Zaha Hadid Architects и поредният архитектурен шедьовър

Популярното архитектурно студио на покойната Заха Хадид вече може да се похвали и с още един спечелен конкурс, този път в Естония. Rail Baltica се казва проектът, с който Zaha Hadid Architects спечели международния конкурс за създаване на нова жп гара в Талин, където се намира и летището.

Работата по новия железопътен терминал ще се осъществява заедно с естонската компания Esplan. Терминалът е замислен да служи като транспортен възел и за пътуващите автобуси, национални и международни влакове, както и съществуващата градска среда. Това ще бъде отправна точка за железопътната балтийска линия, която свързва Талин, Рига и Вилнюс с европейската железопътна мрежа.

Мащабният проект е в типичния за архитектурното студио футуристичен облик, който следва изчистени и плавни линии, за да създаде пространство, което да бъде едновременно функционално и естетически красиво.

Впечатляващата конструкцията на терминала е такава, че сградите ще играят ролята и на мост, по който да се извършва движение над линиите.

Проектът включва модулна структурна система, изградена на етапи, за да се гарантира непрекъснатата експлоатация на железопътните линии по време на цялото строителство. Терминалът е проектиран и планиран в съответствие с критериите и препоръките на BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method; Метод за устойчиво строителство, вземащ под внимание въздействието на сградите върху околната среда).“, споделят от архитектурното студио.

Eксперти прогнозират, че новата гара ще се превърне в катализатор за икономиката на Прибалтика, ние пък сме сигурни и в още нещо – това ще е поредният архитектурен шедьовър, който студиото ще изпълни, а с него ще се затърди и името на компанията като една от най-влиятелните в архитектурните среди.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!