година беше обявена от ООН за годината на местницте езици – Year of Indigenous Languages. Поводът за това беше бързонарастващата заплаха от изчезване на огромна част от езиците, които в момента имат не повече от 1000 представители и то предимно възрастни хора. В момента на земята се говорят около 7 хиляди различни езици, като към това число се включват и диалектни форми.

С изчезването на малки народи, племена и култури обаче близо 40% от тези езици са под риск от изчезване.

Под егидата на National Geographic, още през 2007 година, един доцент по лингвистика от Колежа на свободните изкуства във Филаделфия, започна да разбработва проект, който беше наречен Enduring Voices (Непреходни гласове). Целта тогава беше насочена към опазване на тези езици, които в по-голямата си част могат да се съхранят само на видео и звукозапис.

7 години по-късно се появи още един проект, който е ориентиран в тази насока и неговите автори – Daniel Bogre Udell и Kristen Tcherneshoff, го кръщават Wikitongues. 

Wikitongue е сравнително млада организация с нестопанска цел, която се разраства непрекъснато, благодарение на доброволческата си мисия, която иска да въвлече хиляди хора по цял свят и да ги насърчи да запишат и качат видео на своя език в сайта. Към момента в инициативата са се включили близо 1000 човека от всички континенти, които са записали 435 езика от 70 държави.

Огромната мотивация, която стои зад основателите на платформата има и своята образователна част. Даниел и Кристен искат по-младото поколение от тяхното да расте, оценявайки значението на езиковото многообразие по света, както и да може да използва съхранената информация за научни цели. В някои видеа хората споделят интересни факти от историята и културата на обществата, към които принадлежат, други правят интервюта на местни жители, които същи разказват любопитни и малко известни факти.

Макар да има хора, които смятат, че многообразието на езиците само затруднява комуникацията между хората, то неоспорим е фактът, че заедно с умиращите езици си отива и цяло едно културно богатство и специфичните черти на дадена общност.

Ето защо и проектът Wikitongues е толкова важен за това един ден поколенията да могат да се запознаят с езиковото многообразие по света и да чуят някои от последните носители на даден език. Ето още за идеята: 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!