Жажда за живот

Защо хората в Южна Италия живеят по-дълго от жителите на Южна Швеция? Този въпрос е обект на предстоящо проучване. Около 200 жители на южния шведски град Малмьо ще живеят в “приемни семейства” в Чиленто, град на югоизточното крайбрежие на Италия, а същият брой италианци ще се премести в Малмьо. Експериментът ще продължи 3 месеца. Размяната е част от проучването на шведския изследовател Оле Меландър, който се надява да хвърли светлина по въпроса защото италианските южняци са дълголетници и дали е възможно шведите да възприемат и възпроизведат навиците им, за да удължат живота си.

Чиленто, разположено на 150 километра южно от Неапол, е една от няколкото т.нар. “сини зони” – места в целия свят, където местните жители имат значително по-дълъг живот от средния. Жените, които живеят в Чиленто, имат средна продължителност на живота от 92 години, а  мъжете – 85. Тайната на дълголетието им отдавна вълнува учени от различни държави, които имат различни обяснения през годините – от факта, че в тази част на Италия хората са много задружни и живеят в сплотена общност, през изобилието от прясна риба и морски дарове в менюто им до огромните количества първокласен зехтин, който използват в кухнята си. “И въпреки високото ниво на безработица в тази част на Италия, хората тук изглеждат щастливи, спокойни и доволни от живота”, казва Меландър.

217ab3f335ef24fd858c58688caa2032--naples-the-fruit

През трите месеца на експеримента участниците в изследването ще живеят в приемни италиански семейства, които ще им покажат как живеят, с какво се хранят, каква е философията и отношението към живота на местните жители. “Това е уникален шанс за нас, шведите, да разберем какво правят италианците в региона на Чиленто, как живеят, как мислят, какъв е светогледът им, за да имат по-дълъг, здравословен и пълноценен живот. Надяваме се да можем да си научим уроците от изследването и да ги предадем на жителите на Малмьо, за да им помогнем да живеят по-дълго, по-щастливо и по-пълноценно”, споделя Меландър.

Шведският изследовател не е първият, който търси тайната за дълъг живот в Южна Италия. През 2016 година  група американски учени правят изследване в друга южна област на Италия – Пулия, според което в Пулия броят на столетниците е огромен, защото в кръвта на жителите на тази област липсва обичайният за другите хора ензим адреномедулин (ADM) – протеин, активиращ периферното кръвообращение в стресови ситуации. Според проучването пенсионерите, живеещи в този район на Ботуша, имат капиляри, наподобяващи тези на хора, с десетилетия по-млади от тях.  Учените смятат, че за дългия живот на хората в Южна Италия безспорна заслуга има и тяхната т.нар. средиземноморска диета. В основата й са чистият зехтин, многото зеленчуци и плодове, рибата, морските дарове, билки и ароматни подправки. Като розмарина, за който учените твърдят, че имал изключително полезно въздействие върху мозъчните функции. И не на последно място – южняците всеки ден извършват физическа активност – риболов, ходене пеш или градинарство.

1

А и изглежда тайната е не просто да живееш за мига, а да му се наслаждаваш. Пълноценно.

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!