“Какво е това, бе? AirBnb? Какви са тия маймунски приложения?”

Народните представители Менда Стоянова и Валери Симеонов внесоха предложение за законови промени и регулаторни подходи към местата за настаняване, предлагани чрез електронни платформи.

Предлаганите промени на второ четене в Закона за държавния бюджет за 2020 г. касаят свободното краткосрочно предлагане на стаи и апартаменти за гости, които не са изрично сертифицирани като места за настаняване според Закона за туризма, в платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, Facebook и т.н. Ако поправката бъде приета, това ще бъде забранено и санкционирано.

“През последните години се наблюдава “бум” в отдаването на апартаменти за краткосрочен наем и търсенето им чрез различни платформи като Booking.com, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner, Facebook групи и т.н. Тази дейност представлява активен бизнес, в който участват три страни: наемодател (в повечето случаи физически лица, закупили апартамента/апартаментите за лични жилищни нужди), посредник (електронна платформа, чрез която се осъществява отдаването/настаняването като услуга) и потребител/ потребители на услугата. По същество тя е предоставяне на настаняване в смисъла на туристическа услуга, която обаче в повечето случаи протича без спазване на Закона за туризма, в който е предвиден ред за предоставяне на този вид дейност/услуги”, пише в мотивите на законопроекта.

Предложените промени въвеждат и санкции както за хората, които предлагат апартаменти за краткосрочно настаняване, така и за онлайн платформите, които публикуват оферти за такива места за настаняване.

“Който предлага туристическа услуга или допуска включване в електронна платформа на некатегоризиран туристически обект по чл. 113, ал. 3 се наказва с глоба в размер на от 500 до 5000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 1000 до 10 000 лв. независимо от наказанията по чл. 206″

Когато нарушението по ал. 1 е извършено повторно глобата е в размер от 5000 до 8000 лв, а имуществената санкция – от 10 000 до 15 000 лв.”, пише в законопроекта на депутатите от управляващата коалиция.

В допълнение към тази разпоредба министърът на туризма се задължава при системни нарушения да подава искане до Софийския районен съд “да постанови всички предприятия, предоставящи обществени електронни услуги, да спрат достъпа до съответните интернет страници”.

През последните години се наблюдава “бум” и на онлайн търговията, и на електронните медии, и на смартфоните. Изобщо има дигитален “бум”. Което, разбира се, пречи на вестниците, на кабинките за телефони (производството на фонокарти например напълно умря), на аналоговите телефони, на търговците, които не знаят как да дигитализират бизнеса си, както и на хотелиерите, които възприемат интернет като враг. И “Български пощи” страдат от този ми ти “дигитален бум”. И “копърките”, които за благозвучност наричаме “таксита” страдаха от Юбер, та затова го прогонихме. Но това не е достатъчно. Дигиталният бум е виновен и за теча на данни от НАП, защото, съгласете се, ако си подавахме данъчните декларации с формулярче на място, с топъл печат и всичките му там опашки, дертове и скъсани нерви, нямаше изобщо да се стигне до теч на данни. И хакери нямаше да има, ако не бяхме допускали тази слободия с интернета.
Това, че приложение тип “AirBnB” са всичко друго, но не и сива икономика, очевидно няма значение за хората, които истински са се притеснили, че живеем в 21-ви век и че туризъм отдавна не означава “карта за станция на курорт”. Няма никакво значение, че нощувките в тези платформи се случват изцяло дигитално, респективно плащанията за тези нощувки, се случват изцяло по банков път и няма как да ги скриеш. За разлика от нощувките при баби и лели с къщи/стаи по морето/планината и, които си взимат парите на ръка и, които са тотално непроследими. Защото те винаги ще твърдят, че “това са децата на една близка и аз не им взимам пари, те са ми на гости”. Очевидно няма и никакво значение, че, благодарение на платформи като AirBnb и Booking и на нискотарифните авиокомпании, София (и повечето големи градове) са пълни с европейски туристи, някои от които преди не са стъпвали в България. Че тези европейски туристи осигуряват заетост и на друг тип бизнес – в сферата на услугите, на търговията, ресторантьорството и т.н.
В последните години има и “бум” на социалните мрежи. И там всеки може да се държи, както си иска, включително да разпространява фалшиви новини, да пише вицове за политици и да се шегува с аналоговото им мислене, да организира протести срещу малоумни законопроекти, назначения и хора. Да ги забраним ли? Чудя се как още някой не се е изкушил да го изрече на глас (сигурна съм, че мнозина отдавна си мечтаят).
Не, не можем да спрем и забраним нищо, което пречи на нафталиненото мислене. Най-малко можем да попречим на света да се развива. Със или без нас.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!