За псевдопатриотичните Фейсбук страници

Да си направиш Фейсбук страница е достъпно за абсолютно всеки. Най-често Фейсбук страниците са създадени от различни институции, организации, или известни личности, за да имат лесна точка на контакт с хората в социалните мрежи. Това улеснява рекламата на продуктите, които се предлагат, или позволява много по-задълбочени обществени отношения и събиране на последователи. Друг популярен тип страници са тези, които споделят основно развлекателно съдържание. Типовете страници са многобройни и палитрата от теми, с които се занимават, е много богата, но в този текст ще обърна внимание на един специфичен тип Фейсбук страници.

Наскоро те ми направиха силно впечатление и открих, че броят им никак не е малък, а и количеството харесвания, които те имат, не е за пренебрегване. Прекарах дълги и мъчителни часове в тяхното изследване и след това се чувствах омърсен и нещастен, но какво да се прави – някой трябва да свърши черната работа.

Кои са тези страници? Става дума за псевдопатриотичните страници, които на пръв поглед сякаш популяризират българските традиции и развиват чувството на патриотизъм у нас. Задълбочен анализ на нещата, които тези страници споделят, обаче, показва, че те често са проводници на жълти или нискокачествени информационни източници и фалшиви новини. Освен това, политиката, която водят, разчита на емоционални реакции и липсата на критично мислене, а активността им е завидна – публикациите им наброяват десетки на ден, като на пръв поглед различни страници често споделят едни и същи неща. По този начин те създават мрежа от социалновредно съдържание, с което целят да обсебят голяма част от последователите си, като всичко това се случва без контрол, без етика и без морал.

Анатомията на една псевдопатриотична страница

Нека разиграем един хипотетичен сценарий, в който искаме да създадем подобна страница. Кое е първото нещо, за което трябва да помислим? Как ще изглежда страницата ни, разбира се.

Външен вид

Кое име би било най-подходящо и би апелирало към най-голям брой хора? Нека да видим… Хммм… Измислих го! “България”! Така ще се казва нашата страница. Какво по-хубаво и патриотично от това, да кръстим страницата си с името на нашата свещена Родина? Това автоматично увеличава авторитета на всичко, което ще споделим в нея, а и кой не би “харесал” България? Нека споменем, че почетните имена “Васил Левски”, “Христо Ботев” и “Цар Симеон” също имат много силен потенциал.

Вече имаме име, но нямаме лице. Каква ще бъде нашата профилна снимка? Елементарно – тя ще бъде някакъв вариант на българското знаме, най-желателно да бъде трибагреникът с герба върху него. Страхотно, ами снимката на корицата? Тук възможностите са безброй. Можем да изберем въздушна снимка на някой стар български град, например. Друга добра опция е дълго хоро, в което всички са облечени с народни носии. А какво ще кажете за деца, заснети на преклонение пред паметник? Никога не бихме могли да сгрешим с карта, изобразяваща България на три морета. Опциите са много и всяка една от тях би свършила работа.

Съдържание

Невероятно! Нещата се получават много добре, но все пак трябва да решим какво ще публикуваме. Трябва да споделяме нещо, не може иначе. Нека направим списък.

Жълти новини

Какво по-добро от всекидневна доза клюки и жълти новини? Споделянето на подобни “новини” означава постоянен поток от съдържание, с който да залеем последователите на страницата си. Ще споделяме и нормални новини от време на време, но статии от рода на “Слави Трифонов изправен пред съдбоносен избор! Предстои му нелека задача” или “Обясниха защо малките момичета подражават на Тита, а големите – на Николета” често ще красят страницата ни.

Поздрави по празници

Коледа, Нова година, Йордановден, Великден, Гергьовден – прекрасни поводи да популяризираме страницата си като споделим поздравителни снимки и статуси. Хората се чувства длъжни да ги харесат, а често и да ги споделят. Това увеличава аудиторията на нашата страница, защото ще подмамим нови последователи, които са Фейсбук приятели на хората, които вече ни следват.

Фалшиви новини

Поздравителните картички са много хубави, но нека се върнем към по-сериозното съдържание. Как да ангажираме вниманието на последователите си по най-добрия начин? С провокиращи истории и новини, очевидно. Има предостатъчно сайтове, чиито статии можем да споделяме. Верни ли ще бъдат тези статии, не е важно – важното е да бъдат достатъчно интересни, че да привлекат интереса на хората (пример са доста статии от сайтове като SvetovniNovini.Online). За нас няма значение, че имаме властта да влияем на публичното мнение и трябва да бъдем внимателни и критични към нещата, които публикуваме – понятия като морал и отговорност са загубили значението си за нас, или ние вече напълно сме се самозабравили и наистина вярваме в нещата, които споделяме.

Молитви

Какво по-хубаво и окуражаващо от една виртуална молитва?

Снимки и публикации, окуражаващи слабомислието и суеверието

Човек не може цял живот само на молитви да я кара. Трябва сам да вземе съдбата си в ръце. На всеки няколко дена можем да споделяме снимки с пари, които, като бъдат споделени или харесани, ще донесат късмет или богатство. Даже, ако искаме да разнообразим, ще споделяме и снимки с Баба Ванга – за късмет! Астрологията също ще бъде много популярна – статии като “3-те зодии, които животът им ще се промени 2019-та година” ще бъдат страхотно допълнение към нашия репертоар. Българинът може да е отдаден православен християнин и да се бори за християнските ценности, но суеверието и мистицизмът са не по-слаби духовни водачи.

Харесай и сподели и утре ще имаш голям късмет.” – взета от Фейсбук.

Носталгия

Кое би обединило голяма част от аудиторията ни? Какъв глупав въпрос – носталгията, разбира се! Носталгията по отминали времена и колко хубаво е било тогава никога няма да омръзне, а ние няма да забравим да напомняме на хората за “доброто старо време”. Освен това, публикации оплакващи липсата на патриотизъм у днешната младеж, малкият брой истински мъже или липсата на казармата ще ударят в десетката за много от нашите последователи. В казармата момчетата ставаха мъже, все пак… А с това, че не останаха достойни българи в тази държава всеки ще се съгласи… Нали?

Страх, гняв и конспирации – какво е общото? И трите генерират “лайкове”. Нашата цел не е да информираме хората, в крайна сметка. Ние целим популярност, постигната чрез лесносмилаеми публикации. Какво по-подходящо от объркващи и насаждащи страх полуистини или измислици?

Снимки на деца или млади момичета в носии

От време на време ще споделяме снимки на деца или млади момичета в носии, за да разпалваме патриотичните чувства у последователите си – да разчувстваме коравите сърца на истинските патриоти. Подобно съдържание също има за резултат увеличен трафик към страницата ни – нови риби, хванали се в нашата мрежа, които да манипулираме с остатъка от нещата, които споделяме.

Финансиране

Как бихме могли да припечелим нещо от нашата страница? Много просто – и без това ще споделяме новини и примамващи статии, защо те да не идват от уебсайтове, които ние поддържаме? Ще генерираме трафик към нашите уебсайтове, където чрез реклами ще можем да го остойностим. Името “България” ни дава възможността да примамим огромен брой хора, които не осъзнават, че разликата между нашата страница и някоя друга, която се казва “Най-истинските истории” или “ИмеНаГолямГрад24/7”, е само в името. Съдържанието на страницата ни ще бъде евтино и долнопробно, опаковано в красивата опаковка на името “България” и подвързано със случайни патриотични или фолклорни постове.

Друг начин за печелене на пари е директната продажба на продукти от нашата страница, или сключването на сделка с търговци да рекламираме услугите им. Какво бихме продавали? Отново глупав въпрос… Не се ли сещате кое би било най-успешно сред нашата аудитория? Продукти обвързани с патриотичната тематика, разбира се! Ще продаваме кубинки, войнишки панталони, шорти извезани с думата “патриот”, шапки, тениски – та нали най-добрият начин да изразиш патриотичните си чувства е да ги покажеш чрез облеклото си?! Важното е хората да виждат патриотизма ти, не какво реално правиш за да допринесеш към общото социално подобрение, а, между другото, хора като нас ще си пълнят джобовете с твоята наивност.

Обратно в реалността

Нека да спрем с разиграването на предишния сценарий, защото взе да ми се гади. Времето прекарано в разглеждането на подобни страници беше достатъчно голямо мъчение, а сега, след като се поставих на мястото на създател/ръководител на такава страница, се чувствам допълнително осквернен.

Проблемът с подобни страници е, че те много лесно могат да достигнат до голям брой хора, без да са длъжни да спазват журналистическите стандарти (или каквито и да било стандарти, освен генералните правила на Фейсбук). Те само с името си създават впечатление за авторитет и принадлежност на българските Фейсбук потребители към тях, но се възползват от това като ежедневно бълват лесносмилаеми глупости, а патриотичните им ценности са само параван – въдицата, на която патриотичните шарани да се хванат.

Кой стои зад тези страници и за чии интереси се бори не е лесно установимо, но бързо се разбира на какво са фасада. Едната от страниците с име “България”, едната от страниците с име “Васил Левски”, страницата “Баба Ванга”, както и страницата “Иисус Христос-Jesus Christ” посочват в описанието си сайта BGновините и споделят статии основно от там. Друга страница с име “България” посочва сайта Истински истории, а трета страница, отново наречена “България” – сайта SvetovniNovini.Online. Четвърта страница с името “България” не посочва конкретен сайт в описанието си, но основното й съдържание идва от сайтове като Plovdiv24, Burgas24 и т.н., което ме накланя към мисълта, че тя е техен проводник и се управлява от същите хора. Страницата с име “Да си върнем България” е на практика фасада на страницата “Патриот България”, която представлява марка за дрехи.

Съдържанието на изброените страници, както и на много други, на които не съм обърнал изрично внимание, до голяма степен се припокрива с това във фиктивния сценарий, който разиграхме малко по-рано. Не всяка страница изпълнява всички точки, но някои от тях покриват забележително голям брой.

Размисли

Докато правех разследването си по темата, преминах през няколко стадия. Отначало ми беше забавно да виждам откровените глупости, често споделяни от тези страници. Колкото повече се задълбочавах, обаче, толкова повече усмивката ми угасваше и ме обхващаше все по-силен гняв. Тези страници имат достъп до умовете на стотици хиляди хора и възможността да направляват публичното мнение по безпрецедентен начин, а поведението им е невероятна перверзия с морала и публичната отговорност, които всеки, който има такава власт, трябва да изпитва. Осъзнаването на това ме мотивира още по-силно да напиша тази статия, и сега, с писането й, от гняв, чувствата ми преминаха в последния стадий – тъгата – осъзнаването на заблудеността на толкова много хора, тяхната неспособност критично да оценят представеното пред тях и да се отдръпнат от него – пък било и то украсено с името България. Наистина е тъжно…

Чудех се дали да не напиша този текст във формата на фейлетон, в който Блажо обсъжда как да направи Фейсбук страница, но осъзнах, че подобно нещо вече е направено от великия Алеко Константинов: “Бай Ганьо журналист”. Приликите между гореописаните страници и фейлетона на Алеко са очевидни, а фактът, че всеки може да се превърне в Бай Ганьо в днешно време е плашещ.

И сега какво? За съжаление, не знам. Правя най-малкото, което мога – да хвърля светлина върху гореописания проблем. Дали ще постигна нещо? Мога само да се надявам. Истината е, че подобни страници и големият им брой последователи са само симптомите на по-голям проблем – невъзможността на голяма част от хората да предизвикват възгледите си, да оценяват критично представената пред тях информация и да ограничават влиянието на силни емоционални реакции върху мисленето си. Тези страници се възползват от това, като предлагат лесни решения на трудни проблеми – промотират носталгичността по едно отминало време, сочат готови виновници за всеки един проблем и разпалват чувството на безсилие със суеверие и конспирации.

В реалния свят, обаче, лесни решения на трудни проблеми рядко има. Фундаментално трябва да се борим за преоценка на очакванията си от живота и обществото и да бъдем наясно със собствената си отговорност, както за личностното, така и за общественото развитие. Критичното мислене е в основата на този процес. Непрестанното оплакване и празният патриотизъм не помагат на никого, а в случая с псевдопатриотичните Фейсбук страници – пълнят джобовете на малка група хора и задвижват неясни интереси.

По-често трябва да се сещаме за домогванията на Бай Ганьо и да внимаваме да не попаднем в неговата клопка, пък било то и във Фейсбук. Надявам се, че влиянието на подобни страници ще залинее с времето и последователите им ще се сдобият с все по-силно критично мислене, което да им помогне да филтрират подобни глупости, но както са казали хората: “А дано, ама надали”.

_________________

Веселин Жеков 

Името ми е Веселин Жеков и аз понякога мисля. Създадох блог, veselinzhekov.com, с който да предизвикам себе си и да започна да споделям със света мислите и наблюденията си. Следващата стъпка в това предизвикателството е сътрудничеството ми като гост автор с Shash.bg. Пиша анализи, фейлетони, очерци, от време на време и разкази. Целя да обогатя обществения дебат по наболели теми или да обърна внимание на проблеми, които намирам за важни, но не смятам, че получават необходимото внимание. Старая се да бъда критичен, фактологичен и справедлив, като съм винаги отворен за градивна критика, ако читателите ми преценят, че не спазвам някои от тези правила. Водещите ми принципи са честността, прагматизмът и здравият разум.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

2 Коментари

  1. Може ли да добавя още нещо, опростачването на историята, като се публикуват небивалици, на които няма да се върже и дори един недоучил студент по история, дивотии от типа, как сме най-стария народ на света и тем подобни глупотевини, които често науката дори не си прави труда да опровергава, но пък намират благодатна почва в невежи и податливи на манипулации умове…Поздрави за статията!

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!