Здравна катастрофа

Понеделник. Така изглежда въздухът в София, според данните на Airsofia.info. Как изглежда София, погледната през прозореца, не може да се опише. Едногодишната ми дъщеря е принудителен затворник у дома, а аз не смея да “проветрявам” вкъщи.

Тази адска смес от фини и не много фини прахови частици, въглероден диоксид и всякакви знайни и незнайни отрови “дишаме” всеки ден. От октомври до март. Всяка година. С кратки просветления, с любезното съдействие на вятър или дъжд, които да отмият отровата за малко.

София през есенно-зимния сезон е канцерогенен, задушаващ капан. От който няма спасение. Черна дупка някаква.

На този фон вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова призова всички граждани, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да започнат да използват друг вид отопление. А днес съобщи, че по нейно настояване народни представители от ГЕРБ щели да внесат законопроект, който да инкриминира горенето на отпадъци. И че предстои да се обсъди възможността утре в София да се въведе т.нар. „зелен билет“, съобщи БНР. 

Страхотно е всичко това. Аз не съм специалист по борба с мръсен/опасен/отровен “въздух”, филолог съм по образование (също като госпожа Фандъкова, де), така че няма да раздавам съвети на кило какво трябва да се направи. Като гражданин на София обаче, си задавам няколко върпоса.

  1. Да призоваваш хората, които се топлят на дърва и въглища, да спрат да го правят, е като МВР да започне да призовава автоджамбазите да спрат да крадат колите, за да не отварят работа на служителите на реда. Една държава/община/институция, която разчита на съвестта, морала и отговорността на гражданите, а не на ясно разписани правила и закони…ми по-добре да я закриваме.
  2. За да се намали броят на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, трябва да има читаво парно като алтернатива. За Топлофикация – някой, нещо? По-добре да замълчим, защото там ситуацията е мътна, кървава и… затънала в дългове.
  3. Депутати от управляващата партия, на която госпожа Фандъкова е зам.-председател, щели тепърва да прокарват законопроект, който да инкриминира горенето на отпадъци. По настояване на кмета. Ама наистина ли? Ама досега защо не беше направено? Сега ли разбрахме, че има проблем? Или в предизборна кампания не е удобно да прокарваш законопроекти, които ощетяват евентуални гласоподаватели?
  4. Как ще ги хванат тези нарушители, ако приемем, че такъв законопроект мине? Никой няма право на достъп до личните домове на хората. Или бъркам? А и в София е забранено и паркирането на тротоар, на теория/хартия има и глоби срещу собствениците на кучета, които не почистват екскрементите им в градски пространства (искам да се запозная с някой глобен), пък столицата прилича на кучешка тоалетна? С други думи – това, че нещо е забранено на хартия, не означава, че е спряно само по себе си?
  5. Ще се обсъди “възможността” за въвеждане на зелен билет утре? А ДНЕС? Изобщо – колко пъти НАД нормата трябва да е отровата, за да се обсъди тази възможност? И как става това “обсъждане на възможността”?!? Може ли да го гледаме на живо? Да видим кой – за, кой – против, какви са мотивите, аргументите и т.н.?
  6. Тези станции дори не са на Общината. Airsofia.info от няколко години вършат работата на столична община и отчитат нивата на замърсяване в София.
  7. Докога животът и здравето на хората ще бъдат последен приоритет?
  8. Зелен билет трябва да има. Но самолетен. Да се евакуираме всички. Докато не пукне пролет, не грейне слънце, не задуха вятър, за да се справи природата с мръсния въздух. За не пукнем ние. Докато общината обсъжда възможности, нищи варианти какви мерки да вземе, проучва възможности, бла-бла.
  9. Някой в тази община има ли капацитета, познанията, потенциала и гръбнака да редуцира щетите от тази здравна катастрофа? Може ли да се запознаем с него? Благодаря предварително!
Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!