Нов френски закон задължава супермаркетите да даряват храна

Ежегодно супермаркетите изхвърлят 1 300 000 тона храна. Според френският депутат Гийом Гаро е скандално да виждаш как храна, годна за ядене, се залива с белина. Ето защо, почти с пълно мнозинство, парламентът е приел закон, който задължава супермаркетите да даряват непродадената храна за благотворителност или за изхранване на животни.

Законът забранява да се изхвърля нарочно храна, която е годна за ядене и задължава супермаркетите с търговска площ над 400 кв. м. да сключват договори за дарение с благотворителни организации. Законът влиза в сила на 01.07.2016 г. и след тази дата за неспазването му компаниите ще бъдат глобявани с до 100 008 евро, а за по тежки нарушения е предвидено и наказание 2 години лишаване от свобода.

Законът също предвижда въвеждане на обучителни програми в училищата и предприятията, свързани с намаляването и оползотворяването на хранителните отпадъци.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

3 Коментари

  1. Какво пречи това да стане и у нас! Вместо откровено магазините да ни продават развалена стока и без грам срам от това, по-добре да бъдат задължени да я даряват докато е още годна за консумация. Имаме ли ние народни представители, които да внесат такова предложение или само чакат да си получат заплатата?!

  2. Това са пълни глупости – депутати и работа! Забрави! Ситият на гладният не вярва – стара народна приказка.

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!