За първи път от 21 години в Кения няма регистриран нито един убит носорог

2020 година беше турболентна и изпълнена с негативни емоции, страх и объркване, но между всички шокиращи и трудни за възприемане новини, с които се справихме във времето, то доброто успяваше да си проправи път и да се случва, напук на трудните времена, а ето че днес попаднахме и на още една хубава новина.

2020 година беше беляза успеха на природозащитниците и по-специално отдадените на защитата на носорозите и опазването на вида им. След 21 години, за първи път Kenyan Wildlife Service (KWS) съобщи за нулево бракониерство на носорози в страната. Този подвиг не е достиган от 1999 година. Ограниченията за пътуване, които бяха наложени във връзка с противоепидемичните мерки, които въведоха страните по целия свят, определено са окачали ефект, но не са основна причина. Сред факторите, повлияли на този успех са още ефективната борба с бедността в различните райони и увеличаването на усилията на местните власти за изземване на трафикирани рога от носорози през последните години. В свое изявление пенсионираният вече директор на Кенийската служба за дивата природа изрази огромната си радост от новината и успеха.

Носорозите не са единствените диви животни, които се ползват със специална защита в Кения. Слоновете също са с по-строги мерки на защита, като и при тях 2020 година отбелязва позитивен резултат от усилията.

Бракониерството на двата вида достигна своя връх през 2021 г. И 2013г., но оттогава смъртността на слонове е спаднала с 97% до рекорд от 11 в цялата страна през 2020 г.

Последните години бележат положителни тенденции и резултати, които обнадеждават природозащитници и власти, че вземат правилни решения, с които спомагат за опазването на животинските видове.

______________

*Заглавна снимка: Ronald Gijezen on Unsplash

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!